Halušky s makom
Halušky s makom

Zašmúraný regiment fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 9. septembra 2019

Veľmi starodávno jedlo, z čias keď deti tiež milovali sladké, len ho bolo pomenej ako dnes. Babičky vymysleli sladké jedlo z jednoduchých surovín, ktoré Zobraziť celý popisVeľmi starodávno jedlo, z čias keď deti tiež milovali sladké, len ho bolo pomenej ako dnes. Babičky vymysleli sladké jedlo z jednoduchých surovín, ktoré mali doma a hlavne mak si dopestovali na poli. Odtiaľ bol už iba krôčik ku maškrte, od ktorej boli zašpinení od ucha k uchu. A odtiaľ aj ten názov, zašmúraný znamená, ušpinený, zafúľaný a regiment je kopec detí okolo stola.

4
porcie
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
200 g
1 ks
podľa potreby (vlažná)
50 g
 mletý
 mletý
podľa chuti
 ľubovoľný




Postup

  1. 1

    Múky som preosiala, pridala štipku soli a vajce. Všetko som premiešala a pridávala vlažnú vodu podľa potreby, aby som dostala hustotu haluškového cesta.

    Zašmúraný regiment (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto by sa nemalo veľmi vymiešať, lebo potom budú halušky tvrdé.

    Zašmúraný regiment (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do hrnca som dala zovrieť vodu a keď vrela, cez deravú varechu som sádzala halušky. Keď vyplávali na vrch, scedila som ich.

    Zašmúraný regiment (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Scedené halušky som ešte za horúca poliala maslom a zamiešala.

    Zašmúraný regiment (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravila som si posýpku, pomlela som modrý aj biely mak. Každý si dá toľko koľko má rád. Ja som použila teraz lekvár cviklový, je dosť sladký a nie je treba už pocukrovať vrch.

    Zašmúraný regiment (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Halušky som zmiešala s lekvárom, môžte si dať toľko, ako vám chutí...

    Zašmúraný regiment (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...posypala mletým makom a zmiešala. Použiť môžte aj hrozienka, orechy, proste čo vám chutí. Už som ich robila aj so strúhaným perníkom.

    Zašmúraný regiment (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávala som ich ozdobené smotanou a medovkou a k tomu nealkoholické pivo Radler s ríbezľovou chuťou. Prajem vám dobrú chuť.

    Zašmúraný regiment (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

babka123
Milá Izka, a ja som si myslela, že Ty pečieš len tie vynikajúce výstavné zákusky. Tak toto jedlo nemá chybu. Jednoduché sýte, a dá sa prispôsobiť momentálnej chuti viacerých stravníkov. Určite nebude chýbať v blízkej dobe na našom stole. Ďakujem za inšpiráciu.
dadenka
Tak toto jedlo patrilo medzi najlepšie maškrty od mojej babky. Ďakujem, milá spomienka.
frezia68
Zaujímavý recept.Nepoznám,ale staré ,tradičné obdivujem.U nás sa obdobne robili rezance,ale ten názov je perfektný :-).
frezia68
Zaujímavý recept.Nepoznám,ale staré ,tradičné obdivujem.U nás sa obdobne robili rezance,ale ten názov je perfektný :-).
janazjarku
Božinku Izka, však ja som na toto jedlo už dávno zabudla :-) varievala mi ho starká z Novohradu, ale to je veľmi, veľmi dávno. Ďakujem za pripomenutie, keď najbližšie prídu vnúčence tak uvarím a prekvapím obidvaja majú veľmi radi mak :-)
izabella929
@frezia68 , áno, rezance s lekvárom zvyknem robiť , keď mi zostanú z nedeľnej polievky, ale toto sa tiež tak isto dá, ak nám zvýši ako príloha od mäsa..dobre sa dá kombinovať všelijaké sladkosti..veľmi chutné...ďakujem za komentár..)
izabella929
@janazjarku , áno veď z Novohradu pochádzam i ja..ale je dobre pripomenúť dnes, keď sú sladkosti plné ečok..jednoduché a s dobrým domácim lekvárom nemá chybu..)Ďakujem pekne za komentár..
martamm
Verim, ze tento vzacny stary recept obohati nas jedalny listok
sovka62
Ahááá... u našej starkej to bývalo s rezancami. Starká na nás z briežka, na ktorom stál dom, volali "Deti, poďte papať lekvárovie babrančoke...."
Občas bývali na večeru na internáte, rezance posypané makom a poliate rozvareným slivkovým lekvárom. Tam to boli cigánske rezance.
atulienka
Moja starká dávala dobroty na hrubšie domáce rezance, ktoré vrstvila do kastróla. Na spodok makové, na to so slivkovým lekvárom, a na tie s orechami, Vrch poliala rozpusteným maslom a zapiekla v rúre. Vyklopené vyzerali ako torta, aj sa tak porcovali. Volali sme to "ubrzganý regiment". Vďaka za recept, spomienku na detstvo - začiatok 50. rokov minulého storočia.
haji
Pěkný recept od babičky, takové jsou nejlepší! V naší rodině mák babička nepoužívala, kvůli zdravotním obtížím svým i mojí maminky. Když jsem toužila po makovém jídle, vnutila jsem se tam, kde makovali. Bílý mák jsem ještě nikdy nejedla - ostuda. Velmi pěkný a jak vidno, variabilní receptík, děkuji, milá Izi za vložení.
izabella929
@babka123 , varenie, pečenie a zaváranie je moje hobby..ale najredšej sa vraciam k receptom našich babičiek a moja maminka bola veľmi šikovná kuchárka..je veľa dobrých receptov a ja mám obdiv a úctu k nim..ďakujem pekne za komentár..)
izabella929
@dadenka , na také jedlá jednoduché za groš i ja rada spomínam, hoci v detstve som bola zlá jedáčka, dnes mám rada všetko..ďakujem pekne za komentár.-)
izabella929
@sovka62 , aj naša babka robila často tieto lekvárové rezance, ale ja som ich nemala rada, mne museli urobiť len tak čisté iba omastené..nie som ani dnes na sladké, ale maškrtná som zostala..no pomenovaní majú tieto jedlá snáď aj podľa regiónov..ďakujem pekne za komentár.-)
izabella929
@haji , milá moja, makové mám rada všetko..som na nete objavila mak biely, modrý aj sivý..určite vyskúšam aj zákusky z bieleho maku..je dobre, že sa tento recept dostal do môjho albumu, môžno môj syn bude raz gúľať očami, čo všetko po nás zostalo..ďakujem pekne za komentár.-)
1x haji
olinecka
Takéto nepoznám, neviem si predstaviť ich chuť.Ale koľko kuchárov toľko, nápadov.
izabella929
@olinecka , treba vyskúšať..cestoviny s lekvárom, alebo rezance s lekvárom, teraz sú to obyčajné halušky s lekvárom a makom..chutné Olinka..)
chytra
Výborný, děkuji za spominku. Zítra vařím.
leea
A je to jasne, po kom viete tak dobre varit. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia