Zdravý mrkvový koláčik

Autor receptu: melons

Tento recept vznikol s veľkou dávkou improvizácie a skombinovaním rôznych receptov, keďže ani jeden čo som našla, nebol podľa mojich predstáv. Výsledok prvého pokusu o mrkvový koláč ma naozaj veľmi pozitívne prekvapil a dokonca si ho pochvaľoval aj ocino, ktorý je zástanca klasického pečenia

12
porcií
35-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Žltka si vyšľaháme s trstinovým cukrom (ak máte radi sladšie cukru môžete dať aj viac), pridáme mlieko, šťavu a kôru z 1 pomaranča.
  2. Múku, škoricu, PDP, orechy (ja som dala mix vlašských, trochu mandlí a kúsok lieskovcov, ale môžete použiť ľubovoľné. Orechy som nemlela, ale iba podrvila, aby ich bolo v koláči cítiť) a zázvor (dala som čerstvý strúhaný) zmiešame a vmiešame do druhej zmesi.
  3. Rúru si zapneme na 180C a formu vystelieme papierom na pečenie. Mrkvu postrúhame a pridáme do cesta a jemne vmiešame sneh z bielkov. Pripravenú hmotu vylejeme do formy a pečieme podľa rúry minimálne 35 minút do zlatohneda (po 20 minútach som ju zakryla papierom na pečenie). Kým sa nám pečie zmiešame tvaroh s vanilkou (ja som dala 1/2 vanilkového cukru) a škoricou.
  4. Vychladnutý koláč predelíme na polovice, ak chcete oživiť, môžete potrieť výrazným džemom, nanesieme tvarohovú plnku a ja som dala kúsky podusených jablčok, ktoré sme nedojedli. Tortu už stačí dozdobiť podľa vlastnej fantázie. Ja som použila 70% čokoládu.
  5. Dobrú chuť :))