Zapletané šišky plnené lekvárom (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Dnes som robila vynikajúce šišky, ale celkom inak. Plnila som ich lekvárom z čiernych
ríbezlí..úplne sú také, ako okrúhle šišky. I chuťou aj kvalitou, len som ich zapletala...
60 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Preosiala som do misy obidve múky, pridala šťipku soli, žĺtok, 2 sáčky vanikového cukru..
- z mlieka, cukru a čerstvého droždia som nechala vykysnúť kvások..pridala som ho do pripravenej múky..a podľa potreby som pridávala vlažné mlieko...počas miesenia som pridala roztopené maslo a na záver lyžicu rumu..
- vypracovala som polotuhé vláčne , nelepivé cesto...posypala som ho hladkou múkou a nechala vykysnúť..
- cesto mi za 20 min. vykyslo...
- na pomúčenú pracovnú dosku som cesto vyliala..na roztiahnutie cesta nepoužívam vaľkadlo...rukami ho pekne opatrne roztlačím na jeden a pol cm. hrúbku..
- a začala som plniť lekvárom takto: na krej cesta som na šírku pol cm. nie na hrubo natrela lekvár a roztiahla som ho na pol šírku cesta..prvá polovica cesta už na potretá a iba raz treba zahnúť, teda zakryť lekvár...tam,kde končí preloženie...zakrytie lekváru, nožom som cesto odrezala od ďaľšej časti...v strede cesta som dĺžku prekrojila, lebo toľko na šišku stačí...
- odrezané, naplnené cesto, som rukami pošúľala, ako keď robíme šúľance..
- šúľané cesto preložím krížom cez seba a zapletiem..koniec pletenca spojím, aby sa pri pečení neotvorilo...zapletala som veľmi jemne, lebo cesto musí ešte pred vyprážaním podkysnúť, aby bolo hebké ako páper...zapletenú šišku som nechala podkysnúť 15 min..
- všetky šišky z cesta hotové..
- pripravila som olej a bravčovú masť na vyprážanie..podkysnuté šišky som vyprážala v horúcom tuku..
- vypražené ..
- všetky hotové..prejem vám dobrú chuť.. posypala som ich práškovým cukrom...