Zasmažená zemiaková polievka fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 13. augusta 2015
Zasmažená zemiaková polievka (fotorecept)
Foto: babkamt

Mne sa obed neráta, ak nie je polievka:-) Túto zemiakovú mám rada.

15 minút
príprava

Suroviny

400 g
1 ks
1 čl
2 - 3 strúčiky
1 PL
1 čl
1 PL




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky som nakrájala na kocky. Tiež som si pripravila jednu strednú cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, ligurček a zelerovú vňať.

    Zasmažená zemiaková polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky som dala do hrnca, v ktorom budem variť polievku. Pridala som čl celého kmínu, zelerovú vňať a ligurček, soľ a mleté čierne korenie. V rýchlovarnej kanvici som zohriala 1,5 vody, tú som naliala na zemiaky. Zemiaky som uvarila do mäkka.

    Zasmažená zemiaková polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu som nadrobno nakrájala.

    Zasmažená zemiaková polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V rajničke som ju opiekla do sklovita na oleji. Potom som k cibuli pridala 1 pl múky.

    Zasmažená zemiaková polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K orestovanej múke som pridala pretlačené 3 strúčiky cesnaku.

    Zasmažená zemiaková polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rajničku som stiahla z ohňa, pridala som 1 čl mletej sladkej papriky. Zásmažku som premiešala.

    Zasmažená zemiaková polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som asi 200 ml studenej vody, rozmiešala.

    Zasmažená zemiaková polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zásmažku som dala k uvareným zemiakom, asi 10 minút som ju prevarila. Vybrala som ligurček a zelerovú vňať. Polievku som ochutnala, podľa chuti dosolila a dokorenila. Kto chce, môže ju posypať petržlenovou vňaťou. Stačí si len naložiť na tanier a popriať dobrú chuť.

    Zasmažená zemiaková polievka (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

laurisia
A ja do nej ešte niekedy pridávam párok nakrájaný na kolieska :-)
patroveckypitrs
Dobrá polievočka robievam podobnú. Tu rascu ja dám k cibuli opražiť inak sa zhodneme na tejto 5***** polievočke.
sovka62
Presne tak robili mama i otec, ale len do času, kým sa u mamy a brata (neskôr aj u mňa) neobjavili problémy so žalúdkom a tým aj nadbytok žalúdočnej kyseliny. Zasmažené polievky nám síce veľmi chutili, ale robili problémy. Tak sme prestali zasmážať postupne úplne a dnes už zásmažku robím len do duseného kelu prípadne pod bešamel. Čo sa dá robiť, zdravie na prvom mieste, ale slinky sa mi pri tvojom recepte zbehli.....
babkamt
@terinka55 takže aj u vás býva táto polievka na stole:-) @laurisia dobrý je v nej aj párok, potom to je ako falošná gulášová polievka. Dá sa jesť s chlebom, pečivom a zasýti. @patroveckypitrs opečená rasca zvýrazní jej chuť. Tiež som pri varení myslela, že jej trochu pridám k cibuli. No až nabudúce.. @sovka62 zdravie je určite na prvom mieste. Treba sa prispôsobiť a variť tak, aby sa predchádzalo zdravotným problémom. Ja ich ešte našťastie nemám. Zásmažku dávam napríklad aj do fazuľovej polievky. Opražená cibuľa s cesnakom rozvonia kuchyňu. Ako sa cítiš po operácii? Už je lepšie? Určite si musíš dávať pozor na to čo zješ. Prajem ti pevné zdravie.
vietnamka
@Babkamt Zaujala ma Tvoja zásmažka, ja mávam pri jej varení starosti. Asi dávam priveľa tuku, pretože tú moju, musím dohusťovať väčším množstvom múky a ak nechcem aby bola veľmi múčna, musím prestať a nemám ju takú úplne hustú, ako Ty. Zásmažky sú mojim veľkým nedostatkom.
babkamt
@vietnamka ja robím zásmažku od oka. No kvôli tebe som sa pozrela do najstaršej kuchárskej knihy, ktorú mám. Dáš napríklad 3 dkg múky na 3 dkg masti alebo oleja. Aby to bolo jednoduchšie a nemusíš vyberať váhu, skús 3 pl masti a 3 pl múky. Záleží na tom, koľko varíš polievky. Pri dávaní papriky do opraženej múky rajničku stiahnem z ohňa, premiešam, potom pridám 2 dcl studenej vody, premiešam a vlejem do vriacej polievky. Nechám 10 min. povariť. Vyskúšaj tento pomer a uvidíš, či je to na množstvo polievky, ktorú varíš veľa alebo málo. Toto množstvo múky je na 1, 5 l polievky. Dúfam, že som ti pomohla. Pekný deň ti prajem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia