Zapletané šišky plnené lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Dnes som robila vynikajúce šišky, ale celkom inak. Plnila som ich lekvárom z čiernych ríbezlí..úplne sú také, ako okrúhle šišky. I chuťou aj kvalitou, len som ich zapletala...

60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Preosiala som do misy obidve múky, pridala šťipku soli, žĺtok, 2 sáčky vanikového cukru..
  2. z mlieka, cukru a čerstvého droždia som nechala vykysnúť kvások..pridala som ho do pripravenej múky..a podľa potreby som pridávala vlažné mlieko...počas miesenia som pridala roztopené maslo a na záver lyžicu rumu..
  3. vypracovala som polotuhé vláčne , nelepivé cesto...posypala som ho hladkou múkou a nechala vykysnúť..
  4. cesto mi za 20 min. vykyslo...
  5. na pomúčenú pracovnú dosku som cesto vyliala..na roztiahnutie cesta nepoužívam vaľkadlo...rukami ho pekne opatrne roztlačím na jeden a pol cm. hrúbku..
  6. a začala som plniť lekvárom takto: na krej cesta som na šírku pol cm. nie na hrubo natrela lekvár a roztiahla som ho na pol šírku cesta..prvá polovica cesta už na potretá a iba raz treba zahnúť, teda zakryť lekvár...tam,kde končí preloženie...zakrytie lekváru, nožom som cesto odrezala od ďaľšej časti...v strede cesta som dĺžku prekrojila, lebo toľko na šišku stačí...
  7. odrezané, naplnené cesto, som rukami pošúľala, ako keď robíme šúľance..
  8. šúľané cesto preložím krížom cez seba a zapletiem..koniec pletenca spojím, aby sa pri pečení neotvorilo...zapletala som veľmi jemne, lebo cesto musí ešte pred vyprážaním podkysnúť, aby bolo hebké ako páper...zapletenú šišku som nechala podkysnúť 15 min..
  9. všetky šišky z cesta hotové..
  10. pripravila som olej a bravčovú masť na vyprážanie..podkysnuté šišky som vyprážala v horúcom tuku..
  11. vypražené ..
  12. všetky hotové..prejem vám dobrú chuť.. posypala som ich práškovým cukrom...