Zdravý mrkvový koláčik
Autor receptu: melons
Tento recept vznikol s veľkou dávkou improvizácie a skombinovaním
rôznych receptov, keďže ani jeden čo som našla, nebol podľa mojich
predstáv. Výsledok prvého pokusu o mrkvový koláč ma naozaj veľmi
pozitívne prekvapil a dokonca si ho pochvaľoval aj ocino, ktorý je
zástanca klasického pečenia
12 porcií |
35-45 minút na 180 °C |
Postup
- Žltka si vyšľaháme s trstinovým cukrom (ak máte radi sladšie cukru môžete dať aj viac), pridáme mlieko, šťavu a kôru z 1 pomaranča.
- Múku, škoricu, PDP, orechy (ja som dala mix vlašských, trochu mandlí a kúsok lieskovcov, ale môžete použiť ľubovoľné. Orechy som nemlela, ale iba podrvila, aby ich bolo v koláči cítiť) a zázvor (dala som čerstvý strúhaný) zmiešame a vmiešame do druhej zmesi.
- Rúru si zapneme na 180C a formu vystelieme papierom na pečenie. Mrkvu postrúhame a pridáme do cesta a jemne vmiešame sneh z bielkov. Pripravenú hmotu vylejeme do formy a pečieme podľa rúry minimálne 35 minút do zlatohneda (po 20 minútach som ju zakryla papierom na pečenie). Kým sa nám pečie zmiešame tvaroh s vanilkou (ja som dala 1/2 vanilkového cukru) a škoricou.
- Vychladnutý koláč predelíme na polovice, ak chcete oživiť, môžete potrieť výrazným džemom, nanesieme tvarohovú plnku a ja som dala kúsky podusených jablčok, ktoré sme nedojedli. Tortu už stačí dozdobiť podľa vlastnej fantázie. Ja som použila 70% čokoládu.
- Dobrú chuť :))