Zaváraná cvikla s jablkami a anízom a cvikla s chrenom a rascou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 12. novembra 2013

Minulý rok som urobila cviklu s jablkami a cibuľou...bola výborná , ale na mňa tá cibuľa pôsobila trošku rušivo..tento rok som ju urobila celkom Zobraziť celý popisMinulý rok som urobila cviklu s jablkami a cibuľou...bola výborná , ale na mňa tá cibuľa pôsobila trošku rušivo..tento rok som ju urobila celkom inak..recept na cviklu s chrenom mi dala teta Irenka, ktorá k nám chodila pomáhať pri zabíjačkách..doniesla mi jeden malý pohárik a keď som ho otvorila, stihla som urobiť iba fííííí....z pohára sa na mňa valila vôňa chrenu..a tak som urobila aj druhú variantu s jablkami podobne..čarovné na tej zaváranine je to, že nepláva v náleve...

29
porcií
120 minút
príprava
15 minút
na 80 °C

Suroviny

cvikla s jablkami:
4 kg
1 kg
1 PL
1 l
250 ml
50 g
180 g
cvikla s chrenom:
6 kg
250 g
1 PL
1,5 l
300 ml
60 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Včera som si uvarila vo veľkých hrncoch 10kg cvikle..ošúpala som ju ..

    Zaváraná cvikla s jablkami a anízom a cvikla s chrenom a rascou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cviklu som rozdelila na 2 časti...do jednej nádoby som navážila 6 kg. a do ruhej 4 kg. priniesla som si z pivnice jablká a na záhrade som si vykopala chren

    Zaváraná cvikla s jablkami a anízom a cvikla s chrenom a rascou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    jablká som očistila a postrúhala..

    Zaváraná cvikla s jablkami a anízom a cvikla s chrenom a rascou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    postrúhané jablká som pridala ku cvikle...

    Zaváraná cvikla s jablkami a anízom a cvikla s chrenom a rascou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    posypala anízom..pomiešala, zaliala nálevom a nechala stáť 3 hodiny v náleve...nálevu je iba toľko, že je v ňom cvikla ponorená, nie je nad cviklou..

    Zaváraná cvikla s jablkami a anízom a cvikla s chrenom a rascou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do druhej cvikly som pridala postrúhaný chren.../to je ale sila, ked´som ho strúhala na mixéri a otvorila poklop, neubránila som sa slzám/a pridala som 2 lyžice celej rasce...

    Zaváraná cvikla s jablkami a anízom a cvikla s chrenom a rascou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    všetko som pomiešala, zaliala nálevom a nechala stáť v náleve 3 hod. nálevu je iba toľko, že cvikla je iba ponorená v náleve,nálev nie je nad cviklou...

    Zaváraná cvikla s jablkami a anízom a cvikla s chrenom a rascou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    po troch hodinách som cviklu naložila do pohárov...

    Zaváraná cvikla s jablkami a anízom a cvikla s chrenom a rascou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    v pohári je to takto..

    Zaváraná cvikla s jablkami a anízom a cvikla s chrenom a rascou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    poháre som zatvorila a dala sterilizovať na 80st. 15min.. vysterilizované poháháre som vybrala z hrnca a zakryla mokrou útierkou...

    Zaváraná cvikla s jablkami a anízom a cvikla s chrenom a rascou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

mariamka
izabelka, takmer mi tiez slzy vyhrkli, ale nie od chrenu, od dojatia, :) krasne nalozena cvikla, robievala som klasicky s anizom, na kocky, na chrumkavo, ale toto je vysoka skola cviklova, a ta farba, tusim si kupim aspon taky ruz :))
sracz
Cviklovo_chrenový, teda skôr chrenovo_cviklový som odjakživa aj ja, milá @izabella929 ale novinkou pri tomto Tvojom opäť chutnom variante, aspoň pre mňa, sú semienka anízu. Všetky ingrediencie použité v rcp sú veľmi chutné a naviac zdraviu prospešné! Ďakujem Ti za inšpiráciu!
tiginko
pekne si si zavarila, ako vždy, akčná a šikovná Izabelka. Tak teda s cviklou nazdravie!
afataga
cviklu s chrenom mam velmi rada, aj tvoja vyzera ako vyborna cvikla s chrenom :-), svokra robi s anizom, ale mne to moc nechuti
havino
si si makla @izabelka , ono to nie je ani tak veľa roboty, ako bordelu okolo, ja už tiež len s chrenom robím, strúham na jemno, aj u teba sa mi tak zdá, ak dobre na fotkách vidím a chren tiež v robote, kuchynskom myslím :-) a s anízom robievala svokra, to bolo už na mňa dosť voňavé, zostala som pri klasike, ale chren musí byť, my už aj poťahujeme zo špajze
medovnicek
zaváranú cviklu mám rada, môj brat ju veľmi často robieval a vždy som dostala na ochutnanie, recept si ukladám
evusik
ja som červenú repu zavárala v sobotu, muž sa ma ešte večer pýtal, že či mám všetko čo budem potrebovať a hlavne že či mám to korenie čo vyzerá ako kmín, nevedel si zmyslieť na názov a ja som zas nechápala že čo chce... no boli sme jak dvaja hotentóti... až ho osvietilo: "no to korenie čo si deťom varila čaj keď ich trápili prdíky" a vtedy zas mňa osvietilo, že aníz!!!! lebo veru aníz je dobrý aj na ten čaj aj do červenej repy patrí, ja ho dávam odjakžila ale len vtedy keď nedávam chren, čiže tak podobne ako robíš aj ty, hoci z jabĺčkom som ešte nerobila... škoda že už mám zavarené, vyskúšala by som... aj keď ja som zavárala len asi 5kg ale mám radosť, z toho čo je v komore... @izabelka veď to poznáš :-)
izabella929
@mariamka..veru , farbu mal nádhernú.-))@sracz..veru mám rada aj taký aj taký..a cvikla veru nemá chybu.-)@tiginko..na zdravie aj tebe.-)@afataga...an í má trošku zvláštnu chuť, ale v spojení s jablkami to je fajn.-)@havino...so všetkým je veľa roboty, ale domáce je domáce.-)@danculka...potom napíš, ako chutilo.-)@medovnicek...sn áď sa aj ja raz dožijem, že mi niekto podaruje hotovú zaváraninu,..)@evusik...tak polovicu mám zavarenú takto na 2 spôsoby, keď sa mi uvolnia ďalšie poháre, ale to určite nebude tento rok, potom niečo vymyslím, ako urobím tú ďalšiu...pekný príbeh...potešila si ma.-)) Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-))
ancicka
Izka,podobne robievam,ale jabka nedávam.nabudúce skúsim.kk
anina6
toho roku som cviklu nedopestovala, ale určite si ju odskúšam podľa tvojho receptu na budúci rok.
boxik
My robievame presne takú s tým chrenom a chutí.To že cvikla je kvalitná zelenina môžem potvrdiť aj ako pestovateľ a to paradoxne preto lebo už niekoľko rokov sa mi to nedarí, či lepšie povedané nedarí sa mi pozberať ju , vždy ma predbehnú srnky ktoré ju stihnú spásť až do koreňa a tipujem že preto lebo im chutí a to majú v tom období na výber od kukurice cez mrkvu kapustu a veľa iných dobrôt , ale oni potvory zožerú cviklu , takže ma ňou zásobuje dcéra ktorá má záhradu ohradenú.
izabella929
@ancicka...je veľmi chutná s jablkami...)@anina6...tento rok som mala aj takú jednu obrovskú, mala 2,5 kg...ale cvikla je super na všetky spôsoby...)@boxik..no vvidíš to, aj srnkám chutí a som si myslela, že iba jabĺčka im chutia...minulý rok som mala málo chrenu, ale tento rok sa pochlapil a veru bol krásny...Ďakujem vám veľmi pekne všetkým za milé komentáre.-)
elena
Ten chren dostane cviklu na úplne iný "level". S jablkami som ešte neskúšala. Aníz som už dávno nevidela v obchode, neviem, či ho zoženiem, hádam v Kauflande skúsim....Ja varím nálev : voda, ocot, cukor, soľ, aníz alebo fenikel , môže byť aj rasca.
izabella929
@elena..veru a tento rok som veru dala bohato...) minulý rok som robila opačne chren s jablkami...bolo to veľmi chutné...) preto som neváhala pridať do cvikly jablká...nálev sa aj tak bude variť pri sterilizácii...nerobím si robotu navyše...nikdy sa mi nič nepokazilo zatiať...Ďakujem pekne za komentár.,-)
margaretka28
cviklu robievam každý rok a tiež pridávam aj aníz aj fenikel aj rascu a potom to precedím, ale s jablkom som ešte neskúšala iba s chrenom, ale je to zaujímavé a niekedy tak vyskúšam
alena45
v sobotu som dostala bedničku cvikle od susedy, robila som s chrenom a pár pohárikov so zrnami granátového jablka. Ešte neviem, ako to bude chutiť, bol to len taký nápad, uvidíme.
alena45
inak táto tvoja dlhá, tuším moravská odroda je najchutnejšia. Ja som dostala guľatú, ale aj tak som rada. Svojej tej dlhej som mala málo.
izabella929
@margaretka28..v ítam a teším sa že si tu.-))každý si to robí podľa svojej cuti.-) ja som nespokojná duša a stále niečo vymýšľam, ale zatiaľ mi tie výmysleninky stále vyšli super.-)
izabella929
@alena45..m ôj názor na tieto skúšania nových chutí asi taký...ke´d sa pridá do niečoho dobré chutné ovocie, v žiadnom prípade to nemôže vyjsť zle..keby som mala granátové jablko určite ho tam použijem..túto odrodu mám rada, lebo mám malé ruky a tie veľké okruhliaky sa veru ťažko aj strúhajú..tento rok som mala aj takú, že mala 2,5 kg. a keď som otrhala listy, nemala som ju za čo chyťiť...vďaka za milé komentáre.-)
manya
dnes prišiel rad na ochutnávku cvikle s jablkom, je najlepšia akú som kedy robila, a to som spravila len osem malých pohárikov, z budúcej úrody urobím viac ak pravda nepridáš niečo ešte lepšie.
izabella929
@manya..te ším sa, že vám chutila..) ďakujem za vyskúšanie receptu.. receptov je dosť, len aká bude úroda...uvidíme...nech sa ti darí.-)
helena64
...cviklu zaváram každý rok, ale s jablkami som urobila podľa vášho receptu až teraz. Ja som cviklu pokrájala na plátky a potom na menšie kocky cez okrúhly "rošt" ako na zemiak.šalát. Jabĺka tiež na malé kocky. Moja ani nie dvojročná vnučka sa ho nevie dojesť . Ďakujem za nahliadnutie a na budúce urobím viac. Vďaka
izabella929
@helena64 (10.11.2021 14:47)
Tesi ma, ze sa recept paci... Bolo to uz velmi davno, vtedy som este mala vsetko svoje zo zahrady. Vymyslala som recepty o 100 6... Dakujem velmi pekne za komentar...






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia