Zdravá nátierka z čiernej reďkovky fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 4. januára 2014
Zdravá nátierka z čiernej reďkovky (fotorecept)
Foto: mariamka

Po tých všetkých dňoch objedania dobre padne nejaký zdravší odľahčený recept. Čierna reďkovka/reďkev je veľmi zdravá, plná vitamínov, minerálov, podporuje trávenie aj lieči. U Zobraziť celý popisPo tých všetkých dňoch objedania dobre padne nejaký zdravší odľahčený recept. Čierna reďkovka/reďkev je veľmi zdravá, plná vitamínov, minerálov, podporuje trávenie aj lieči. U nás doma je veľmi obľúbená, aj keď väčšinou len šup-šup rýchlo na plátky, posoliť a zajedať maslovým chlebom. Pre niekoho môže byť jej chuť príliš výrazná, v tejto nátierke sa mierne stratí.

Suroviny

2 ks
1 ks
2x200 g
250 g
1 ČL
1 ČL
3-4 strúčik




Postup

  1. 1

    Deň vopred si dáme odkvapkať jogurt /mala som 2 kyslé smotany/. Môžete použiť aj neodkvapkaný hustý biely jogurt alebo len tvaroh. Okrem toho: reďkovka, mrkva, cesnak. Jogurt po odkvapkaní sa podstatne scvrkne, preto som použila aj tvaroh.

    Zdravá nátierka z čiernej reďkovky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Reďkovku postrúhame na slzičky, posolíme a necháme chvíľu postáť, asi štvrťhodinu.

    Zdravá nátierka z čiernej reďkovky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si postrúhame najemno mrkvu, zmiešame tvaroh s odkvapkanou smotanou alebo jogurtom, pridáme mrkvu, dochutíme korením, troškou medu, pokvapkáme olejom, pridáme do misy s reďkovkou /alebo opačne/, premiešame, ak treba ešte dosolíme, dochutíme. Môžeme nechať postáť, ale dá sa jesť hneď.

    Zdravá nátierka z čiernej reďkovky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak si k nej ešte dáte aj nejaký zdravý celozrnný chlebík, potom naozaj bude platiť: "Na zdravie a dobrú chuť" :)

    Zdravá nátierka z čiernej reďkovky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

micanela
ciernu redkovku nepoznam - iba "obycajnu" cervenu a bielu

vyskusame, uvidime
mariamka
@micanela pestuje sa velmi davno, seje v lete, zbiera na jesen, a vyborne skladuje, zahradkari urcite poznaju, ale poviem ti, oproti cervenej a bielej je to riadny ekrazit :)
evca173
Mám v chladničke a nevedela som, čo s ňou! Už viem- zajtra bude na raňajky! Vďaka za inšpiráciu!
radost
@mariamka
čiernu redkev sme kedysi pestovali..ked bývali deti choré-robili sme liečivý z nej sirup....nooo...až tak zdravo sa stravovať sme nezvládli-a prestali sme..pre jej pach a ostroštipľavú chuť..ale-časy aj chute sa menia..ktovie aký postoj by sme mali k nej teraz..pouvažujeme o návrate k mladosti...:-)))
kamilka61
Aj u nás je veľmi obľubená. Ja ju robím aj na kyslo ako uhorky. Upozornujem to to výborné k slaninke,klobáskam,ale najlepšia je s chlebíkom s masťou. Pred chvílou som dojedla. Ale ešte k tomu upozorneniu. Ked niekoho čakáte doma,tak ju radšej neotvárajte. Totiž strašne smrdí ale o to lepšie chutí. Robím tak aj karfiol. Su to výborne pochutiny. Vyskušajte.
afataga
moze byt dobra, mozno by sa mohol pridat aj chren, ved aj chren si da :-)
tatranka
Z čiernej reďkovky som ešte nátierku nerobila.Ingrediencie ktoré do receptu idú máme radi a tak putuje tvoj recept do mojej kk.Nátierok nikdy nie je dosť.
radost
@kamilka61
kedysi sme dopestovali veľa červenej redkovky-ešte nebol internet u nás-našla som-že zavariť..skúsila som..no pri otvorení-taký hrozný pach-že sme to odmietli aj ochutnať..
mariamka
@radost aj my sme pestovavali, ako dieta si to pametam, sirup sme sice nerobili, iba tak zajedali, bolo to samozrejme,, dnes sa taketo zeleniny vytracaju, ale kupit sa daju, takto s mrkvou, medom, ked postoji, celkom zjemnie, ale fakt prefukne dutiny :)
kamilka61
Radost @ no škoda ,že ste neochutnali, je to vážne dobrota a hlavne veľmi zdravá
julica
Super nátierka, čierna reďkev je jednou z najzdravších potravín a teraz v zime ešte aj sezónnou. KK
pusta
@mariamka , tak toto je skvelá zdravá a osviežujúca nátierka.
už je v kk, určite spravím. vdaka za krásny recept.
5*****
paploska
@mariamka nám čierna reďkovka veľmi chutí a tá tvoje nátierka vyzerá fajnovo. len tam je na mňa veľa mliečnych produktov :-)) ale to je môj problém :-(
janger
@mariamka , este som ciernu redkvicku nejedla... Ked ju niekde uvidim, tak kupim a spravim tento tvoj salat, paci sa mi :-).
havino
poznám, poznám čiernu redkev, aj som si ju sadila jeden čas a celú zimu len z pivnice vyberala a veruže som ju v obchode teda dobre dávno nevidela, takto v zime aj tie dlhé biele kupujem, ked vidím, nuž ale, že nátierka ? inak extra riadne štípe, no ked zbadám vyskúšam, my aj chrenovú sme tod nedávno mali, furt tu smrkoceme, tak na prieduchy a aj preventívne, páči sa mi @mariamka , uložím
mariamka
@janger da sa to ponat aj ako salat, znesie napriklad aj jablko, mozno vypustit tie jogurty, smotany a nechat vo vlastnej stave, prip. iba s lahkym nalevom, nejake bylinky, k tazkym masovym jedlam idealne, ako pise @kamilka , diik :)
@havino co by si ty nepoznala? take asi neexistuje :) obcas aj ja tu bielu kupim, ale to taky slaby "odvar", ked uz - tak uz :)) vdaka
janger
@mariamka , salat- to je u mna uz akesi standard pomenovanie aj pre natierky ;-). Az teraz, pri tvojej odpovedi si uvedomujem, ze na Slovensku sa to vola natierka :-)...Ja som dnes robila salat - natierku z malickych kreviet, s pomarancom...Tiez dobra.
abdul
Čiernu u nás dostať na trhu aj v " zelovoci ". Voľakedy starký pestoval. Do fúrika sme vyberali, v pivnici na zem uskladniť a celú zimu len tak očistiť, posoliť a zjesť, Vraj na žlčník pomáhala, Ale keď si niekto prepytujem odgrgol , ako keby z hajzla vyrazilo. Ale fajnotka to je.
mariamka
@abdul :) na zlcnik, zaludok, pecen, oblicky, a ako uz bolo spomenute, kasel, priedusky, ale je aj par kontraindikacii /vredy, stitna zlaza, hnacka../ treba si to pozriet, ..ten zvukovy a cuchovy efekt to mas pravdu, napodiv, vcera som ho nejako nezaregistrovala
ebaka
@mariamka ,čiernu reďkev pestujeme a aj po celú zimu z pivnice vyberáme a konzumujeme.Priateľka mi dala recept na nátierku z tejto zdravej zeleninky,ale niekde sa stratila,tak som sa Tvojmu receptu potešila.Viem,že sa odporúča pri onkologickom ochorení.Už je v KK,aby som zasa o rcp neprišla.
ebaka
a zabudla som dodať..,,všetko,čo obľubujeme,táto nátierka obsahuje"...super
mariamka
@ebaka ak som inspirovala som velmi rada :) nechcela som to prepisknut kvantom korenin a ingrediencii, nech vam sluzi, dakujem :)
gabriele
Tvoj salatik urcite vyskusam...ale bez cesnaku...u nas je cierna redkev velmi oblubena...celu zimu robim z nej najmenej raz za mesiac salat...a volame ho, prepacte za vyraz, "prdovy" :)...vysvetlim povod nazvu...stalo sa to tak...raz, ked som prave robila tento salat, niekto zazvonil pri dverach...otvorila som dvere, ale len tak na svrtinku ...nakolko viem svoje o ciernoredkovkovej "voni"...pri dverach stal sused...uz ani neviem co chcel, ale po par minutach, mozno aj sekundach sa zhlboka nadychol a povedal - prdovy salat...aj moja ho predchvilou robila...bola som rada, ze sa vyzna vo veci "ciernoredkovkovej aromy" a nemusela som sa mu ospravedlnovat, co to za smrady som nanho vypustila :)...odvtedy ma u nas ciernoredkovkovy salat tento "mily" nazov :)
1x danda3
mariamka
@gabriele :)) som sa zasmiala, :)) dik za usmevnu prihodu o povode nazvu, sused ma dobry cuchometer a vie co je zdrave, a vy samozrejme tiez, ked je u vas taka oblubena, dakujem za mily prispevok :)
njdevil
@kamilka61 , mohla by si zverejniť recept na zaváranie čiernej redkvičky na kyslo? Ďakujem! Čiernu redkvičku zbožňujeme na všetky spôsoby .
eviana
Tak toto musela byť skvelá nátierka milá @mariamka , krásne si ju namiešala. Poznám čiernu reďkovku, ale musím sa priznať, že do nátierky som ju ešte nedávala. Veľmi chválim Tvoj nápad a rada niekedy vyskúšam :) 5*
kamilka61
@njdevil , redkovku narežem na tenšie plátky tak ako zemiačky , poukládam do pohárikov a zalejem vriacim uhorkovým nálevom, zatvorim a nechám vychladiť pod utierkou. Už tak po dvoch , troch týždnoch naberie redkovka nažltlu farbu. Môžte konzumovať, ale tak ako som písala, najradšej to jeme na chalupe v altánku pri opekačke. Z toho smradu vám aj muchy daju pokoj :). My to máme veľmi radi. Ale koľko ľudí toľko chutí :)
1x danda3
lyali
@mariamka , no, veru musím nakuknúť do záhradnej pivničky našich, či tam objavím čiernu reďkovku. Ako deti sme ju mávali nastrúhanú najemno a posolenú na omaslovanom chlebíku :-) A veru mala svoju typickú vôňu :-) Keď naši pestovali zeleninu, či ovocie, tak rôzne farby :-) Keď redkvičku, tak červenú, bielu, čiernu (keď ríbezle, tak červené, biele, čierne, keď maliny červené, čierne, žlté, atď atď). No, pekne som si zaspomínala a hurá, rcp ukladám :-)
katka78
Čiernu reďkovku som jakživ nejedla, zato ju evidujem v obchodoch, zdiaľky si ju často pomýlim s mojou obľúbenou červenou repou :-) Takže dnes bola premiéra, v tejto chutnej nátierke. @Mariamka , týmto veľmi pekne ďakujem za recept, nátierka je výborná, ostrá, ale nie príliš. Ďakujem :-)


1x danda3
mariamka
@katka78 velmi pekne dakujem za milu spravu, som rada, ze ta recept "nakopol" a mala si odvahu vyskusat tuto naozaj opominanu a zdravu zeleninu, natierka sa ti krasne podarila a foto duplom, urobila si mi radost :) dakujem a na zdravie :)
vdaka aj za ostatne mile komentare :))
motyka
Doposiaľ som ju robila iba s kyslou smotanou. Toto musí byť lepší a jemnejší variant mojej nátierky. Určite vyskúšam.
pacik
Čiernu reďkovku pestujem, ale robím z nej iba šalát. Nátierku si ukladám a vyskúšam, určite bude dobrá :-)
marianne
Kilo som jej domov vcera dovliekla, tak sa tesim na salat:-) musim pohladat viac receptov na nu. Vsetko dobre v Novom roku @mariamka
mariamka
@marianne tak to budes mat fusku :) aj u nas ide, hlavne v tomto "zimnom" obdobi, vitaminy nadovsetko, som rada, ze si sa zastavila, dakujem za prianie, aj tebe len to Naj!
marianne
@mariamka vynikajuca bola. Dala som tvaroh a jeden biely jogurt. Fotku nemam, nie je kedy:-) ale velka vdaka, zaradim do jedalnicka.
tonele
Reďkovku vydlab ako tekvicu na halloween. Nalej do nej medu a každé ráno 1malú lyžičku zjedz. Vynikajúce na priedušky prechladnutie atď.
danda3
Ahoj, včera pri varení vývaru som vyložila z chladničky zeleninu a našla tri zabudnuté reďkovky, ktoré som kúpila v decembri na trhu. Tak som si vygúglila Tvoj recept a z dvoch urobila túto nátierku. Nemala som tvaroh, tak som to spolija troškou majonézy. Úžasná chuť, vôbec neštípe, prišla som z prechádzky a celú ju sama spráskala. 😁 Tú tretiu som nakrájala na plátky a naložila do medu, že vraj dobré na kašeľ. Uvidím. Ďakujem za recept. Ahoj.
mariamka
@danda3 (6.1.2023 11:52)
no jeje, to si ma potešila a dobre vynašla, majonéza vôbec nie je zlá. u nás tiež reďkovka "ide". je zdravá a dobrá na trávenie. a môže byť účinná aj na kašeľ, verím tomu.
2x haji a danda3




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia