Zdravé sušienky s príchuťou pomaranča, mandarínky a čokolády

martamm - fotkamartamm, 1. februára 2014
Zdravé sušienky s príchuťou pomaranča, mandarínky a čokolády
Foto: martamm

Mala som dnes chuť na nejakú zdravú maškrtu ku káve, tak som si vymyslela takéto sušienky, možno niekoho inšpirujú. Viem, že podobných receptov je Zobraziť celý popisMala som dnes chuť na nejakú zdravú maškrtu ku káve, tak som si vymyslela takéto sušienky, možno niekoho inšpirujú. Viem, že podobných receptov je tu dosť, ale dávam ho sem hlavne pre seba, takto ho budem mať kedykoľvek k dispozícii.

2 plechy
porcie
30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

1,5 šálky
1 šálka
1/4 šálky
3/4 šálky
2 ks
z 1/2 ks citróna
z 1/2 ks citróna
150 g
1/4 šálky
1 PL
1/4 šálky
1 ČL
1/2 šálky rôzne - posekané
70 g (min. 75 %)




Postup

  1. 1

    Vločky zalejeme pomarančovým džúsom, necháme nabobtnať. Medzitým umyjeme mandarinky a citrón, na jemno nastrúhame kôru. Z polovice citróna vytlačíme šťavu. Kôru, aj šťavu pridáme do vločiek. Mandarinky rozmixujeme na kašu, tiež pridáme k vločkám, premiešame. Postupne pridáme semolinovú múku, tvaroh, cukor, pšeničné klíčky, olej. Vznikne mám asi takáto hmota:

    Zdravé sušienky s príchuťou pomaranča, mandarínky a čokolády - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si plechy vyložené papierom na pečenie. Kávovou lyžičkou, ktorú si namáčame do vody kladieme na plech kôpky cesta, ktoré roztlačíme mokrou vidličkou. Ešte posypeme troška trstinovým cukrom a upečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 20-25 minút, treba čas prispôsobiť rúre, každá už tú svoju pozná. Trstinový cukor pridávam, lebo na povrchu sušienok skaramelizuje a zostanú chrumkavé.

    Zdravé sušienky s príchuťou pomaranča, mandarínky a čokolády - obrázok 2
  3. 3

    Jeden plech sušienok som upiekla čisto citrusovej príchute, do zvyšku hmoty som primiešala zmes nasekaných orechov- rôzne druhy a nasekanú čokoládu s vysokým obsahom kakaa. Postup pri pečení som zachovala rovnaký. Už počas pečenia sa z rúry tiahla vynikajúca vôňa čokolády a mandarínok. Priznám sa, že tie s čokoládou mi chutili lepšie, kontrasty použitých surovín sušienky ozvláštnili.

Diskusia k receptu

kimlo
Na mna az prilis zdrave...myslim ze by som dostal makro-bio otravu...:-)...srandujem...
zorro
Zaujímavá a lákavá kombinácia.Dal by som sa pozvať na také chrumkavé sušienky
alex37
pozdáva sa mi tento tvoj rcp. tú semolinovú múku asi nie je problém nahradiť nejakou celozrnnou čo mám doma ?
martamm
alex, samozrejme, môžeš použiť celozrnnú múku namiesto semoliny :)
mesiar50
Sušienky sú vymiešané zo samých dobrých surovín a nepochybujem o tom,že musia chutiť božsky.Šikovná kuchárka si @martamm.
hubata
Ááách @kimlo , nezaprieme sa my Záhoráci: pre nás je zdravé to čo narastie v záhrade, chytí sa v rybníku, nájde sa v lese - ale nie loďou dovezené mandarínky, citróny a 2 roky zavretá v papundekli "100 %-ná" pomarančová šťava......
martamm
hubata, pokojne pridaj domáce jablká namiesto mandarínok, ale ja si nemyslím, že keď človek zje pár mandarínok, uškodia mu
diaaa
možno hlúpa otázka, ale pre nás laikov akú hmotnosť si máme predstaviť pod jednou šálkou?
martamm
diaa, odmeraj šálku a odváž, ak sa Ti lepšie pečie podľa gramáže. U každej suroviny to bude iná gramáž




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia