Varecha.sk má 5 narodeniny. Ďakujeme za vašu priazeň

Zaváraná cvikla (fotorecept )

Zaváraná cvikla (fotorecept )
Foto: tatranka
tatrankaTatranka, recept pridal: 27. augusta 2011 15:17Ďalšie jeho recepty

Mala by som svoju zaváranú cviklu pomenovať,zaváraný chren s cviklou.Preto že ho pridávam hodne.Máme ho v cvikly veľmi radi.Manžel sa o tento artikel postará až do finálnej úpravy.Od nakopania,očistenia,až po nastrúhanie.Dobre sa mi vyplače na celý rok.Asi preto je tá cvikla taká ohromná lebo je skropená slzami. Manžel sa potom už celý rok na mňa len usmieva.

Suroviny

25 š dcl pohárikov
porcií
150
minút
príprava
30
minút
na 160 °C

Postup prípravy receptu

1

Cviklu umyjem.A dám variť do mäkka.Trvá to asi dve hodinky.medzi tým si pripravím nálev z vody,cukru,octu a soli. Po dovarení a zmäknutí cvikli,ju nechám trochu ochladiť a ošúpem z vrchnej kože.Ide to ľahko.Takto pripravenú cviklu pokrájam na štvťky.
Zaváraná cvikla (fotorecept ) - obrázok 1

2

Pokrájanú cviklu meliem v mojom robote,na strúhadle na obrázku.Na drobno.Postrúhanú cviklu dám do hrnca a zalejem pripraveným uvareným nálevom.Tiež potom pridám razcu.Takto cviklu nechám zvrieť. Medzi tým už môj kuchtík /manžel je na balkóne pripravený mi nastrúhať chren./
Zaváraná cvikla (fotorecept ) - obrázok 2

3

Je ho hodne,ale on pracuje a plače usilovne.Ja ho prídem poľutovať a pochváliť,ako mu to výborne ide. Postrúhaný chren vmiešam už do odstavenej cvikly,aby tuhosť chrenu sa neodparila.Dobre premiešam a v tomto čase je už do plaču aj mne.Chren sa vznáša v celej kuchyni. Takto viac po pamäti ,začínam plniť poháre.
Zaváraná cvikla (fotorecept ) - obrázok 3

4

Naplnené poháre,uzavriem a dám sterilizovať na 30 minút na 160 stupňov.Sterilizujem v elektrickej rúre na plechu s vodou. Po sterilizácii poháre nechám vonku postáť asi päť minút a tak ich poprevraciam na utierku,aby som videla,či niektorý netečie..Chrenu bolo dosť,tak sa ušlo za pohárik čistého.Chutná a zdravá pochutina.
Zaváraná cvikla (fotorecept ) - obrázok 4

5

A tu už chutné rizoto, s chutnou cviklou, na šalátovom liste.
Zaváraná cvikla (fotorecept ) - obrázok 5



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 7 ľudí (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • danculka, 29. augusta 2011 o 16:44
    Aj u njás ide chren s cviklou:)))))))))))),jednoduché a pekné....


  • akeber, 29. augusta 2011 o 16:56
    jááj keď si spomeniem že aj mňa to čakááááá....nerada zaváram cviklu....ale rada papkám......tiež robievam s chrenom.....krásne nafotené ako vždy :)


  • bozulka, 29. augusta 2011 o 17:24
    @tatranka máš to krásne !Ja robievam jednoduchšie.Cviklu umyjem dám variť nie veľmi iba toľko aby sa dala olúpať.Niekedy si pomôžem tým,že ju strčím do studenej vody a vyberiem.Ošúpanú postrúham na hrubom struhadle,pridávam cukor,strúhaný- najemno chren,fenikel,aníz,ocot.Všetko podľa vlastnej chuti.Zamiešam a nechám zakryté utierkou odstáť.Podľa toho či zabudnem alebo nie,ale určite 2-3 hod.Potom natlačím do pohárov aby navrchu bola šťavička,zavíčkujem a sterilizujem ako uhorky,toľko aby chytili viečka.
    Tento rok žial musím cviklu kúpiť a urobiť,lebo môj hríbový boršč by bez mojej cvikle nemohol ísť na tenier.


  • medovnicek, 29. augusta 2011 o 17:33
    výborný receptík, už ho aj odkladám a ako inak nafotený skvelý postup, máš veľmi šikovného manžela


  • sladkacokolada, 29. augusta 2011 o 18:11
    asi vyskúšam cviklu zavariť, raz sa mi pokazila, myslela som, že preto, že som tam dala ten chren. manžel už sa určite len usmieva:)


  • tatranka, 29. augusta 2011 o 18:21
    @bozulka , veru ani ja si neviem niektoré jedla predstaviť bez cvikly.
    @skadkacokoladka ver,že to nebolo tým chrénom,že sa ti cvikla pokazila.Je nutné ju vysterilizovať!
    @medobn íček na manžela sa naozaj nemôžem sťažovať.Je to môj kuchtík a zásobovač.
    @akeber ver,že aj ja najneradšej zaváram cviklu.Mávam vždy obavu,aby som si niektoré pekné veci nepofarbila.preto robím vždy opatrenia a kuchyňa je úplne iná ako bežne.
    @dnculka , áno recept je jednoduchý a veľmi chutný.


  • kata50, 29. augusta 2011 o 20:03
    @tatranka máš to krásne spracované - aj vo fotoaparáte. Ja sa ešte len chystám. Zvyknem si urobiť zopár sklíčok, kde je cvikla pokrájaná na kocky cca 1,5 cm veľké. To aby som mala do boršču. Pekný večer:-))


  • marianna76, 29. augusta 2011 o 20:38
    Jéj tak by som si dala takúto chrenovú, my máme kôli deťom spravenú bez - škoda. Na rok určite zasadím viac repy a budem myslieť aj na seba. Alebo možno trošičku spravím, mám tam ešte asi 8 riep, len chren musíme dakde nájsť...
    a cvikla je super, že nestráca vitamíny, alebo aj keď sa zavarí, ešte je ich tam úplne veľa.
    a chren občas strúham na balkóne - skoro vôbec neplačem


  • evusik, 29. augusta 2011 o 20:53
    aj ja mám v komore bedničku cvikly, ani som nečakala, že jej bude tak veľa a teraz ma čaká zaváranie... ja robím dvojako: nakrájam na kocky a zavarím so sladkokyselým nálevom a tiež strúhanú s chrenom tak ako robíš ty :-) my sme veru cviklový celá rodina...
    tvoj recept je krásne, precízne spracovaný :-)


  • vierik, 29. augusta 2011 o 20:59
    @tatranka výborný šalátik,krásne foto ako vždy...Aj ja mám veľmi rada cvikľu,ale žiaľ len ja,tak si robím menej tak isto ako Ty ale bez chrenu,mám v chladničke teraz si urobím podľa Teba s chrenom ale dám menej ...


  • tinca, 29. augusta 2011 o 23:05
    @tatranka krásne spracované a cviklička nemá chybu, my sme s maminou veľa zavárali a tiež sme ju strúhali na hrubom strúhadle no a najradšej mám tú šťavu a chrenu tiež bohate. S tým bordelíkom máš tiež pravdu.


  • palokuchki, 29. augusta 2011 o 23:26
    Velmi pekny recept. Moj muz stale sniva o zavaranej cvikly s chrenom. Ukladam si tento tvoj recept a ked zozeniem chren tak to skusim.


  • babav, 30. augusta 2011 o 00:30
    Vyborna kombinacia cvikly s chrenom a chvalyhodna manzelska kooperacia.Pokial placete spolu ...vsetko u vas zrejme funguje na vybornu ;-). Len pre zaujimavost, ak v recepte chren vynechas,
    zo sladkokyslej zavarenej cvikly mozes upiect fajnove kolace...
    par receptov je uz na Vareche.


  • kuchticka, 30. augusta 2011 o 05:53
    @tatranka , ja vzdy tvoje recepty, najma ich spracovanie, velmi obdivujem. cviklu mam velmi rada na akykolvek sposob, ale najradsej tiez s chrenom. Robievala som kedysi doma, teraz musim cviklu kupovat a je draha, takze kupim iba na jedno jedlo. Tvoj manzel je tiez velmi sikovny ked takto spolupracije.


  • kuchticka, 30. augusta 2011 o 05:53
    @tatranka , ja vzdy tvoje recepty, najma ich spracovanie, velmi obdivujem. cviklu mam velmi rada na akykolvek sposob, ale najradsej tiez s chrenom. Robievala som kedysi doma, teraz musim cviklu kupovat a je draha, takze kupim iba na jedno jedlo. Tvoj manzel je tiez velmi sikovny ked takto spolupracije.


  • kuchticka, 30. augusta 2011 o 05:55
    @tatranka , ja vzdy tvoje recepty, najma ich spracovanie, velmi obdivujem. cviklu mam velmi rada na akykolvek sposob, ale najradsej tiez s chrenom. Robievala som kedysi doma, teraz musim cviklu kupovat a je draha, takze kupim iba na jedno jedlo. Tvoj manzel je tiez velmi sikovny ked takto spolupracije.


  • ancicka, 30. augusta 2011 o 08:07
    Mňa ešte len čaka cvikla ,nechce sa mi do nej pustiť,lebo jej mám dosť veľa a robota no...Ja jú robím na dva spôsoby .Jednu tak ako ty a druhu časť na kocky v sladkokyslom náleve.


  • babkamt, 30. augusta 2011 o 08:39
    Aj mňa čaká zaváranie cvikly,ja tam dávam okrem chrenu aníz a fenikel.Máš to krásne nafotené.


  • babkamt, 30. augusta 2011 o 08:40
    Aj mňa čaká zaváranie cvikly,ja tam dávam okrem chrenu aníz a fenikel.Máš to krásne nafotené.


  • babkamt, 30. augusta 2011 o 08:40
    Aj mňa čaká zaváranie cvikly,ja tam dávam okrem chrenu aníz a fenikel.Máš to krásne nafotené.


  • babkamt, 30. augusta 2011 o 08:40
    Aj mňa čaká zaváranie cvikly,ja tam dávam okrem chrenu aníz a fenikel.Máš to krásne nafotené.


  • babkamt, 30. augusta 2011 o 08:41
    Čo ten počítač blbne,stlačila som lenraz


  • tatranka, 30. augusta 2011 o 09:23
    Ďakujem za komentáriky,hoci aj na niekoľko krát nechtiac zduplované.
    Tiež som niekedy robievala cviklu na viac spôsobov.Dokonca som ju aj ozdobne vykrajovala.No teraz,keď nám s manželom roky pribúdajú,zvykli sme si na túto jemne nastrúhanú.
    @kuchticka ak by som toľko chrenu mala strúhať ja veru by tam nebol.Preto manžel si vzal túto úlohu za povinnosť.No urobí to rád.
    @babav hneď idem nakuknúť na koláče z cvikly.Ja ju síce kupujem,ale zo zvedavosti by som skúsila.
    @palokuchki tebe želám,aby sa ti podarilo pre manžela ten chren zohnať.


  • hubata, 30. augusta 2011 o 22:39
    Presne takto cviklu robievam s kopou chrenu, len ju strúham ako tekvicu nie až tak najemno. A prečo nestrúhate cviklu tiež robotom, načo sa trápite ručným strúhadlom? Keď zakladám samý chren (nezaváram, ale len studeným nálevom zalejem) tak tiež to robím v mixéri. Je pravda že ak je nádoba z UH tak napáchne, ale dám ju vyumývanú vyvetrať na balkón na 1-2 dni.


  • tatranka, 31. augusta 2011 o 10:29
    @hubata cviklu strúham v robote nie ručným strúhadlom.Len chren strúhame ručne.Už sme skúšali aj mlieť aj v mixéry,ale nebolo to ono.
    Takže zostalo len na manuálnom strúhaní.
    To si nevieme uľahčiť.No manžel to zvláda výborne.Berie okuliare na potápanie /tesniace / takže aspoň oči neslzia.A osvedčilo sa nám aj to jemné strúhanie.Chren vnikne do cvikle a je naozaj výborná.


  • elisticka, 31. augusta 2011 o 13:34
    Martuska krasne spracovane a urcite vynikajuce:-)) Janka robieva a ja uz len hotove "kostujem" :-))


  • dorisa, 31. augusta 2011 o 15:27
    Krásne pozavárané...mňa to ešte len čaká, ale mám krásne kúsky cvikle, hlavne podlhovastej. Ešte je v zemi.


  • tatranka, 31. augusta 2011 o 15:35
    @dorisa podlhovastú mám najradšej. Je krásne tmavá.No vyberať si nemôžem.Zaváram to,čo dostanem.Teraz som čakala na čerstvú dodávku.No kupujem buď v LIDLI,alebo Kauflande.Nič nenavyberám.Som rada,že to už mám za sebou.


  • tatranka, 31. augusta 2011 o 15:37
    @elisticka ty sa máš. Naše deti zavárajú,ale buď z menej chrenom,alebo aj vôbec bez chrenu.Ale u nás nepohrdnú a tiež im chutí.


  • kata50, 31. augusta 2011 o 15:46
    @dorisa , aj my pestujeme jedine podlhovastú cviklu. Je oveľa lepšej chuti - je aj sladšia, ako okrúhla. Pomaly začneme vyberať. Aj mňa to čaká. Ale tento krát sa nechám inšpirovať od @tatranky . :-))


  • bryndziar, 31. augusta 2011 o 21:23
    vážená pani tatranka už mám na záhradke cvikličku a už sa na nu velmi teším aj na ten váš receptík dakujeme všetci vareškáči !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  • orchidea, 1. septembra 2011 o 16:21
    Mať tak aspoň jeden pohár.... Zbožňujem cviklu, tiež ju robievame doma ale bez chrenu lebo ten nemám.


  • nadia56, 1. septembra 2011 o 16:51
    @Tatranka , ako vsetky tvoje recepty aj tento je vyborny a krasne spracovany, takto cviklu robievam aj ja, obcas aj bez chrenu, ale cviklu si uvarim - naparim v parnom hrnci :-)


  • tizian1cat, 2. septembra 2011 o 07:26
    Mnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam, slinky mi tecu na klavesnicku, zjedla by som aj bez rizota. Mas pravdu, niektoré jedlá su bez cvikle nemyslitelné.A navyse je bohovsky zdravá!!!


  • tatranka, 2. septembra 2011 o 12:38
    @orchidea na chren chodíme za Kežmarok.Rastie ako burina.Je to trochu námahy,ale stojí za to.
    @nadia56 som rada,že sa ti moje recepty páčia.Ďakujem.
    @tizian1cat moja nebohá svokra u mňa v posledných chvíľach svojho života,nechcela už nič jesť,len si vždy pýtala mištičku cvikle.To jediné jej chutilo.Nepriali si k nej celkom nič.


  • torticka, 2. septembra 2011 o 18:18
    a pri chrene si hodne plakala?


  • zdezda, 2. septembra 2011 o 18:52
    krásny receptík a ešte krajší slovný doprovod :-) ja už som tiež zavarila cviklu z Kauflandu, no bez chrenu a s umelým sladidlom, chren pridávam až do misky tomu, kto si ho praje
    pečeň s tarhoňou si bez cvikly neviem predstaviť :-)


  • tatranka, 2. septembra 2011 o 19:48
    @torti čka áno plakala.No mamka mi vravievala keď som pre niečo plakala.Len si poplač budeš mať krajšie očká s iskričkou.
    @zdezda ďakujem za pochvalu ku komentáru k mojej cvikle.No len takto je ten recept kompletný.Preto že aj tie slzy patria k nemu.


  • bozenam, 4. septembra 2011 o 07:49
    teraz idem zavárať cviklu ja dávam uhorkový nálev (cedím( a teraz chcem dávať aj strúaný celer skúsim mnˇam


  • tatranka, 4. septembra 2011 o 11:00
    @bozenam to je už zrejme iný recept.Nech sa ti vydarí a pokiaľ budeš spokojná a bude chutiť,pridaj na Varechu.


  • hubata, 4. septembra 2011 o 11:54
    Chren rastie ako burina myslím že všade na Slovensku, stačí zájsť niekde k potoku a vykopete si, len má veľmi hlboké korene takže je to práca pre chlapa. Očistený chren si dajte do mrazáka aj na zimu, a podľa potreby si nastrúhate aj k vianočnému údenému. Má veľa vitamínu C, pôsobí proti chrípke a prechladnutiu, ak ste schopné sa ho nadýchať tak vám prečistí všetko zahlienené. Chren kopeme vtedy keď je v mesiaci písmeno "r" teda: september, október, november.


  • turistka, 26. júla 2012 o 15:00
    @Tatranka , cvikla sa ukazuje pekná, z nej robím takisto, ako Ty s chrenom, nevedela som, že chren treba vykopávať zo zeme v mesiacoch končiacich na -r-, /to je ako s klobáskami/. Tiež ma prekvapila @hubat á, že ho dáva do mraziaka. to môžem vyskúšať.


  • turistka, 9. septembra 2012 o 20:03
    @Tatranka , včera som povyťahovala časť cvikle a dnes robím podľa tvojho receptu, keďže som sa od rána krútila ešte okolo mrkvy, tak mám cviklu s chrenom v hrnci, vodu s octom a prísadami ešte horúcu,všetko na balkóne, ráno budem pokračovať.
    Tento rok sa cvikli darilo, tak ešte jej mám v zemi dosť, odložím na neskôr, možno navarím sirup, údajne je veľmi zdravý, pohľadám potom dobrý recept na Vareche, ale ak máš Ty podsuň doVarechy, zdravím.


  • ladadi, 20. októbra 2012 o 10:47
    Presne takto ju robím stale.U nás aj tri krat za rok je fantastická.A chren meliem ne starom elektrickom mlynčeku na kávu ,je to menej uplakané.


  • tatranka, 20. októbra 2012 o 14:53
    @ladadi ,ten mlynček by sa veru zišiel.Manžel strúha na balkóne.Dáva si priliehavé lyžiarske okuliare,ponad nos mu viažem šatku,je ako bandita,xixixi.No chren milujem a hlavne v červenej repe.Niekto nemá rád pomiešanú repu s chrenom.Ale ja ju potom cítim za zeminou.
    Takto je výborná s kopou chrenu a aj zdravá.


  • verca1988224, 22. októbra 2012 o 22:04
    vyborny fotorecept


  • ladadi, 23. októbra 2012 o 09:51
    Najlepší je ten mlynček čo sa predával spoločne s tým komunistickým mixerom,taký klasický.Samozrejme ži si chrén pokrájam na kocky.Je to paráda lebo to strúhanie su hotove muky.Pozdravujem


  • evicka63, 11. novembra 2012 o 15:09
    pre @tatranka - máš pravdu v repre je veľa vecí prospešných pre náš organizmus. Ešte stále nám v živej pamäti ako som ju odšťavovala pre maminu, ktorá chodila na chemoterapiu a aj ožiarovanie a mala vždy veľmi dobré výsledky krvných testov - toto jej poradili a fakt to účinkovalo, len potom sme už všetci všetko videli tmavo bordovo.... :)


  • evicka63, 11. novembra 2012 o 15:10
    a repa je na sporáku, chren v taške na balkóne len "drahomilovaného" tam ešte dostať s rajbadlom a bude všetko tak ako má byť :)


  • tatranka, 11. novembra 2012 o 18:01
    @keby som nemala zaváranú repu v špajzičke,ani by sa mi ostatné zaváraniny nerátali.Máme ju veľmi radi.Tiež mám pocit,že keď si na nej pochutnám,tak som urobila aspoň trošičku niečo pre svoje zdravie.
    Musela som sa pousmiať na tej vete,že ste už všetci na koniec videli tmavo-bordovo.Hlavne,že pomáhala mamke.


  • tatranka, 11. novembra 2012 o 18:03
    @evicka63 no vidíš,ako som začala moju odpoveď? No už som to teraz napravila.


  • milo60, 17. októbra 2013 o 02:09
    Aháááááá, paní @tatranka , tak tady je ta finta! Potápěčské nebo lyžařské brýle! Strašně jsem Vašeho pana manžela litoval, když jsem četl, že musel nastrouhat 700g křenu... protože já o víkendu dělal zelí (kapustu) s křenem podle receptu mé maminky, strouhal jsem jenom 200g křenu a brečel jsem u toho jako sirota.... Co všechno se člověk v diskusích na Vareche nedozví.... :-) Díky za radu a na tu červenu řepu (cviklu) se také chystám. U nás se běžně podávala jako příloha k jídlům, ale nejlepší byla ta na Vánoce a na Velikonoce... to mamka vždy udělala čerstvou várku...


  • tatranka, 17. októbra 2013 o 11:25
    @milo60 Ten chrén sme skúšali aj v mixéri,aj na mäsovom mlynčeku,ale nie je to ono! Najlepší je postrúhaný na strúhadle.Preto si manžel vymyslel tú fintu s potapačskými okuliarmi a okolo úst a nosa na tvár mu zaviažem šatku.Strúha to na balkóne,kde tie výpary preds len skôr odchádzajú.Mám z neho pri tejto práci,akéhosi divného banditu.
    No on má rád veľa chrenu,takže,je to jeho práca.On sa ani nebráni.
    Keď som sa starala v posledných chvíľkach o svokru,/manželovú mamku/,takáto chrenová cvikla bola jej liekom.Nič iné nám už nechcela.Lekár mi tvrdil,že jej dobre robí na zažívanie.
    Svokra nám už dávno odišla,ale my sme svoju receptúru nezmenili a veľmi chutí aj nám.


  • luss44, 17. októbra 2013 o 13:25
    @tatranka , teším sa že sa tu objavil znovu tento recept, teraz je cviklový čas :) aj ja si pamätám tatka ako pri otvorenom okne strúhal chren a slzil... naše deti odmalička ľúbia cviklu, tak vtedy bola bez chrenu, ale čas pokročil, deti sú už väčšie a už strúha chren aj môj mužíček, s ním je cvikla úplne najlepšia /teda s tým chrenom :)/, zaváram podobne ako Ty.


  • tatranka, 17. októbra 2013 o 15:34
    @luss ani by so si už nevedela zavarenú cviklu na kyslo,predstaviť bez chrenu.Predsa tam prevláda tá zemitá pachuť a to by mi vadilo.Vždy cviklu aj pri odšťavení ako pitie,dochucujem medom a citrónom.


  • marienka44, 29. augusta 2014 o 15:20
    @Tatranka , ak môžem, poslúžim s radou. Chren sa dobre strúha bez plaču, ak si dáte do úst krajec chleba a ten vyčnieva von z úst. Ta plocha chleba zastavuje štipľavé výpary a nedostanú sa až k očiam. Tak som to niekde čítala. Ale ja si umytý chren /očistený nechám chvíľu ponorený vo vode, aby nebol zvädnutý) pokrájam na špalíky a tie na sucho rozmixujem v 40-ročnom mixéri a je to OK.
    Cviklu nikdy nezaváram. Keď dostanem kúpiť na jeseň alebo v zime cviklu (trh alebo Kaufland), súčasne si kúpim aj chren na trhu (v Kauflande dostať kúpiť chren šľachtený, maďarský) spravím 1 várku asi z 1 kg cvikle a uložím do chladničky tie 2-3 ks pohárov bez sterilizácie, len prikryté s viečkom. Keďže to obsahuje aj chren, zaručene sa takáto cvikla nikdy nepokazí. Chren konzervuje.


  • tatranka, 30. augusta 2014 o 09:35
    @marienka44 ďakujem za dobrú radu.Vyskúšame.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Varecha 40/2014: Hus a kačka
Časopis Varecha v piatok 3. októbra v denníku Pravda.

Fernando Perez Arellano: Šéfkuchár a majiteľ najlepšej reštaurácia na ostrove Malorka
Srší energiou a nešetrí slovami. Pracoval v najlepších európskych reštauráciách, až nakoniec založil svoju.

Bôčik na čiernom pive
Strýko Milan prežil takmer celý svoj život v Sudoměriciach. Len kúsok od dnešných slovenských hraníc, len dve míle od Skalice.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 40/2014: Hus a kačka Hus a kačka
Časopis Varecha v piatok 3. októbra v denníku Pravda.


TOPlist