Zaváraná cvikla (fotorecept )

Autor receptu: tatranka

Mala by som svoju zaváranú cviklu pomenovať,zaváraný chren s cviklou.Preto že ho pridávam hodne.Máme ho v cvikly veľmi radi.Manžel sa o tento artikel postará až do finálnej úpravy.Od nakopania,očistenia,až po nastrúhanie.Dobre sa mi vyplače na celý rok.Asi preto je tá cvikla taká ohromná lebo je skropená slzami. Manžel sa potom už celý rok na mňa len usmieva.

25 š dcl pohárikov
porcií
150 minút
príprava
30 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Cviklu umyjem.A dám variť do mäkka.Trvá to asi dve hodinky.medzi tým si pripravím nálev z vody,cukru,octu a soli. Po dovarení a zmäknutí cvikli,ju nechám trochu ochladiť a ošúpem z vrchnej kože.Ide to ľahko.Takto pripravenú cviklu pokrájam na štvťky.
  2. Pokrájanú cviklu meliem v mojom robote,na strúhadle na obrázku.Na drobno.Postrúhanú cviklu dám do hrnca a zalejem pripraveným uvareným nálevom.Tiež potom pridám razcu.Takto cviklu nechám zvrieť. Medzi tým už môj kuchtík /manžel je na balkóne pripravený mi nastrúhať chren./
  3. Je ho hodne,ale on pracuje a plače usilovne.Ja ho prídem poľutovať a pochváliť,ako mu to výborne ide. Postrúhaný chren vmiešam už do odstavenej cvikly,aby tuhosť chrenu sa neodparila.Dobre premiešam a v tomto čase je už do plaču aj mne.Chren sa vznáša v celej kuchyni. Takto viac po pamäti ,začínam plniť poháre.
  4. Naplnené poháre,uzavriem a dám sterilizovať na 30 minút na 160 stupňov.Sterilizujem v elektrickej rúre na plechu s vodou. Po sterilizácii poháre nechám vonku postáť asi päť minút a tak ich poprevraciam na utierku,aby som videla,či niektorý netečie..Chrenu bolo dosť,tak sa ušlo za pohárik čistého.Chutná a zdravá pochutina.
  5. A tu už chutné rizoto, s chutnou cviklou, na šalátovom liste.