Zavárané lečo fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 27. augusta 2012
Zavárané lečo (fotorecept)
Foto: tatranka

Každý rok si robievam pár fliaš domáceho leča.No vždy vyčkám na nejaké zľavy,preto že záhradu nemám a všetky produkty nakupujem.Ten čas je tu. Viem,že máte Zobraziť celý popisKaždý rok si robievam pár fliaš domáceho leča.No vždy vyčkám na nejaké zľavy,preto že záhradu nemám a všetky produkty nakupujem.Ten čas je tu. Viem,že máte svoje recepty na tento druh zavárania,ale nedá mi,aby som neuviedla svoj.Možno sa bude mladým gazdinkám hodiť.Zaváram ho takto asi 40 rokov.Ešte sa mi ani jedna fľaša nepokazila. Takže ponúkam svoj spôsob zavárania. tatranka

60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

4 kg
2,5 kg
1 kg
3-4 polievkové lyžice
25 g
2,5 dcl
kávová lyžička na pohár na zaliatie fliaš




Postup

  1. 1

    Umyjem si paradajky,papriky.Ošúpem cibuľu.

    Zavárané lečo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu nakrájam na väčšie kúsky.Papriku na pásiky a paradajky na mesiačiky.Pripravím si 6 dkg soli / 3-4 pol.lyžice./Balíček sladkej peknej červenej,mletej papriky.

    Zavárané lečo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do rajnici v ktorej robím lečo,si nalejem 2,5 dcl stolového oleja.Nechám rozohriať.Pridám cibuľku,orestujem.Potom pridám papriku.Posolím.Prikryté nechám dusiť asi 15-20 minút.

    Zavárané lečo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď mi v rajnici obsah papriky a cibule klesne asi o jednu tretinu,pridám pokrájané paradajky.Takto ich nechám spolu variť.Keď paradajky pustia šťavu a sú už na pól uvarené,Rozmiešam si v deci vody,sáček s paprikou.Tým zalejem celú masu.Neodporúčam len suchou paprikou zasypať.Jednak by sa vám pekne rovnako nerozptýlila a naopak,lečo by vám začalo prihárať.

    Zavárané lečo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Asi po 10 minútach,lečo stiahnem z plameňa a plním do suchých,čistých fliaš.Asi 1-2 cm od okraja,nie celkom plný pohár.Potom zalejem malou lyžičkou stolového oleja.Fľaše uzavriem.V tom čase sú ešte poháre dobre teplé.

    Zavárané lečo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom si zapnem el.rúru spodný aj vrchný ohrev na 180 0C.Do trištvrte výšky hlbokého plechu nalejem teplú vodu,a poukladám poháre s lečom.Z tejto dávky by vám mali vojsť na raz všetky poháre. Nechám sterilizovať dvadsať minút.Pohár by mal byť po tejto dobe veľmi horúci-no nie vrieť! Povyberám ich a nechám 5 minút odpočívať. Pripravím si čistú utierku a prenesiem poháre hore dnom na ne.Takto to robím pri každej sterilizácii. Vidím na utierke,či niekde z pohára zaváranina nevyteká.

    Zavárané lečo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A tu je už koniec mojej práce.Kontróla pohárikov dopadla dobre.Už ich len poukladať do regálu k ostatným zaváraninám.Miesto som im už urobila.

    Zavárané lečo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A tu už pridané a uložené zavarené lečo.V zime,ako by sme našli.

    Zavárané lečo (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

izabella929
krásne lečo.-)) robím podobne, len už na vrch nedávam olej a nesterilizujem, lebo ho plním do pohárov horúce a dávam do suchého dunstu...aj ten tvoj spôsob je originálny.-)
rennatte
robim presne ako ty bez toho posledneho pridavania oleja, taketo leco ma u nas velku oblubu ako samotne jedlo s vajickom, alebo ako pridavok do mäsa. Tento rok som podla varechy urobila aj par poharov len na surovo so solou, tak uvidim co to spravi, ci vydrzi tak ako moje osvedcene,,,, pekne spracovany recept :-)
jerica
Šikulka ako vždy. Sneh a mrazy môžu udrieť,zásoby radosť pozrieť:-)
1947
robím podobne ako Vy len nedávam červenú papriku sladkú, veľmi pekne spracovaný recept , prajem dobré zdravie
medovnicek
vďaka za recept, ak ho budem zavárať, tak urobím podľa tvojho receptu, veľmi sa mi pozdáva
kata50
Krásne spracované, nafotené a odložené na poriadok.
P.S : používam presne opačný pomer papriky a paradajok. Ináč-ako ty:-))
1x ivan50
anykama
Je to pekné,hlavne ked je to uložené v komore.Papriky máme dosť tak vyskúšam aj tento recept.
klaura
Martuška krásne a názorne spracovaný recept ... ja už lečo na zimu nerobím ... nemá ho kto potom zjesť ... ale v lete by sa za lečom pozabíjali ... vraj čerstvé je čerstvé ... :) ale jaká je to radosť pozrieť sa na plné police, však ?
milamila
robím tiež na zimu do zásoby ale bez cibule a sušenej papriky, robievala som aj s cibulou ale keď som vyskúšala bez a v zime keď otvorím pohár tak si cibuľku zvlášť osmažím a potom pridám lečo, tak má chuť ako keby bolo čerstvo urobené, inak ako vždy krásny fotoreceptík
cica2
recept a fotky na 1 * ....a dávam do svojej kk, určite sa mi zíde, vďaka :-)
maruna33
robila som už lečo aj s cibulou,aj bez,ale s tou cibulo je chutnejšie,ale tá mletá paprika je pre mňa novinka,,idem ho práve robiť,tak vyskúšam,dík za pekne spracovaný recept
tatranka
@maruna33 veď tá červená paprika je len v sušenom stave paprika a lečo má krásnu farbičku.Neboj sa toho.Bez cibuľky som ešte lečo nerobila.Ono dá tomu chuť.
megi118
to vážne robíš v rúre??Fijha to je ale dobrý nápad:)mňa také niečo ani nenapadlo,super,dakujem velmi dobrý nápadík.
tatranka
@megi 118 moja drahá,takto zaváram už spústu rokov. Od kedy začali byť dostupné kovové výčka -vrchnáčiky..Pred tým som zavárala s celofánom.To som zavárala v hrncoch.
monika82
Milá Tatranka.Pred chvíľkou mi volal manžel, že mi donesie domov dve vrecia papriky, nech mu narobím lečo. Ešte som ho nezavárala (nebolo kde skladovať) tak som si hodila do vyhľadávača ako zavarať lečo a vybehol mi Váš recept. Aj som sa zaregistrovala, aby som Vám mohla poďakovať. Určite vyskúšam.A ešte jedna vec, nedá mi pri pohľade na Vašu fotku nezacitovať Vlastu Buriana:" Ty jsi krásná babička!" Netykám, len citujem...
Ale keďže ešte nemám zapojenú rúru, tak rozmýšľam nad zaváraním v umývačke riadu, vraj sa to dá, nemá niekto skúsenosti?
tatranka
@monika82 lečo ľudia zavárajú rôzne.Ja už roky zaváram tímto spôsobom a som spokojná.Za tú "krásnu babičku"ďakujem,je to veľká pocta.
Umývačku riadu nemám,tak neviem odpovedať na tento spôsob zavárania.No verím,že si poradíš.Želám,aby sa ti práca s lečom vydarila aby si sa znej tešila.
1x mm007
monika82
@tatranka tak lečo mi už stojí v komore, nakoniec sa mi podarilo urobiť 27 fliaš.
Riskla som to s umývačkou a lečo je v poriadku, vrchnáky sa krásne chytili, a nevyzerá to, že by sa mi niektoré pokazilo..
tatranka
@monika82 niekedy si risk naozaj vyplatí.Tak si toho leča urobila naozaj dosť.Nech sa ti len drží.Ono čo je v komore,akoby sme v zime našli.
monika82
@tatranka spracovala som toho fakt dosť, 6,5 kg papriky paradajok, tie som ešte aj pekne po jednej šúpala, pretože nemáme radi kožu z paradajok. A papriku som sa snažila krájť na rovnaké časti, no čo Vám poviem, lúpala som a krájala 4 hodiny a to len jednu várku.
Ale u nás sa nestratí, ja pridávam lečo do gulášov, do mäsovej omáčky na cestoviny. A nadôvažok, dcéra, ktorá mi "pomáhala" zistila, že to "chilli" je dobré.
tatranka
@smolinka66 nehnevaj sa,ale to si už z pred dvoch rokov naozaj nepamätám.Nie vždy rovnako,preto že nie vždy mám fľaše rovnakého obsahu.
norikadz
super receptik...dnes som urobila. Predtým sme robili vždy zo surových surovín, prišiel čas na zmenu...počas dusenia som musela odoberať sťavu z rajnice aby nevytiekla, no nedalo sa ju potom nevypiť, taká bola dobrá :-) som si istá že výsledok bude stáť za to...vďaka za recept
adrianal
Pani "Tatranka",Vase leco robim uz druhy rok. Recepty "starych mam"su najvzacnejsie,a kedze ja uz tie svoje nemam,som vdacna za Vas recept!:)
tatranka
@adrianal teším ma,že predsa sú aj tie moje recepty pre niektoré vareškárky dobré.Ďakujem ti ta odozvu na recept.
tatranka
Ten olej pridávam na zakonzervovanie pohára.Mám istotu,že sa tam nedostane vzduch a zaváranina sa nepokazí.
vejoe
tak dnes som ho dorobila vyzeralo super tesim sa ked okostujem dakujem za recept
adrianal
uz 2krat som sa nechala receptom inspirovat,len pomer som dala iny,lebo paradajok uz nebolo dost.dakujem za Vase skusenosti.Dnes idem aj calamadku podla Vas..;-)
tatranka
@adrianal teším sa,že si spokojná s lečom.Ja som robila čalamádu prd tromi dňami.Je veľmi chutná.Len si urob,budeš určite spokojná.Tiež som si urobila kapiu v sladkom-kyslom náleve a v oleji.

tatranka
@edward456 toto lečo? Nikdy sa mi to nestalo .No viem,že aj zelená zimná paprika vie byť horká.Tiež cibuľa dokáže urobiť horkosť.No za 50 rokov,sa nikdy nikto neponosoval a ani mne sa to nestalo.Neviem,či si sa pýtal len na zavárané svoje lečo,alebo toto lečo.
vajco55
je to super recept ja som dal mletú papriku hneď do cibuľky nieje to horšie dík
tatranka
@Vajco55 no vidíš,ono sa dá aj experimentovať.Len dúfam,že ti pri cibuľke v masti červená paprika nezhorkla! To by bolo zlé! No určite si na konci chutnal a lečko je dobré:Teším sa.
1x zuzded
tatranka
@Zuzded je to zvyk.Aj moja mamka tiež šupky z paradajok sťahovala.Ja som si zvykla takto a nevadia mi.Ja ich tam ani nevnímam.Mám pocit že týmto spôsobom prijímam tiež viac vlákniny.
hubata
Super nápad s tou paprikou @Tatranka , to musím niekedy vyskúšať. Ale ja tiež už veľa nezaváram, lebo deti majú samostatné rodiny a pre mňa samu sa neoplatí. Zaváram len vtedy keď niečo dostanem aby sa to schosnovalo, lepšie povedané skôr mrazím. Krásny, zrozumiteľný popis, pekné foto, precízna práca a estetika na prvom mieste. Ukladám do KK pre inšpiráciu s tou paprikou. Vďaka @Tatranka .
tatranka
@Hubat á tiež už z roka na rok menej zaváram.No aj keď len pár pohárov,tak viem,že som to urobila dôsledne čisto a je to domáce.Tak ako píšeš aj ja si veľa mrazím.Zeleninu,vlastné polotovary.
Ďakujem za pochvalu fota.Myslím,že k receptu patrí zrozumiteľný popis a aj dobré foto.Aspoň na mňa to platí.
Tej paprike som sa prvý krát tiež čudovala,no bola som spokojná a už ináč ani nezaváram.Ak je paprika krásne sfarbená,pomôže to aj leču ku chuti aj farbičke.
malusa
Mila @Tatranka nakladala som podla tvojho receptu kapie aj baranie rožky a su vynikajuce ,dakujem
marienka44
Si veľmi pracovitá, usilovna, milá Martuška.
Vraj od cibule lečo horkne v pohári, takže cibuľu zapením na rajnici vtedy, ked ho idem v zime pripravovať.
V lete by som jedla lečo aj každý deň. Robím na maďarský spôsob: na masti osmažím cibuľu, pridám nejakú safalátku, klbásku na kocky a pridám najprv pokrájané rajčiny, lebo oni potrebuju na rozvarenie dlhšiu dobu. Až po ich rozvarení pridám pokrajanú papriku, prípadne aj chili. Tak paprika nie je vechťová, ale chrumkavá. Do odstavenej masy, ktorá je osolena a aj trochu osladená trst. cukrom pridám 1 vajce na zahustenie, ale ho už nevarím. Zrazí sa od vysokej teploty leca. Mňam...
1x martau
tatranka
@Marienka44 (14.9.2016 20:58)

Marienka,ďakujem za tvoj komentárik a aj pochvalu.Pozorne som si prečítala tvoj postup pri varení leča.Ja už teraz mám lečo zavarené.No v malom, na obed ho skúsim urobiť tak,ako to navrhuješ ty.Ďakujem za recept.
Ono je dobre mať po ruke aj niečo nové,preto že aj rutina jedného nemusí byť vždy najlepšia.
Ak tak urobím,dám ti vedieť,ako som bola spokojná.No teraz mám pár dôležitých zdravotných riešení pred sebou,takže to si hneď nebude.
sway219
tento rok som skusila tento recept, no bohuzial slaneeeee.....s vajcom sa neda jest.... :(
klouvi9
Úžasný receptik, lečo je vynikajúce. Robila som minulý rok a nevedeli sme sa dojesť celú zimu. Už mám objednanú zeleninku, idem ho robiť znova. Odporúčam a ďakujem ❤️
ziri
@Klouvi9 (10.8.2019 13:11)

Robil som ho minulý rok a vydarilo sa. Teraz robím ďalšiu várku. Recept je superextravynikajúci. Ďakujééém pekne.
helena64
Robím lečo každý rok podobným spôsobom, len nedávam olej nakoniec, ani mletú papriku, ale vyskúšam. Ale lečo nesterilizujem, len priebežne plním po jednom pohári, rýchlo zavičkujem viečkom vybratým z horúcej vody,/trocu ich povarím/do ktrorej som dala trochu sôdy bicarbóny a hneď pod deku. Nechám ich pod dekou vychladnúť. Potom skontrolujem otáčaním pohára s viečkom na dlani či chytilo. Takto zaváram lečo asi 40 rokov a nikdy sa mi nepokazilo. Takt robím aj inú zeleninu, ktorá sa tepelne spracúvava.
catherina21
Dobrý deň p. Tatranka, rada by som sa Vám poďakovala. Minulý rok som po prvýkrát robila svoje lečo a podľa Vašeho receptu. Perfektne spracovaný podrobne i s obrázkami, a včera som si ho hneď hľadala uložený ako osvedčený na gmaili :) Každému ho doporučujem, dokonca i suseda ma minulý rok pochválila, že robí roky, ale moje je lepšie:) Potešilo:) Chutné, mňamkové a to ja až taká znalá v zaváraní nie som. Paprika mi ešte ostala, urobím z nej dnes plnenú, za plný kotol:) Prajem Vám veľa zdravíčka a chuti podeliť sa so skúsenosťami i pre nás mladšie gazdinky:)
catherina21
Už len pridávam, jediná zmena, že som paradajky sparila a ošúpala, tak to máme radi , robím to automaticky, potom je to v jedle chutnejšie lahodnejšie.
Pozdravujem:)
klouvi9
Robím lečo už tretiu sezónu podľa Vášho receptu a je dokonalé. Vydrží celú zimu. Tento rok radšej urobím aj druhú várku, lebo sa ho nevieme dojesť :)
Ďakujem za receptik a prajem pevné zdravie.
juli6
Každý rok som zavárala lečo podľa iného receptu, pretože som s tým nebola spokojná. Odteraz ale už budem vždy používať tento - to lečo je úplne skvelé! Ďakujem :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia