Zavárané moruše fotorecept

akeber - fotkaakeber, 5. júla 2012
Zavárané moruše (fotorecept)
Foto: akeber

Poznáte ju ? Moruša čierna (Morus nigra )

20 min minút
príprava
6-10 MIN minút
tepelná úprava

Suroviny

 prevarená




Postup

  1. 1

    Tento druh sa tradične pestuje iba na neveľkom území prevažne v južných oblastiach Slovenska . Je zastúpený len v niekoľkými stovkami kusov , z toho najvyššia koncentrácia je práve v okolí Jabloňoviec , teda na južnom úpätí Štiavnických vrchov . V tomto území je druh viazaný na vinohrady a vyskytuje sa len v miestach , kde rastie alebo v minulosti rástol vinič hroznorodý ( Vitis vinifera ) . Známe je že celá rastlina má vysoký potenciál v liečebnom použití , a to najmä v Čínskej medicíne má dlhú históriu . Listy sú dobré pri ochorení , ako je prechladnutie a bronchitíde , ovocie má tonikum vplyv na obličky , energie , a pri liečbe močových problémov , predčasné vypadávanie vlasov a v koreňovej kôre sa nachádza užitočné pre liečbu astmy , hypertenzie a dokonca aj cukrovky .

    Zavárané moruše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Moruše sa chemicky neošetrujú . Pri zbere dávame pozor aby sme nezbierali aj nečistotou lebo moruše sa neumývajú ! Ja dávam na 3 dl pohár 3 polievkové lyžice cukru .

    Zavárané moruše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dáme do pohárikov a zasypeme cukrom . Niekto varí sirup ,,,ja zasypem cukrom a zalejem prevarenou vodou . Sterilizujem tak 6 až 10 minút .

    Zavárané moruše (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

izabella929
úžasné ovocie, voľakedy babka mala na dvore obrovský strom moruše červenej..ale keď padlo na tričko, bolo koniec,,,nešlo to vyčistiť...ale chuť to mala výbornú.,,,,tu u nás to vôbec nevidieť....musí byť aj kompot vynikajúci...)))))
danda3
Tak moruše som jedla naposledy ako dieťa a to už je strašne dávno, na dedine, kde sme byvali, nás jedna teta pravidelne volávala na jej dvor, kde rástla moruša a mohli sme sa najesť do prasknutia. Kde sú tie časy? ♥
njdevil
Moje moruse vybielili vtaky, boli sikovnejsie, ako ja, mne ostali iba " opadanky "...
salinka
Moruše som naposledy jedla v minulom tisícročí :-(
ainy
mňam, aj ja by som si dala...tiež som ich jedla naposledy ako dieťa....adoptuj si ma pls :-))
astheart
Moruše znám jen z obrázků........ :( Tady ve Slezsku nerostou, moc chladno.
akeber
keď som ich oberala vyzerala som ako z hororového filmu :-)) ,,,,prídite k nám a môžete si naoberať koľko len chcete :-))
afataga
vratila si ma do skolky :-) na dvore sme mali velky strom moruse, ale plody boli take blede a velmi sladke, dodnes mam tu chut na jazyku, od vtedy som ich nejedla a veru by som si dala
akeber

@afataga to je moruša sladká , je aj moruša biela už som jedla rastú aj u nás chuťou sú výborné :-)
evanaaa
Morušu mala stará mama vo Vrábľoch na dvore, ale akoby si ju nik nevšímal, akurát ju, opadanú, zobali sliepky a občas som si aj ja pár pozbierala. Neskôr ju vyťali, čo mi bolo dosť ľúto. Nechápem, prečo je jej tak málo a je tým vzácna.
miichchalko
ľutujem, že môj otec vyťal morušu zo záhrady, patrí medzi moje obľubené ovocie.
akeber
@miichchalko je hriech vyťať čiernu morušu ! veľmi ťažko sa dá dopestovať ( iné moruše bez problémov ) nám v záhrade mladá štepená vyschla ,,,myslím že ani nemáme šancu ju tu dopestovať má príliš veľa podmienok ktoré potrebuje k svojmu rastu ( výška , vlhkosť a hlavne celodenné slnečné lúče .
marmat
aj ja mám doma morušu čiernu, ale ešte nikdy sme nezavárali na budúci rok vyskúšam
marika21
Ja som si zasadila mladučký prútik. Asi tri roky už má plody. Zatiaľ len na jedenie. Teším sa kedy sa bude dať aj zavariť do pár pohárikov. Veľmi mi to chutí. Mám radosť z tohto receptu, ak sa zvýši produkcia stromu- zavarím.
1x akeber
akeber
@marika21 už po niekoľko rokov sa snažíme doma vypestovať no nedarí sa nám vždy vyschne ako by vadila klíma :-( to je veľký úspech dopestovať tento druh kyslich jahôd. Nech urodí čo najviac :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia