Zázvorový sirup

irenaw - fotkairenaw, 25. januára 2012
Zázvorový sirup
Foto: irenaw

Mám rada všetko zázvorové :O).

15 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
500 g
500 ml




Postup

  1. 1

    Zázvor očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Do hrnca dáme vodu a cukor a zahrievame do rozpustenia cukru. Vsypeme zázvor. Po zovretí stíšime plameň tak, aby to vrelo čo najmenej. Varíme 1 - 1,5 hodiny. Ak je zázvor mäkký, uvarený, scedíme ho. Ak sa nám zdá sirup riedky, ďalej ho pomaly varíme na požadovanú hustotu. Necháme vychladnúť a skladujeme v chladničke. Po niekoľkých dňoch a odležaní sirup stratí štipľavosť. Mne osobne chutí aj čerstvý, ale ja som "zázvor pozitív". Najlepší je v kombinácii sóda, ľad, citrón. Niektoré recepty uvádzajú, že sirup sa varí spolu s kyselinou citrónovou. Je to vraj kvôli lepšej konzervácii a v sirupe máte hneď aj kyslú chuť. Mne viac vyhovuje pridať si čerstvý citrón. Ešte sa nestalo, aby sa v chladničke pokazil, samozrejme nie je tam pol roka :o).

Diskusia k receptu

alexdidi
Tiež som "zázvor pozitív",tak tento recept vítam a určite si sirup urobím.
zuzliak
Zazvorovy sirup sa v tunajsich koncinach predava aj ako velmi ucinne kloktadlo a pri bolestiach hrdla ;) Vrelo odporucam aj tuto alternativu. Potom don netreba ani tolko cukru :)
afataga
ja mam rada caj z cerstveho zazvoru a prave preto ze stipe :-) dobre ze si mi pripomenula, zajtra si kupim zazvor, ten sirup ako dlho vydrzi v chladnicke? lebo mne to doma nik nechce tak by som na to bola sama
letisia
@Irenaw ďakujem za tento recept. Vždy som si robila zo zázvoru iba čaj alebo limonádu na rýchle použitie, ale toto sa mi páči viac. A nie je to iba obyčajný sirup, ale ako píše @zuzliak , je to aj "medicína".
bejgi
mňaaam, zdravý a chutný sirupček :)
marianne69
fiiiiha,to vyskusam,vzdy mam nejaky zazvor poruke v chladnicke,ale musim dokupit,velmi sa mi to paci....
culik
úplne si sa trafila do môjho gusta, mám doma jednu krásnu fľašu, ktorá je na toto ako stvorená!
tothka
Ukladám, tiež som zázvorovo pozitívna. Fajn že si pridala recept.
marianna76
Tiež mám všetko rada kde je zázvor... ja si ho pridávam najčastejšie do čaju, takto keď je tam cukor, aj keď hnedý, asi by bol pre mňa dosť sladký... Ale parádny recept, kto má rád sirupy. Ja mám v receptoch sušienky, tiež zázvorové... dnes som minula posledný do kuracej polievky.
luliatko
varievam si zázvorový čajík..a ten je ozaj výborný..vyskúšam aj sirup..ďakujem za recept
radulienka
Joj, ďalší taký zdravý sirup, robila som minule karotelu od @sovka a je hrozne dobrá a myslím, že i zdravá a toto sa mi zdá byť podobné, samozrejme chuťovo iné. Vďaka za receptík a aj @sovke ešte raz ďakujem...
irenaw
ďakujem vám dievčatá za všetky komentáre. tiež si robievam čaj, aj čerstvú limonádu a toto je pre zmenu. @radulienka ďakujem, idem k @sovke popozerať :) komu sa zdá veľa cukru pokojne uberte. ale je tam aj ako konzervant, takže nemám odskúšané, koľko vydrží menej sladký. s takým by sa už dalo aj kloktať ako spomína @zuzliak.
klaura
ukladám si medzi zázvorové recept ... zíde sa určite ...
letisia
Dnes som robila. Bolo mi ľúto iba precediť a zázvor vyhodiť, tak som to najprv rozmixovala a potom prepasírovala. Chuť má výbornú.
irenaw
@letisia teším sa ,že sirup chutí. ja ten zázvor pridávam do cookies alebo bábovky, výsledok chutí akoby som použila kandizovaný zázvor. ale toto je lepší nápad, sirup bude hustejší, ďakujem :)
irenaw
@dobreazdravo sirup je len sirup, niečo na osvieženie v horúcich dňoch bez umelín. nenapísala som, že je to elixír zdravia a ani si to nemyslím :-). kto má rád zázvor, iste si nájde veľa iných spôsobov ako využiť jeho účinky.
irenaw
@dobreazdravo prečítala som si priložený článok. k tomu len toľko, že recept aj komentáre k nemu sú veľmi účelne použité, aby poukázali na to, ako ľudia zničia všetko dobré, čo im príroda ponúka. osobne konzumujem toľko čerstvého zázvoru, že si občas bez výčitiek dovolím takýto "úlet" so sirupom alebo zázvorovým pivom. v recepte nie je ani slovo o tom, že je zdravý, ani o údajných liečivých účinkoch. ani nikto z komentujúcich nenapísal, že si ide sirupom liečiť nejaký neduh. recept je tu vložený pre spestrenie a každý sirup vyrobený po domácky je mi oveľa milší ako sirup či malinovka z obchodu. toľko môj názor.
dobreazdravo
irenaw, OK, nie každý pije nápoje, čaje, elixíry preto, že chce z nich aj ich účinné látky, to chápem. Čo už chápem menej, je to kvantum cukru, ktoré do seba pcháme a ktorý vôbec nepotrebujeme. Mám na mysli repný cukor, chemicky bielený. Lebo naše telo získava dostatok cukrov z potravy. Načo je vôbec dobré piť sladké vody? Ale každý má práva zhumpľovať si svoje telo sám ;)
dobreazdravo
irenaw, ozvala sa mi istá Markéta, vo veľmi spravodlivom hneve ťa bránila predo mnou a mojím agresívnym správaním, ktoré tu bolo voči tebe vyvinuté. Celý text jej komentára (bez úprav) aj moja odpoveď je pod článkom, ktorý bol nalinkovaný vyššie. Ja len tak, keď je tá nedeľa ;)
Pekný deň všetkým.
tatranocka
@dobreazdravo výpovedná hodnota vašich príspevkov je nulová pre varecháčov,pretože síce kritizujete,ale nedali ste recept,ako sa to má robiť.Môj dojem je,že "ja len tak,keď je tá nedeľa",upozorním varecháčov na moju stránku,však zo zvedavosti si kliknú.Marketingový ťah,nič viac.
dobreazdravo
tatranocka, že sme nedali žiadny recept? To vážne? To fakt?
Ešte že je tá nedeľa ;) Pekný deň.
irenaw
@dobreazdravo dnes som k článku "Ako úpešne zlikvidovať zázvor" napísala komentár už po druhý raz. Prvý komentár (zhodný s komentárom pod týmto receptom zo 14.5.2012 o 20:25) zmizol ani neviem kedy. Dnešný komentár vydržal asi pol hodiny, potom bol tiež zmazaný. Pani Markéte ste vytkli, že napísala v afekte a nenechala na seba kontakt. Ja som Vám napísala fakty a môj mail mám aj v profile na Vareche. Nechápem o čo tu teda ide. Upozornili ste ma na príspevok na svojej stránke, aby som napísala, že s Vami súhlasím? Či to bol naozaj marketing? Myslíte, že cenzúra príspevkov prospieva stránke viac ako dobrá argumentácia? Použiť recept na podporu svojich argumentov a nedať autorovi možnosť vyjadriť svoj názor nie je nič iného ako zneužitie. Text vymazaného príspevku prikladám v plnom znení:
"Pani Markéta vystihla podstatu. Očakáva niekto od akéhokoľvek ovocného sirupu, že bude mať rovnaké účinky ako čerstvé ovocie?
V odpovedi uvádzate: "kritizujeme výrobu, predaj aj konzumáciu tých
potravín, ktoré buď svojím názvom na obale alebo klamavou reklamou
ubližujú ľuďom, aj matkám a ich deťom" Neuviedla som v recepte, že je to elixír zdravia, ani som to tak nenazvala. Koho som oklamala a čím?
V komentároch pod receptom ste napísali: "Mám na mysli repný cukor,
chemicky bielený." V surovinách je cukor hnedý, tým myslím nerafinovaný. Je teda problém s varením zázvoru, s bielym cukrom, so sirupom, s konzumáciou sladkostí? Nie je potom minimálne názov článku nepresný? A nakoniec. Jeden z komentárov uvádza, že ste neuviedli alternatívu na zdravý nápoj, nie že ste neuverejnili žiadny recept, ako ste napísali vo svojej reakcii.
Pre mňa je to dávno skončená kauza. Snažím sa žiť ako najlepšie viem a verím, že aj vy. Mám svoj názor, vy máte svoj. Mne to naozaj nevadí. Ale bolo by neslušné nezareagovať, keď si pani Markéta dala námahu napísať svoj názor, ktorý sa týka môjho receptu.
Okrem toho negatívna energia je rovnako škodlivá ako zlé jedlo.
Pekný deň
renulienka
@dobreazdravo , mozno keby ste si obcas dopriali nieco sladke, nebolo by vo Vas tolko ,,zloby,,, sladke je vraj dobre na nervy;-)....ja len tak, ked je ten utorok...;-)
dodo46
@irenaw
Vyskúšal som ten tvoj sirup so zlikvidovaným vitamínom a napriek tomu bol veľmi chutný. Zázvor som dal na papier a do trúby presušiť. Vydrží dlhšie ako sirup. Ten bol zlikvidovaný za chvíľu a robil som kilovú dávku cukru aj zázvoru.

zb1312
Tak toto čítanie ma na večer fakt pobavilo :-) Normálne som dostala chuť na vraždenie vitamínov. V chladničke mám zázvor, ale cukor po všetkom tom pečení mám iba biely. Dožijem sa prosím nášho sobotného výletu a ak budem mať kopec šťastia aj narodenín? Vieš, keď je ešte len tá streda... :-))
zuna8
dnes idem vyskusat tento "bezvitaminovy sirup" a dokonca s bielym cukrom - hnedy doma nemame.. ale my nejeme sladke takmer vobec, tak tych par gramov bieleho nas snad nezlikviduje predcasne :) uz sa tesim na fajnu osviezujucu zazvorovu malinovku!!! my sme tiez zazvorozruti obaja aj s manzelom :)
motozuzika
Skúsim aj ja... Všetky vitamíny a minerály sa predsa varením neničia... a tiež sa mi zdá smiešne považovať domáci sirup bez konzervantov (dajme tomu, že so "zabitými vitamínmi") za rovnaký, akým je kupovaný chemicky ošetrený s éčkami...
2010
Takto sa robi povodne tento recept v zapadnej afrike proti chripke hmm... ani cernosi to tam nevarilii asi nemali sporaky ( pouziva sa vzdy len jarny zazvor stavnaty a menej stiplavy a cukor je drahy a pomarancov je vela ).



2010
Sorry ja debil zabudol som pridat slovensky dodatok k tomuto africkemu receptu pridaj kilo cukru a var hodinu az budes mat bezvitaminovu mnamku
lyduss
s vitamínmi alebo bez, zdá sa mi to fajn recept ;-) dokúpim hnedý cukor a tento týždeň určite vyskúšam :)
irenaw
@lyduss nech sa ti podarí a nech chutí. a to pod receptom, to je len také bla-bla-bla, to si nevšímaj ;-)
lyduss
hlavné že mi chutí. a veruže chutí! ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia