Zelená španielska paella

martinis - fotkamartinis, 16. februára 2013
Zelená španielska paella
Foto: martinis

Tradičná španielska paella "nazeleno" s hráškom, špenátom, paprikou a paradajkami.

1
porcia
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

220 g
1 ks
2 strúčik
1 PL
1 PL
2 ks
2 ks
1 ks
120 g
štipka
100 g




Postup

  1. 1

    Toto klasické španielske "rizoto" som vyskúšal po prvý krát a musím uznať, že chutilo viac než výborne. Zlatistá ryža poslúžila ako skvelý základ pod jedlo plné voňavej zeleniny. Opečená cibuľka a cesnak, podusené paradajky a paprika, k tomu špenát a hrášok - čo viac si priať na obed ?! :)

  2. 2

    Ako prvý si pripravme špenát. Buď čerstvý, alebo mrazený, ja som využil mrazený. Polovicu bežného balenia - čiže 220 gramov si dáme pomaly rozmrazovať na panvicu, nepodlievame vodou, pretože špenát pustí dosť vody sám. Necháme na nízkom ohni, kým pripravujeme ďalšie suroviny.

  3. 3

    Ďalšou ingredienciou vyžadujúcou dlhší čas prípravy je ryža. Použite kvalitnú, na rizoto. Parboiled je vynikajúca voľba - uvarte ju tradičným spôsobom, alebo siahnite po sáčkovej, chutí rovnako dobre ;) Pripravme si aj zvyšnú zeleninu - umyjeme ju, očistíme, papriku zbavíme jadierok. Dva strúčiky cesnaku nasekajte najemno, cibuľu nakrájajte na kolieska, paradajky a papriku na kocky.

  4. 4

    Na panvicu nalejeme lyžicu oleja a opečieme na nej cibuľu a cesnak, kým nechytia peknú farbu a vôňu. Potom pridáme veľkú lyžicu mandlí alebo píniových orieškov poprekrajovaných na polovice a dve či tri rozdrvené sušené čili papričky. Chvíľočku osmážame a pridáme aj kocky papriky a paradajok. Dusíme 6 minút.

  5. 5

    Po tejto dobe prisypeme do našej panvice ryžu - a teraz to konečne naberá na dynamike :) Osolíme peknou štipkou soli, okoreníme čerstvo namletým čiernym korením a mletou sladkou paprikou. Nebojte sa jej, dodá celému jedlo príjemnú farbu. Chvíľu spolu ohrievame, potom prisypeme veľkú hrsť hrášku a vmiešame špenát.

  6. 6

    Prikryté necháme chvíľku oddýchnuť a môžme podávať - najlepšie so šalátom a ozdobené cherry rajčinkami. Jemne pikantná, typicky južanská zelená paella je na stole ! ;-)

Diskusia k receptu

denyany
mňam, mňam. vyzerá to báječné, na niečo také by som mala chuť vždy.
cathyc
konečne paella akú si rada dám aj ja. Si fakt šikovný chlapec.
martinis
Nech vám chutí milé priateľky, vidím, že všetci máme radi zeleninu a som rád, že môžem ponúknuť aj bezmäsitú paellu pre vegánku @cathyc :))
ebaka
Tak takúto môžem aj ja o:))))))))
alzbetty
super skvelé chystám akurát suroviny bude dobrá večera :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia