Jelení chrbát

Zaúdený jelení chrbát s orechovo-jablkovým pyré

Autor receptu: redakcia

Veľa ľudí si myslí, že orechy sú doménou sladkej kuchyne. Nie je to však pravda, patria aj do slaného kulinárstva. Dokážu dobre doplniť mäsové a rybacie jedlá, obohacujú rôzne druhy omáčok a dipov.

4
porcie
10 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mäso umyjeme, osušíme a osolíme. Do hrnca vložíme dve hrste sena, zapálime a položíme naň parák, na ktorý poukladáme osolené mäso. Prikryjeme pokrievkou a necháme, kým sa všetok dym nestratí.
  2. Medzitým na panvici speníme med, pridáme na kocky pokrájané jabĺčka a na miernom ohni dusíme domäkka. Na ďalšiu panvicu dáme rozpustiť polovicu masla, ktoré prepustíme a opečieme na ňom orechy. Väčšinu orechov vložíme do mixéra a pridáme udusené jablká bez šťavy. Všetko spolu rozmixujeme na kašu a pred koncom pridáme portské víno. Jablká ďalej už tepelne neupravujeme.
  3. Zaúdený jelení chrbát opečieme na panvici s druhou polovicou prepusteného masla z každej strany tak, aby zostal v strede ružový a šťavnatý. Servírujeme s pyré a opečenými orechmi.