Želé z Cabernetu Sauvignon

Autor receptu: sjuz

Na tento recept som sa chystala dlhšiu dobu, a pri ochutnávke som bola nadšená. Víno v tejto podobe je proste úžasné:) Množstvo cukru som neuviedla zámerne presne, pretože každé víno má inú cukornatosť, je teda potrebné zaobchádzať s ním s mierou a radšej ochutnávať, aby sme neprišli práve o tú trpkú, tanínovú dochuť rôsolu:)

5 minút
príprava
20/10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Víno dáme do širšieho hrnca a necháme zredukovať na polovicu. Varíme nie príliš prudko, pretože s potom veľmi rýchlo vyparuje, radšej udržiavame mierny var. Treba sledovať - ide to celkom rýchlo - cca 20 min. Pridáme guličky červeného hrozna - prekrojené napoly. Ja som dala asi 10-15 ks.
  2. Keď je víno zredukované, popučíme hrozno a precedíme opäť do hrnca.
  3. Pridáme tymián a šťavu z citróna - ja som dala 2 PL. Opatrne prisypeme cukor - radšej postupne a ochutnávame - nemalo by to byť príliš sladké. Dala som asi 5 PL cukru, nechala rozpustiť a pridala som pektogel - asi 1 PL.
  4. Necháme variť mierne min. 5 min. Skúsime na studený tanierik kvapnúť šťavu, či zrôsolovatie, ak áno, vyberieme tymián a plníme do pohárikov. Z tohto množstva mi vyšli 4 maličké poháriky tejto chuťovečky:)
  5. Podávala som na čerstvom kozom syre, a syre brie. Môžete ale nemusíte pridať nejakú bagetku alebo slané krekry...