Zázvorníky fotorecept

medovnicek - fotkamedovnicek, 12. novembra 2012

Viem, že je tu už kopec receptov na toto pečivo, ale každý ten recept sa v niečom líši. Dúfam, že presne taký aký pridám Zobraziť celý popisViem, že je tu už kopec receptov na toto pečivo, ale každý ten recept sa v niečom líši. Dúfam, že presne taký aký pridám ja tu ešte nie je. Zázvorníky ma sprevádzajú od útleho detstva a tento konkrétny recept som objavila na českom mimibazare.

Suroviny

350 g
250 g
3/4 balíčka
50 g
2 ks
1 KL




Postup

  1. 1

    Zo všetkých surovín vypracujeme cesto. Chvíľku to síce trvá, ale ide to. Ak by sa cesto nechcelo spojiť, tak môžeme pridať trocha masla.

    Zázvorníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 5 mm.

    Zázvorníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Formičkou na to určenou vykrajujeme zázvorníky. V prostriedku je moja zdedená formička po mamke, po jej stranách sú formičky, ktoré som kúpila v Holíči v bazári Nádej.

    Zázvorníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykrojené zázvorníky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, neukladáme ich príliš na tesno, pretože pri pečení sa nafúknu. A dôležité je, že sa ukladajú na plech opačnou stranou ako sme ich vykrojili.

    Zázvorníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Necháme na plechoch dobre vysušiť. Ja si ich zvyčajne pripravím večer a pečiem ich až na druhý deň.

    Zázvorníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Piekla som v rúre vyhriatej na 200 C.

    Zázvorníky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

niniatko
také vykrajovátko ako máte napravo sa mi podarilo kúpiť tento rok u nás v Nitre na Agrokomplexe a myslím, že som ju videla aj v nejakom e-shope na to určenom
medovnicek
@nintiatko je super, že tieto formičky ešte niekto vyrába, samozrejme sa dajú vykrajovať aj iné tvary, ale to už potom tvarovo nie sú tie správne zázvorníky
afataga
aj ja mam spomienky na zazvorniky od babky, ja som ich nikdy nepiekla, vyzeraju mnamkovo, len neviem, naco sa dava salajka, ja s nou nemam skusenosti, ale udajne to smrdi :-) ze ci to je fakt nutne alebo sa to da niecim nahradit?
medovnicek
@stacy77777 ďakujem
@afataga salajka je kypridlo a podľa mňa sa nedá ničím zameniť, pri pečení smrdí, po upečení ten "smrad" vyprchá, bez nej a zázvoru by neboli zázvorníky zázvorníkmi
@dadabadi balíček som samozrejme vyhodila, pozerala som sa na koreniny a taký balíček má zvyčajne 25 g, od zázvoru závisí ako budú zázvorníky štiplľavé
@renka73 ďakujem
45678
@medovn íček, máš ich krásne, robievam presne podľa tohto receptu, vždy sa mi vydaria, len zakrátko stvrdnú a neviem prečo, máš ich aj Ty tvrdé? Mojim to veľmi nevadí, ale ja by som uvítala aj mäkké:-
Balíček zázvoru má 20gr a ja dávam celý.
hubata
Už treba piecť zázvorníky? Veď mi ich ešte pojedia ......
dajanca
zázvorníky ľúbim... už som veru rozmýšľala či sa pustím do pečenia...
čím viac zázvoru tým lepšie :-)
helca103
tiež milujem zázvor vždy a všade, nemám také formičky a viem,že pravé zázvorníky to už ie sú, ale robím iné tvary. Vlani som robila od @margaretka28 teraz asi skúsim tvoje....
jarunka
My sme ich volali myslim dumbierniky. Ja som ich nikdy nepiekla ani moja mama, ja nepeciem podla receptov, kde ide salajka, mama mala jeden recept kde sa davala salajka a to ma odradilo ja som neznasala ten smrad alebo tu vonu :-) ?
jarunka
Ale su dobre, neodmietnem ak ma niekto ponukne. Ja ich obcas kupim v zdravej vyzive. Mam velmi rada zazvorovy caj.
fineliving
zázvorníky som nikdy nejedla a ani si neviem predstaviť ich chuť :( ale tak ste ma všetky navnadili, že ich asi vyskúšam :)
zinnajdha
so zázvorom pomaly, mnohých od neho štípe zadok, ako po požití štipľavej papriky.

prosím Vás, kde možno nájsť - kúpiť formičky na zázvorníky - ďumbierniky ? alebo si ich treba doma nejako vyrobiť ???
irenaw
zbieram recepty na zázvorníky, aj tento ide do zbierky :-)
medovnicek
@45678 ja ich mám tvrdšie len krátko po upečení, neskôr zmäknú, napríklad tieto som piekla v nedeľu doobeda a včera boli už mäkké, čítala som pri jednom recepte od jednej starenky zo Skalice, že miesto masla je lepšie dávať masť, že potom netvrdnú, ale ešte to nemám overené, keď vyskúšam, dám vedieť
@hubata to nie je ešte k sviatkom, piekla som ich pre neter, ktorá ich má rada a ako dobrá tetka:) som jej ich napiekla
@dajanca ja mám zázvor rada a mám rada, keď zázvorníky "štípu", ale musím sa mierniť, lebo potom by ich môj chlap nejedol
@izabella929 mohli by byť po pravde aj krajšie, ale neubralo im to na chuti a hlavne neterke chutili a to sa mi najviac rátalo, tá starenka čo už ju vyššie spomínam písala, že sa musia dlho sušiť a potom majú špičky otočené do hora a to sa mi ešte nepodarilo
@helca103 to, že vykrajuješ inými formičkami im na chuti nič neuberie:)
@jarunka si presne ako môj chlap, keď ich pečiem, tak uteká kade ľahšie lebo mu tá salajka smrdí:)
@sonulienka dúfam, že budú chutiť:)
@fineliving pre mňa je chuť výborná, sú to vlastne také zázvorové keksíky
@zinnajdha u nás sa dajú kúpiť v Holíči v bazári Nádej
@irenaw tak musím pohľadať ten čo mám od mamky, možno taký ešte nemáš - dostala ho od našej susedky, ktorá bola vychýrená ich pečením
izabella929
@medovn íček...ty naše slniečko zlaté, ako si nám všetkým do pekne odpísala.-)),,, no čo, kdo ví, ten umí ,,,)))))
ancicka
Podarili sa ti krásne.Ja mám tiež výborný rcp,no musím porovnať s tvojím.Tá formička musí byť taká? Ja vykrajujem s inou,asi na tom nezaleží,že!kk
lusinkab
Jej tak o tomto som ja este nepocula :-) ale ja si to pekne ulozim a hadam raz sa to dostane na rad :-) vyzeraju krasne
sovka62
@medovn íček, áno, pre mňa je toto ten pravý recept na zázvorníky, do detailu, aj s tou salajkou, aj s tým prevracaním, aj s tým obschnutím, skrátka takto som ich videla pekávať už ako dieťa. Ďakujem.
veronika353
Moji synové mají mpoc rádi zázvorníky,specialistka je na ně naše už praprababka,tento recept se mi moc líbí,letos je upeču i já:-))) Nejmladšímu zabalím i do UK:-)))
medovnicek
@izabella929 veľmi pekne ďakujem za milé pomenovanie:), rada by som vždy takto každému odpovedala, ale nie vždy mi vyjde čas
@ancicka máš ten recept aj tu na vareche, lebo chcem vyskúšať viacero receptov, samozrejme, že nezáleží akou formičkou ich vykrajuješ, to len tu u nás na Záhorí sú tieto formičky tradíciou, vychýrené sú Skalické, tá je od nás vzdialená len kúsok, tu sa tieto formičky dedia z generácie na generáciu a ja si tu svoju budem tiež strážiť ako milú spomienku na mamku, mala by radosť, keby vedela, že ich pečiem
@lusinkab ďakujem, je to také špecifické pečivko, keď som bola malá veru mamka nemala na rôzne sladkosti, tak sa nám to snažila vynahradiť vypekaním aj takýchto zázvorníkov
@sovka62 ďakujem
@veronika353 budem rada ak sa s nami podelíš o svoj recept
irenaw
takému vzácnemu receptu by som sa tešila ako blcha v kožuchu ;-)))
zinnajdha
@medovn íček, pre mňa je Holíč veľmi ďaleko. Odkedy vylepšujú cesty, cesta Košice- Senica (Holíč, Bratislava) sa nepríjemne predĺžili a sú aj nebezpečnejšie, tak tam nechodím. Ale snáď sa k formičkám dostanú moje kamarátky. Ďakujem.
45678
@medovn íček ďakujem, idem teda vyskúšať s masťou, uvidím, možno v tom bude ten fígeľ :-))
medovnicek
@michsamant veľmi pekne ďakujem za link, recept som si odložila a určite vyskúšam ich upiecť aj podľa neho, Miška stále neviem prekúsnuť to, čo sa ti stalo, myslím si, že zlu si nemala ustúpiť...
@irenaw nesmiem zabudnúť a musím ho pohľadať, ale keď ho nájdem, tak ti ho obratom pošlem
@ola111 veľmi pekne ďakujem
@zinnajdha máš úplnú pravdu:), ale ak by si ich veľmi chcela, myslím si, že by ti ich vedeli aj poslať
@45678 daj vedieť či to pomohlo
mariaklara
Vidieť, že Vianoce sa blížia.... zázvorníčky voňajú až sem. Recept si ukladám.
ancicka
Mám podobný,ale s väčšieho množstva surovín,ale mám ešte jeden a je celkom odlišný,ako tie čo sú tu na vareche.Tie sa skoro všetký podobajú s maličkym rozdielom.No ja ten môj urobím a pridám .
cistinka
škoda že nemám tú formičku...už by som sa pustila do pečenia
iva63
vydarili sa ti, chválim-:) tento rok upečiem podľa teba..a tiež sa musím poobzerať po tej formičke...ked zázvorníky, tak nech sú také ako majú byť-:) ako ich robili naše babičky...dakujem za recept
medovnicek
@cistinka napíšem ti v pondelok z práce mail, tam mám odloženú tvoju adresu
@iva63 myslím si, že by nebol problém, aby ju poslali poštou, sú tam dosť ochotní
zinnajdha
ďakujem, už ich objednávam. A to ich hľadám už aspoň 5 rokov !!!
dodo46
zázvorníky piekla moja mama i babka v minulom storočí , ale vďaka tvojmu receptu ich znova skúsime vzkriesiť.
medovnicek
@dodo46 teší ma, že som ti ten recept pripomenula, ak sa ich rozhodneš upiecť, tak daj vedieť, že či aj chutili
antaia
zazvorniky znamenaju pre mna tiez vylet do stastneho detstva nedaleko Senice. Stale sa tam pecu, na svadby, Vianoce a pri zabyjackach. Su oblubene, lebo dlho vydrzia a nie su take sladke. Dalsie take "historicke" recepty, prosim.
medovnicek
@antaia teší ma, že som ti pripomenula detstvo, mňa tiež celým životom sprevádzajú, inak ja pochádzam z Rovenska a dúfam, že príde aj na iné recepty, na vianoce sa chystám piecť zákusok hríbiky - neviem či ho poznáš
irenaw
Ivetka, vykrajovačky včera dorazili, zázvorníky podľa starenky sa už sušia, dúfam, že zajtra budú pripravené, ak sa vydaria, vložím foto. ďakujem za všetko :-)
irenaw
Ivi, poslala som v nedeľu foto do redakcie aj s komentárom, tak dúfam, že čoskoro ich uvidíš :-) Sú skvelé, inak sa to povedať nedá. Nie sú tak sladké a sú pekne mäkké, bielučké. Do Vianoc bude asi väčšina zjedená. Ani nápad, že by som vkladala tvoj recept. Môžem ti k receptu nanajvýš poslať foto, ak ich sama neplánuješ piecť :-).
medovnicek
@irenaw mám radosť z toho, že sa ti páčia, škoda, že mamka už nežije tá by sa potešila, ona ich veľmi rada piekla a ja som si už dávnejšie našla tento recept a poviem úprimne na ten od mamky - moji chalani ju volali starenka, som úplne zabudla. Ale určite ho tiež vyskúšam.
irenaw
tak tu sú konečne. stále sú rovnako mäkké, zrejme vďaka masti? mohla som ich dlhšie sušiť, ale už som nevedela vydržať :-).
irenaw
vedeli ste prečo majú formičky na zázvorníky taký tvar? majú pripomínať kúsok zázvoru. to si tak po večeroch čítam v novej knihe :-)
sovka62
Tvoja formička, tvoj recept (ale miesila som s masťou, ako si radila v komentároch). Cesto sa trošku vzpieralo, drobilo sa, pridala som za lyžičku masti, ale poriadne zmiesiť sa mi ich podarilo, až keď som ich vyklopila na dosku. Možno suchšia múka, nie sú všetky rovnaké.
Už sú na plechoch, neviem sa dočkať zajtrajška.
medovnicek
@sovka vidím, že formička mala ihneď zaťažkávajúcu skúšku:), daj vedieť či chutili a či ozaj tá masť v ceste funguje, ak mi napíšeš mailovú adresu: iveta.svatikova@gmail.com , tak ti pošlem recept, ktorý som poslala @irenaw a bola s ním spokojná, moja mamka ho kedysi dávno získala od susedky, ktorá ich vo veľkom vypekala na svadby a bola nimi vychýrená a inak aj mne sa podarí cesto zmiešať, až po vyklopení na dosku, autorka tohto receptu na českom mimibazare písala, že ide to ťažšie, ale dá sa a u nich to cesto hnetie manžel, lebo má väčšie svaly:)
vicus
Koneçne som našla perfektný recept na zázvorníky, ďakujem! :)
languana
Ahojte, miesto salajky môžete použiť kávovú lyžičku sódy bikarbóny.
Sú krásne mäkké hneď po upečení i na druhý deň. Len ich nesmiete moc dlho piecť 7-10 min. Podľa trúby.
marie5
Hoci už je po vianociach, ale aj ja by som chcela vyskúšať upiecť zázvorníky. Nemám tento typ vykrajovačky a preto by som poprosila o adresu, kde sa dá - najlepšie na dobierku - kúpiť. Vopred ďakujem.
momca
formicky dostat na www.Cukrardekor.sk
janettkababetka
dakujem toto je presne ten postup ktorý vždy robila moja babenka,vždy som jej ako malé dievčatko pomáhala...........aj ja som zdedia formičky :)
emmatessdad
viem ze je to stary recept ale neviem nikde najst kolko zazvoru cestveho treba dat, lebo v recepte je 3/4 balicka a ja chcem dat cerstvy. Dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia