Závin pre kráľov s vínovou penou šodó

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 15. mája 2014

Tento recept sa tvári ako starodávny, ale nie je v mojich silách potvrdiť alebo vyvrátiť jeho pôvod. Našla som ho v maď.kuchárskej knihe, zistiť Zobraziť celý popisTento recept sa tvári ako starodávny, ale nie je v mojich silách potvrdiť alebo vyvrátiť jeho pôvod. Našla som ho v maď.kuchárskej knihe, zistiť dobu a teplotu pečenia, veľkosť plechu a zjednodušiť popis zostalo na mne, pretože veľa kníh vrátane tejto má len krásne fotky:-) Už samotná príprava cesta je zaujímavá. Vínová pena sa javí ku koláčiku ako právom náležitá, keďže si na nej pochutnávali už aj na dvore Kataríny Medicejskej. Pochutnajte si aj vy!

20
porcií
50 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Závin:
50 dkg
5 dcl
2 dkg
3 ks
10 dkg
10 dkg
0,5 KL
7 dkg
15 dkg
6 PL
Vínová pena:
3 dcl
3 ks
10 dkg
1 dcl




Postup

  1. 1

    Z 1 dcl teplého mlieka, 1 KL cukru a droždia necháme vzísť kvások. Vajcia rozbijeme, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka, 5 dkg cukru, citrónovú kôru a maslo vyšľaháme do penista, prilejeme zvyšok teplého mlieka, preosiatu múku, kvások a dôkladne zmiešame. Nakoniec primiešame sneh z bielkov. Necháme prikryté na teplom mieste podkysnúť asi 30 minút.

    Závin pre kráľov s vínovou penou šodó - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si predhrejeme rúru na 190°C. Plech cca 42x32 cm vložíme do rúry so 7 dkg bravčovej masti a rozohrejeme ju. 10 dkg orechov pomelieme a zmiešame s 5 dkg cukru. Vykysnuté cesto vylejeme na plech s masťou, upravíme na celý plech a posypeme zmesou orechov s cukrom. Dáme piecť na približne 25 minút.

    Závin pre kráľov s vínovou penou šodó - obrázok 2
  3. 3

    Pečenie treba sledovať, ak sa okraje pekne oddeľujú od plechu, mal by byť koláč upečený.

    Závin pre kráľov s vínovou penou šodó - obrázok 3
  4. 4

    Cesto opatrne zosunieme z plechu na pečiaci papier a rýchlo za horúca stočíme do rolády, necháme vychladnúť. Z vychladnutej rolády odstránime papier, znova stočíme a povrch potrieme marhuľovým lekvárom a pováľame v zvyšných orechoch, ktoré sme podrvili alebo posekali na hrubšie.

    Závin pre kráľov s vínovou penou šodó - obrázok 4
  5. 5

    Ideme na šodó :-) Videla som viac variánt prípravy vínnej peny, jedna z nich je nasledovná: Z 3 vaječných bielkov a 5 dkg cukru vyšľaháme hustú penu. Víno, vodu,klinčeky, škoricu a citr. kôru podľa chuti dáme zvariť. Žĺtka vymiešame s 5 dkg cukru do penista, dáme na oheň alebo nad vodný kúpeľ a pomalým prúdom prilievame za stáleho miešania do žĺtkovej peny zvarené víno. Zmes by sa nemala zraziť. Miešame, až kým nezačne trocha hustnúť, pozor, nevariť! Aj ked v knihe bola pridaná aj múka, ja som robila bez nej, nepasovala mi tam. Do horúceho primiešame bielkovú penu a dôkladne premiešame.

    Závin pre kráľov s vínovou penou šodó - obrázok 5
  6. 6

    Roládu nakrájame na rezy, upravíme na tanier, do mištičky naberieme vínovú penu, ktorou budeme zajedať koláčik. Niekde sa táto pena pije, niekde vyjedá lyžičkou, každopádne, chutí skvele! Tento dezert odporúčam podávať na rodinných oslavách, je výdatný a dostane vás za malú chvíľu do nálady ;-) Ďeťom bez peny!

    Závin pre kráľov s vínovou penou šodó - obrázok 6

Diskusia k receptu

safran
šodó áááno :-) s čímkoľvek, ale závin je tiež lákavý :)
babkamt
zaujímavý závin z kysnutého cesta a ako pridaná hodnota šodó. Dávno som ho nejedla:-)
radost
a zasa..dalšia do "huby" chuti krása..!!ten závin sa mi ľúbi..
vyskúšam..
vnútorný hlas:=len aby..!!človek tu v opojení kadečo sľúbi..=
:-)
denyany
No toto je ozaj zaujímavé! Rada by som ochutnala, šodó som v živote nejedla a ani takúto kysnutú roladu.
havino
šodo nechcem, nemám rada, ale ten závin, ten závin mi krv pije, kysnuté som ešte nerolovala, na tento teda nezabudnem určite, bohovsky vyzerá, ale nepotierala si aj pred rolovaním, sa mi na fotke tak javí akoby bol potretý
julica
Jéj, oba vyzerajú super, šodó som ešte nejedla, ale lahodí mojim ušiam :)
kukulienka71
@safran , šodó je mňamka! s týmto koláčikom sa výborne dopĺňajú. @babkamt , tiež ma zaujal závin, povedala by som kysnutá piškóta:-)),@bramborka , nezabudni vziať malého!:-) @radost , verím, že vyskúšaš:-) @denyany , ja som tiež neodolala a vyskúšala:-) @havino , na vykysnuté cesto sa len nasypú mleté orechy zmiešané s cukrom, potom sa upečie, zroluje horúce s papierom a potom sa len zrolovaná roláda už bez papiera len navrchu potrie lekvárom a pováľa v orechoch. Lekvár vnútri nie je. Cesto sa napije masti na plechu, nie je to moc suché, ale s tým šodó, s tým šodó!!! to je jedna báseň...@julica , :-)) on lahodí aj chuťovým pohárikom,ver mi! Ďakujem za milé komentáre.
izabella929
krásny receptík.-) s tým šodó to je mňam, vyskúšala som robiť podľa Lacibácsiho na ATV a veru mi to chutilo...si šikovná...)
svedka
Krasne :) Bez sodo poprosim a aspon zo 3 kusky :D
jamarlen
niečo nové - roláda z kysnutého cesta - *****:), možno by sme to zvládli, šodó milujeme……snáď si spomeniem na jeseň….
pusta
recept ma veľmi zaujal, podobný som tu ešte nevidela, kombinácia orechov a marhuľového lekváru je síce veľmi stará, ale vynikajúca, podnes deň používaná a používal ju aj taký slávny cukrár svetového mena akým bol a je pán Emile Gerbeaud a iní, nikdy nesklame.
to cesto je úžasné, príde mi ako trené maslové piškotové cesto, navyše kysnuté a orechy na povrchu na hrubo podrvené - to je senzácia.
celé doplnené výborným vínnym šodó - celok si zasluhuje obdiv a veľkú pochvalu - obdivujem a chválim (y)
aby som nezabudla, kvitujem použitie masla a bravčovej masti, nepresladený, svieži chuťovo, s príjemným osviežujúcim kontrastom. vyzdvihujem uvedenie rozmerov plechu.
vynikajúci recept, novinka na vaeche.
kukulienka71
@izabella929 , zaujímalo by ma, ako robí šodó Laci bácsi...@svedka , tebe by som asi z hroznového džúsu urobila :-)), @jamarlen , som rada, že obľubujete šodó, myslím, že to cesto zvládnete;-), @pusta , teší ma, že som ťa zaujala, tvoje slová uznania ma až dojali, srdečná vďaka :-) Bola to pre mňa výzva, ty vieš, prečo... Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za komentáre.
pusta
@kukulienka71 , osobne si myslím, že treba niečo napísať aj k samotnej práci, hodnote, výpovednosti receptu, ak ma niečím zaujal a síce čím a prečo ma zaujal, nepostačuje vtedy len chutné, výborné a podobne. :-)
elysa
šodó ma veľmi neoslovuje, nemyslím toto Tvoje, ale všeobecne, ale tento závin sa mi teda riadne pozdáva...
kukulienka71
milá @redakcia , ako je možné, že z minulosti neslávne známy spamer @jayro , je znova tu????????? Prosím o vymazanie jeho komentov (aj jeho samého, ak sa dá):-)
pusta
@kukulienka71 , napíš toto do rubriky pod tvojim rp v komentoch na konci:
"Upozorni admina na nevhodný komentár"
pod svojim rp.
kukulienka71
@tiginko , tvoj koment, ktorý bol vymazaný, beriem ako drobnú zlomyseľnosť;-) Pekný deň ti prajem, nech ti svieti slniečko, vylez si na svoj kameň, popíjaj kafíčko a užívaj si život!
kukulienka71
@eviana , asi si niečo zmeškala, @tiginko reagovala na pustinu pochvalu pre mňa...Aby sme sa zo seba nepototo...takže to beriem ako zlomyseľnosť. Ja viem oceniť, ked sa niekto slušne správa, pridá koment k veci(receptu) a nie špekulácie a ventilácie...
kukulienka71
@pusta , prosím ťa, už nikdy nechváľ moje recepty, kritiku, ak uznáš za vhodné, môžeš pridať, ale uznanie nie...niekomu to tu stále v kuse vadí.Ja radšej postrádam tvoje uznanie, akoby som stále musela čeliť nejakým zlomyseľným, pomstychtivým, energieuberajúcim ľuďom...Ďakujem za pochopenie, prajem vám pohodový deň!
pusta
@kukulienka71 , nevidím dôvod, prečo by som nemohla vysloviť svoje uznanie receptu, ktorý si to zaslúži a tobôž jeho autorovi, ktorý ho pridal a urobil...
ja nevyslovujem uznanie hocičomu zase, napíšem niečo také pod každý recept, ktorý za to stojí, aby som sa takto vyjadrila, nielen tebe, ale aj iným :-)
prosím ťa, nepodliehaj panike a depresii k vôli pár hlupákom a provokatérom, mne nestoja ani za reč, nevšímam si ich jedovatosť, nie každý mi stojí za odpoved. však oni sa len bavia, ak to teba mrzí, len o to im skutočne ide.
tak skús na nich nereagovať :-) viem, je to ťažké, ale ide to. ak ti smiem poradiť, tak sa najprv pozri KTO to povedal a až potom ČO ti povedal, nerob im zbytočne radosť, aby sa nemohli zabávať, že im to vyšlo :-)
ty sa len úprimne teš zo svojich zaslúžených úspechov!!!
Aj ja ti prajem krásny pohodový deň, jasnú myseľ, úsmev na tvári a veľa nových hodnotných receptov :-)
pusta
a nerob si árne nádeje, že ich príkrosť a podlosť prestane voči tebe, ak ja nebudem hodnotiť pod tvojimi receptami, ak sú dobré.
uvedom si, že oni nie sú Varecha.sk a nie sú ani ostatní slušní varecháči, ktorých je väčšina na šťastie :-)
je to len ich boj o lakte, lacnú popularitu, obľúbenosť, rozdelenie Varechy vo svoj prospech, na pre a proti, je to ich zúfalý boj o korunku diadém vo vlasoch, nič viac a akosi sa im to nedarí...možno majú nejaké problémy doma a tu sa chodia predvádzať a dokazovať sami sebe, akí sú neodolateľní, ale nie sú, sú len falošní, zákerní, úbohí a podlí - to je môj názor na celé.
tiginko
@kukulienka už by si mohla vedieť, že ja určite nie som zlomyseľná a buhužiaľ k tej mojej reakcii ma vyprovokovali isté nechutné žvásty, iste že nie tvoje, ale keď už si s nimi tak pekne súhlasila, tak čo mám robiť, spadla si do toho aj ty. Ako vždy, mal to byť vtip, čo keď som tým myslela nepobozkali...? Zaujímavé, že mňa za takúto poznámočku vymažú, ale siahodlhé kydanie a nadávanie do hlupákov tu môže zostať. Redakcia je svojou lojálnosťou voči pani P. známa...
kukulienka71
@tiginko , ja som tu žvásty nevidela, ale ak tým myslíš koment od pusty včera o 7.00 a 7.34, s ktorým som súhlasila, tak si jednoznačne zlomyseľná :-( mne sa to teda ako vtip nezdá, že len nech sa nepototo... myslím, že u iných sú aj oveľa presladenejšie komenty, ktoré ti nijako nevadia, asi ťa redakcia vymazala kvôli baobabovi, neviem.
kukulienka71
@Havino (15.5.2014 20:25)

už vidím, čo si videla:-)) vo vnútri to tiež vyzerá ako natreté pod orechami, ale keďže je to stočené, tak sa orechami posypaný vrch dotýka do oranžova pripečeného spodku cesta, vyzerá to fakt ako natreté lekvárom. Ale ten je len navrchu:-)
haji
@Kukulienka71 tento recept mi unikl, a to už nějaký rok na Vareche brázdím myšou. OH! Hezky si ho ukládám a pevně věřím, že se k němu propracuji. Jsi prostě šikovnica šikovná! Máš můj obdiv! Také měj krásný den, díky za vše!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia