Zavárané mäso - Rosenberg

kamen18 - fotkakamen18, 29. apríla 2010

Takto pripravené mäso je veľmi vhodné na rýchle pohostenie pre nečakanú návštevu alebo ako desiata alebo olovrant na turistické výlety.

120 minút
príprava

Suroviny

4 kg
1,1 dkg
1,1 dkg
1/4 ks
0,5 kg
1/4 kg




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na 2 cm pásiky a naložíme ho zmesou soli s rýchlosoľou v pomere jedna k jednej. Necháme jeden deň nažiť.

  2. 2

    Na druhý deň postrúhame na to muškátový orech. Bravčové kožky rozvaríme tak, aby hmota mala konzistenciu ako glej.

  3. 3

    Do zaváracích pohárov najlepšie 3 dcl dáme na spodok kúsok rozvarenej kožky potom mäso a na vrch zasa kúsok kožky a úplne na vrch 1 kávovú lyžičku bravčovej masti. Pre spoľahlivé zavarenie je dobré používať nové viečka na poháre, pred tým treba dôkladne utrieť hrdlo pohára najlepšie utierkou namočenou v alpe alebo liehu z dôvodu odmastenia. Zavárame v parnom hrnci 2 hodiny pri 100 stupňoch celzia.

Diskusia k receptu

hera
Zaujimave.Ja som volakedy zavarala zajacinu v bravcovej masti predpecenu v rure a zavarala som tiez surovu pokrajanu a posolenu kapustu oprazenu na cukre v masti- tu som potom davala k tej zajacine a s knedlou to nemalo chybu. Aj by som vyskusala ale kde tu ja zozeniem rychlosol?!
sovka62
Ja by som rýchlosoľ vynechala a použila radšej obyčajnú kuchynskú.Mäso síce nebude mať takú peknú farbu, ale určite bude zdravšie. O rýchlosoli a jej metabolitoch v organizme sme tu už písali na inom mieste.
tinca
A nezabudnúť použiť viečka s červenou gumičkou /myslím tým OMNIA uzáver, nie Twist-off/. Ja súhlasím so Sovkou rýchlosoľ NIE!
honestka
na taketo maso sa pamatam, robievala to mamka a sestricka pri zabijacke a potom mali hotove masko k privarkom "coby dup". teraz nic take nerobim - a pridavam sa k Sovke a Tinca, ze NIE rychlosol.
radsej pouzite len morsku sol a pridajte obycajny krystal cukor- ten akotak uchova farbu masa aj ked nie kompletne; a chut sa troska nim zvyrazni. To nam tu poradil masiar pri robeni klobas, ked sme odmietli umeliny a pracuje...
dajaana
tak toto isto skúsim - skvelé na výlety. môj tatko kedysi pracoval ako policajt, teda v tej dobe ako príslušník vb - a raz za čas dostávali konzervy s naloženým mäskom - ako prídel. no bola to lahôdka. na chlebík som od vtedy nejedla nič lepšie. žiaľ, časy sa zmenili a mäska už dávno niet - zostala len spomienka. dnešné konzervičky s lančmítom a bravčovým sa tomuto zázraku ani zďaleka nevyrovnajú. takže veľmi rada vyskúšam a pevne verím, že si konečne pochutnám a priblížim sa tej fajnovej chuti z detstva... ;-)
kamen18
Myslím, že použiť miesto rýchlosoli morskú soľ je celkom dobrý nápad - skúsim to. A dúfam, že sa nezmení delikátna chuť tejto dobrotky. Ďakujem za príspevky.
kamen18
Súhlasím s tincou. Treba použiť viečka s červenou kvalitnejšou gumičkou.
evanaaa
Ja som raz,keď sme šli na dovolenku tiež zavarila pár pohárov pečeného mäsa,už ani neviem ako som to robila,ale bolo dobré,lepšie ako kupované konzervy.Orýchlosoli som nemala poňatia,že sa tam má dať a vyšlo to.
babidka
ach jaj , pamatam sa ja este na tie zavarane masa v sklenenych flaskach :-) robievali sme ich doma po zabijackach . tak isto sa nakladali aj údene klobasky a pecene maso .hlavne tie klobasky boli uzasne :-))))))
ale pokial si pamatam , tak moja mama to robila na etapy 1.den -1 hodnu pri 100°C , druhý a tretí den po 45-az 60 minut pri 100°C . To aby sa nevytvaral "klobasovy jed" / botulotoxin/ . teraz uz viem , ze pri jednorazovej tepelnej uprave /v domacich podmienkach/ sa totiz nezlikviduju vsetky spory Clostridium botulinum ktore vytvaraju zivotu nebezpecne botulotoxiny.
ale ...myslim si , ze dnesni ludia nie su az taki hlupi a nebudu jest domacu konzervu ktora ma nafuknute viecko ...:-)
sovka62
Pekný príspevok Babidka, mikrobiológia aplikovaná v praxi. I ja mäso sterlizujem na dva razy, práve kvôli sporulujúcim baktériám a veľmi sa čudujem, že to nie je všeobecne známe hlavne na dedinách (pri domácich zabíjačkách sa mäso v konzerve varí dve hodiny, potom schaldí v kotli so studenou vodou a hotovo). Nuž ale, ak sa náš spôsob nerozšíril doteraz, tak teraz už určite nie, ošípané sa doma skoro nechovajú.
jezibabka1
@kamen18 už to mám uložené, vyskúšam, dík. A prosím Ťa si si istý, že si kamen a nie blonďák:))))))))))) Rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr:)))))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia