Zázvorový odvar

methi - fotkamethi, 20. decembra 2013
Zázvorový odvar
Foto: methi

... no alebo dumbierovy.

Suroviny

podľa potreby




Postup

  1. 1

    Na 400ml vody potrebujeme asi 5cm kusok cerstveho zazvoru. Zazvor je dobrym zdrojom vitaminu C, a tak je tento odvar vhodnym napojom v obdobi, ked okolo nas vsetci kychaju.

  2. 2

    Zazvor ocistime a nakrajame na tenke platky. Vodu privedieme k varu. Ked sa zacne varit, zazvor do nej vlozime, ohen zmiernime, hrniec zakryjeme a odvar nechame varit asi 15 minut. Potom odvar scedime a mozeme pit.

  3. 3

    Neodporuca sa pri liecbe prechladnutia nicim sladit. Ak to pijete len ako napoj-preventivku, mozete ako sladidlo pouzit med a dochutit cerstvou citronovou stavou. (Med a citron nepridavame do celkom horuceho napoja.)

Diskusia k receptu

valeri
Zázvor je veľmi zdravý, mám s ní dobré skúsenosti, ale že by si pri takom dlhom varení ešte vedel zachovať vitamín C .......
gabriele
zazvorovych-dumbierovych cajov nie je nikdy dost...zvlast teraz v zime :)...aj ja robim zo zazvoru mierny odvar...tak radia cinania aj ajurveda :)...len mala poznamka k zazvoru...podla tradicnej cinskej mediciny by sa zazvor nemal uzivat pri vysokej teplote...aj ludia ohnivejsej povahy by ho mali uzivat "s citom" :)
an3da
Varila som si krátko a nechala vylúhovať, je to príjemné na pitie. Alebo som nastrúhala a dala doň med a tak konzumovala.
methi
Odvar je skor na zahriatie. Ak ho chcete pri vitaminy, samozrejme varit max. 2-3 minuty alebo len zaliat nastruhany vriacou vodou a luhovat, aj ked asi aj zalievanim vriacou vodou sa nicia vitaminy? No a samozrejme jest aj ine potraviny bohate na vitaminy a mineraly. Nie len slaninu a klobasy ;)
margaretka28
:-) práve sa mi chladí, robievam a môžem všetkým odporučiť, niekedy si pridám aj kúsok celej škorice
tiginko
toto je neoddeliteľná súčasť zimy u nás už pár rokov, v rôznych koreninových kombináciách. Miška želám tebe a tvojej krásnej rodinke pekné Vianoce a šťastlivý Nový rok :-)
letisia
Mám veľmi rada zázvor. Nechám namočený v miske na noc, potom vydrhnem kefkou, pokrájam na tenké plátky a v džbáne zalejem vriacou vodou. Nechám lúhovať, potom pridám med a citrón. Toto je náš zimný čaj.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia