Zdravšie linecké cesto (koláčiky, kolieska)

eliniatko - fotkaeliniatko, 23. decembra 2014
Zdravšie linecké cesto (koláčiky, kolieska)
Foto: eliniatko

Takto robíme linecké cesto u nás doma. Používam celozrnnú ražnú, niekedy špaldovú či pohánkovú múku, domáce vajíčka (od maminých liliputiek), ale dá sa to Zobraziť celý popisTakto robíme linecké cesto u nás doma. Používam celozrnnú ražnú, niekedy špaldovú či pohánkovú múku, domáce vajíčka (od maminých liliputiek), ale dá sa to nahradiť aj "menej zdravou" obyčajnejšou alternatívou. A s dobrými vykrajovačkami sú nádherné :)

15 minút
príprava
20 minút
na 160-180 °C

Suroviny

400 g (špaldová alebo pohánková)
2 ks (z menších vajec))
250 g
1
hojne
z 1/2 citróna
150 g (alebo práškový)
1
štipka
 (najlepšie domáci)




Postup

  1. 1

    Zmiešame múku s kypriacim práškom, pridáme aj zvyšné suroviny. Môžte použiť aj obyčajnú múku a obyčajný kypriaci prášok, no je to lepšie i zdravšie s celozrnnou a môžete mlsať s menšími výčitkami :) Kto má, môže použiť aj domáce maslo namiesto margarínu. Všetko najlepšie rukami poriade vymiesime do rovnomernej hmoty, spravíme z neho guľu alebo valec, zabalíme do celofánu a dáme zachladiť do chladničky aspoň na hodinku, môžte aj na celú noc.

    Zdravšie linecké cesto (koláčiky, kolieska) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto vytiahneme, po pár minútach vyvaľkáme na 2-3 mm (kto má rád hrubšie môže aj hrubšie), vykrajujeme ľubovoľné tvary, a dáme piecť do rúry na slabšie (okolo 160-180 °C). Po 15 min. pozrieme, keďže to záleží od rúry nedá sa povedať presný čas pečenia, ale keď začnú byť zlatavé vytiahneme. Nečakajte kým príliš ohnednú, majú byť krehké, nie spečené.

    Zdravšie linecké cesto (koláčiky, kolieska) - obrázok 2
  3. 3

    Páry natierame džemom, ideálne domácim bez konzervantov a pod., a lepíme k sebe. Odležané pár hodín, napité džemu sú vynikajúce. Kto tak má rád, môže aj pofŕkať rozpustenou čokoládou, alebo polovice do nej namáčať. Dobrú chuť, a Veselé Vianoce (príp. iné sviatky) :)

Diskusia k receptu

aleana
aj ja robím "zdravšie"- zo špaldovej múky,kokosového cukru,vínneho kameňa :-) vykrajovačky sú peknučké a keksíky určite chutnučké :-)
fineliving
teším sa, že už sa viac ľudí začína zaoberať zdravšími alternatívami vianočných koláčikov :), ďakujem za recept a určite vyskúšam aj tento tvoj :)
prajem krásne sviatky :)
martamm
@Eliniatko , aj ja rada pečiem zdravšie variácie koláčikov, Tvoje toliariky sú nádherné a zdravšie, ako klasické z bielej múky. Prosím Ťa, poraď, kde by som zohnala formičku na také pekné koláčiky? Ďakujem.
eliniatko
Kúpila som cez internet, mali ich na Tchibo stránke, ale vždy len obmedzenú dobu. Dajú sa obdobné kúpiť aj na ebay. Ide o kruhovú formičku a pečiatku. Dlho som zháňala a strašne sa z toho teším :)
gubics
Páči sa mi Tvoj recept, aspoň nemusím hľadať iný na zdravé pečivo. Ďakujem.
sjuz
tiež som robila sušienky s týmito pečiatkami:), máš ich krásne:)Cesto som robila podobne, pohánková, mandľová, kokosová múka, takže boli prirodzene bezlepkové. K jednym som pridala pomleté orechy a sušené brusnice, do druhej časti cesta som zamiesiila kandizovaný zázvor a citrónovú kôru a šťavu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia