Zelená fazuľka s paradajkami

cesminaz - fotkacesminaz, 21. októbra 2013
Zelená fazuľka s paradajkami
Foto: cesminaz

Táto veľmi ľahká a chutná príloha,ktorá obohatí a spestrý náš stôl či už na obed,alebo večeru ;-) je u nás doma naozaj veľmi oblúbená..

30-35 minút
príprava

Suroviny

1 kg
7 - 8 ks
1/4 ks
1/2 PL




Postup

  1. 1

    Najlepšia je mladá zelená fazuľka,tenká a nemá tie "vlasy" :-)) a ukáže chutnejšie na tanieri,ak tie menšie tenučké struky necháme v celosti a tie oniečo väčšie prelomíme ;-)

  2. 2

    Maslo si rozohrejeme v panvici,potom pridáme paradajky,ktoré sme si už dopredu pokrájali na väčšie kusy.Posolíme a na chvílu prikryté dusíme,aby si trocha pustili šťavu.Potom k nim pridáme fazulku,trocha posolíme a dusíme až do mäkka asi 20-25 minút,záleží na druhu fazule.Paradajky si ešte pekne pustia štavu a fazulka sa vtom domäkka udusí.Ak náhodou sa nám bude zdať šťava málo,lebo vyvrela,tak kludne dolejte trošku vody.Ked už je mäkká,zamiešame do nej paradajkové pyré(troška osladí a zároveň zahustí šťavu)a povaríme 2minutky.

  3. 3

    Podáva sa ako príloha,k mäsitým jedlám,alebo ryži...proste ku všetkému čo podla vás pasuje ;-D

Diskusia k receptu

mariamka
mne sa to paci tak, ako to je, mozno este nieco stiplave a pre hladosov kusok bagety alebo ryza, pekny recept @cesminaz KK :)
cesminaz
@kimlo inac by boli lepsie bud cerstve alebo mrazene,taka fazula ma este tu "svoju fazulovu"chut.Tie zavarane maju uz trocha inu chut a su kysle.No ale myslim,ze by sa to dalo aj s takou,lebo toto jedlo je takcitak kyslovkave od tych paradajok,len potom skus dat cim sladsie paradajky a fazulu predtym oplachni.A pravdaze ked je zavarana,tak sa to vari spolu len kratko ;-)
cesminaz
@izabelka :-) dakujem za mili komentik @mariamka pravdaze si to mozes pripravit aj "palivo" komu ako chuti :-) a ako prilohu ktomu mozes mat fakt co sa ti zaziada.Niaka ta ocesnakovana opecena bagetka,alebo ryza atd.komu co chuti. Dakujem ti za komentik ;-D
sajgy
Skvela priloha, ja este pridavam cesnak a nasekam byliny. Napr. rozmarin, alebo tymian citronovy :-)
eviana
@cesminaz , toto sa mi veľmi páči... skvelé aj na hrianky s cesnakom, aj ako príloha k mäsku... veľmi chválim, tlieskam, ukladám a isto vyskúšam, mňam :)
jozka2
toto casto jedavam u mojej tureckej susedky
cesminaz
@sajgy urcite ze by sa to dalo obmienat,no to by malo uz celkom inu chut :-) ale urcite by to bolo tiez skvele,dakujem za komentik :-) @eviana som rada,ze sa ti recept paci :-) naozaj je to velmi chutne a skusku urcite neolutujes ;-D @jozka2 :-) ano u turkov sa je naozaj velmi casto takto pripravena zelena fazulka.Je to jedna z mnohych variacii pripravy zelenej fazulky u nich.Je velmi oblubena pre jej chut a je to najmä dost rychlo hotove..pravdaze zalezi aj na druhu fazule :) ale ked pouzijes len mladu tenucku fazulku ako som pisala,tak sa to hadam s kazdym druhom fazule rychlo udusi ;-)
pacik
Zatiaľ len z mrazených a v lete si pochutíme na čerstvých, recept podľa mojej chuti :-)
zinnajdha
v kauflande som raz kúpila zelenú fazuľu širokú a dlhú, ale mladú (dovoz z Talianska). To preto, lebo takto pripravenú prílohu robila moja známa, žijúca v Taliansku a tá mi veľmi chutila. Podobne sa podarila aj mne doma. Posadila by som takú v záhrade, ale u nás som takú fazuľu na sadenie nikde nenašla .
cesminaz
@pacik aj z mrazenych dobre chute,no je Pravda ze cerstvej sa to nevyrovna ;-) @Marianne :-) @zinnajdha ta fazula co opisujes mi znie ako ta nasa turecka co mam v zahrade "ayse kadin" kazdy rok si chytim-ponecham vlastnych par suchych fazuliek ;-) aby som na rok mala znova a nevysla z tej fazule :-) ...skoda ze si tak daleko :-(,rada by som ti dala par fazuliek na sadenie
mariamka
ze som ho skor nevyhrabala :) vyborne chute @cesminka mas tu na tie fazulky fuuru, problem vybrat :) tak taka fuzia a k tomu kacacina, nech su vsetci spokojni, dala som materinu dusku a dve huby (rozumej hriby), esteze rastol ten tymian :) chut fantasticka, dakujeme :)


cesminaz
Si vyhrabala recept @mariamka :-) To co ty tu ponukas s tou kacacinou je uz vyssia trieda ;-)) Mnam,vyzera to uzasne! Vdaka za spravu,som rada,ze ste si pochutili ;-P