Zavárané čerešne fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 12. júna 2012
Zavárané čerešne (fotorecept)
Foto: babkamt

Tento rok som zahájila zaváraciu sezónu čerešňami. V zime sa zíde na bublaninu. Manžela som vyzvala , aby mi pristavil rebrík. Ja som zatiaľ Zobraziť celý popisTento rok som zahájila zaváraciu sezónu čerešňami. V zime sa zíde na bublaninu. Manžela som vyzvala , aby mi pristavil rebrík. Ja som zatiaľ pripravila koše s tým , že mi aj on pomôže oberať. No to mi nehrozilo. Najprv ochkal , že si buchol hlavu , potom bol smädný. Keď sa nevracal , išla som sa pozrieť kde je. Spokojne si išiel sadnúť k televízoru a vyčkal , kým si sama naoberám.

20 minút
na 85 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    Obraté čerešne som odstopkovala.

    Zavárané čerešne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyla som ich a pod vodou som ich odkôstkovala. Nechala som ich okvapkať. Potom som ich dala do sedemdecových fliaš. Do každej fľaše som pridala trochu kyseliny citrónovej a 3 pl cukru. Zaliala som ich studenou vodou. Zatvorila som fľaše.

    Zavárané čerešne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Sterilizovala som ich v rúre. Na hlboký plech som naukladala poháre. Naliala som studenú vodu. Rúru som zapla na 150 stupňov. Keď začne voda vo fľaši vrieť, stiahnem na 85 stupňov. Čerešne sa sterilizujú pri 85 stupňoch 20 minút.

    Zavárané čerešne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tuto je môj kamarát , ktorý dával na mňa pozor pod stromom , kým som obarala čerešne.

    Zavárané čerešne (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

margaretka28
@babkamt ,aj ja takto zaváram,sirup nevarím,lebo takto je to oveľa rýchlejšie a jednoduchšie,len to nerobím v rúre, ale v zaváracom hrnci.Stými chlapmi je to niekedy ťažké,moja babka ked dedkovi niečo kázala,tiež sa občas spravil hluchý,ona vždy hovorila,"Povedz psovi,pes chvostovi a urob si sám..."
marijanka712
@babkamat dala by som si plnú misu zbožňujem čerešne a u nás v záhrade nie a nie vypestovať aspon jednu čerešňu čo by zarodila mám dobrú kamarátku ktorá mi každý rok dá zo svojej úrody , aby som sa najedla a zavarila ..... ale svoje sú svoje...
palokuchki
No to si ale dopadla s tym oberanim. Obdivujem ta, ze si to zvladla. Ja som si okrem zavarania ceresne aj zmrazila. Boli vynikajuce na omacky a aj na kolace.
kuchticka
@babkamat , ja ceresne nemam, zavarat nebudem, ale na recept som si musela kliknut k voli tvojmu uvodu tohoto receptu - "pokial som si nenaoberala". Veru vystizne pre nasich drahuskov. u nas by to bolo isto-iiste rovnake, keby mal ten moj oberat. :-)))
sovka62
Žienka zlatá, dúfa, že si ten rebrík mala aspoň priviazaný o konár. Na chalupe máme dve obrovské čerešne, iste majú viac ako šesťdesiat rokov. Plody nič moc, kôstky sú tuším väčšie ako celá čerešňa, ale aj keby boli kvalitnejšie, nedovolila by som ich oberať zo stromu alebo rebríka. Konáre majú nízko, oberie sa len to, čo sa dočiahne zo zeme a z nízkeho dvojitého rebríka, ostatné nechávame vtákom. Ak dieťa som spadla z vysokej čerešne, našťastie aj s konárom, ktorého som sa držala, ten zbrzdil pád, takže to skončilo vyrazeným dychom a udretou hlavou, všetko sa zahojilo, ale rešpekt pred vysokými stromami zostal.
Čerešne a aj iné ovocie zaváram presne rovnako ako ty, len som nedávala kyselinu citrónovú. Ale je to dobrý nápad, čerešne majú málo kyselín, tak skúsim podľa teba.
babkamt
@palokuchi aj ja som dala vykôstkované čerešne do mrazničky.V zime budú do štrúdle. @marijanka ja som si každý večer pripravila k televízoru misku čerešní. Pri pozeraní programu som ich zobkala. @sovka62 Rebrík som nemala priviazaný. Máme 2 staršie stromy a dva mladé. Tie staré oberám len asi do tretiny stromu. Zvyšok je pre vtáctvo nebeské. Celkom spodné konáre sa dajú pohodlne oberať aj zo zeme. Tie nechávam pre malú na jedenie. Pred dvomi rokmi mala moja mama úraz. Zmenili jej lieky na cukrovku , spadla a museli jej operovať bederný kľb. Po týždni ju museli znovu operovať , lebo sa jej to rozpadlo. Odvtedy si vravím , že tie čerešne nestoja zato , aby som sa dochrámala.Oberám len z dvojitého rebríku. Minule si malá dala doniesť malý rebrík. Ja som oberala z veľkého pre ňu čerešne. Sadla si na rebrík tak , aby dočiahla na môj košík. Čerešne jedla z môjho košíka . Nie aby si sama oberala. Už začínajú višne. Ale to je v pohode , lebo je mladý , nie moc vysoký strom.
@margaretka28 tak je to u nás každý rok. Toľko sa bude chlap ošívať , až už mám naoberané.
Od zajtra má byť v Lídli v predaji odkôstkovač. Chcela by som si ho kúpiť. Aké s ním máte skúsenosti ? Netrvá to s ním dlhšie , ako keď to robím ručne?
jamaja
Ja som minulý rok skúsila prvýkrát bez cukru a iných prídavkov iba som zaliala studenou vodou, pridala na špičku lyžičky soľ a potom poháre uzavrela a zasterizovala. Kompót bok tak prirodzene nasladlý, soľ nebolo cítiť a čo je dôležité nekazil sa. Tiež som zrelšie čerešničky zmrazila a používala do tvarohových knedličkou či do bublaniny.
valeri
U mňa sú čerešne vzácne ovocie, lebo čerešňu v záhrade nemám, ale tento rok som dostala, tak som zavarila 30 pohárov a aj som sa najedla do chuti. Tiež dávam kyselinu citrónovú, niekde som sa dočítala, že zvýrazní chuť ovocia pri zaváraní a aj pri džemoch, a tiež aj farbu ovocia.
Keby si bola bližšie, prídem Ti pomôcť oberať :-)), alebo držať rebrík. Doma je toto tiež moja robota :-))
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ja potrebujem vysvetliť. : Rúru som zapla na 18 stupňov.Čerešňe sa sterilizujú pri 85 stup. 20 minút. To ako kontrolujete ?
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Pardon, nie 18 ale 180 stupňov.
medulienka122
ja k tomu len toľko, že som si celé poobedie vykôstkovala čerešne, a kým som sa stihla spamätať, muž ich z.../zjedol/. ostala len hŕstka, no čo už...
cica2
krásna úroda, recept, fotky a aj psík :-)))....ešte dobre že si čerešne šťastlivo obrala!
danielas
No obdivujem Ťa,že si sa vybrala oberať tie čerešne. Mám rešpekt pred čerešňou a orechom, stadiaľ sú veru nepekné úrazy. Máme veľkú čerešňu,aj parádne zarodenú,ale ja tiež len,čo dočiahnem a trpím,keď vnuci,alebo manžel sa vyberú na rebrík,lebo náš strom je na dosť prudkom svahu a stabilita rebríka je....
Zaujalo ma,ako to robíš v rúre,rada by som skúsiť podľa Teba a dávam tú istú otázku ako @esi. Po vybratí dáš hore dnom do deky? Ale asi by si to sem napísala.
babkamt
@medulienka122 oberala som v sobotu a v nedeľu som mala o program postarané. Kým som vykôstkovala kopec čerešní , bol veru večer. @danielas áno otočím hore dnom , zakryjem dekou a nechám vychladnúť. Až potom putujú do komory.@valery ja som tiež liezla roky po strome ako horolezec. No už si netrúfam.@esi rúru som zapla na 150 a keď začala voda vo fľašiach bublať , tak som stíšila na 85 stupňov.
@margaretka , ty si to presne vystihla. Dva dni za mnou manžel chodil s otázkou , že kedy budem zavárať čerešne. Ale keď prišlo na lámanie chleba , takticky zdúchol.
margaretka28
@babkamt ,moja susedka,o pár rokov staršia od teba,má ten odkôstkovač a nevie si to vynachváliť,hovorí, že je to s ním rýchlo a hlavne ju nebolia ruky,lebo jej vraj z odkôstkovania rukou trpli a palce jej vykrúcalo,má asi reumu či čo,tak zlé to asi nebude.
tati2008
Minulý rok som zavarila čerešne ako @jamaja a zhodli sme sa z mužom ,že majú lepšiu chuť ako s cukrom.Takto zavárané ovocie môžu aj diabetici.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia