Zapletané šišky plnené lekvárom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 20. novembra 2012

Dnes som robila vynikajúce šišky, ale celkom inak. Plnila som ich lekvárom z čiernych ríbezlí..úplne sú také, ako okrúhle šišky. I chuťou aj kvalitou, Zobraziť celý popisDnes som robila vynikajúce šišky, ale celkom inak. Plnila som ich lekvárom z čiernych ríbezlí..úplne sú také, ako okrúhle šišky. I chuťou aj kvalitou, len som ich zapletala...

60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
200 g
štipka
1 ks
300 ml (vlažné)
2,5 dkg
1 lyžička
1 lyžica
2 sáčky
30 g
2 lyžice
1 lyžička




Postup

  1. 1

    Preosiala som do misy obidve múky, pridala šťipku soli, žĺtok, 2 sáčky vanikového cukru..

    Zapletané šišky plnené lekvárom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    z mlieka, cukru a čerstvého droždia som nechala vykysnúť kvások..pridala som ho do pripravenej múky..a podľa potreby som pridávala vlažné mlieko...počas miesenia som pridala roztopené maslo a na záver lyžicu rumu..

    Zapletané šišky plnené lekvárom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vypracovala som polotuhé vláčne , nelepivé cesto...posypala som ho hladkou múkou a nechala vykysnúť..

    Zapletané šišky plnené lekvárom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    cesto mi za 20 min. vykyslo...

    Zapletané šišky plnené lekvárom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na pomúčenú pracovnú dosku som cesto vyliala..na roztiahnutie cesta nepoužívam vaľkadlo...rukami ho pekne opatrne roztlačím na jeden a pol cm. hrúbku..

    Zapletané šišky plnené lekvárom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a začala som plniť lekvárom takto: na krej cesta som na šírku pol cm. nie na hrubo natrela lekvár a roztiahla som ho na pol šírku cesta..prvá polovica cesta už na potretá a iba raz treba zahnúť, teda zakryť lekvár...tam,kde končí preloženie...zakrytie lekváru, nožom som cesto odrezala od ďaľšej časti...v strede cesta som dĺžku prekrojila, lebo toľko na šišku stačí...

    Zapletané šišky plnené lekvárom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    odrezané, naplnené cesto, som rukami pošúľala, ako keď robíme šúľance..

    Zapletané šišky plnené lekvárom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    šúľané cesto preložím krížom cez seba a zapletiem..koniec pletenca spojím, aby sa pri pečení neotvorilo...zapletala som veľmi jemne, lebo cesto musí ešte pred vyprážaním podkysnúť, aby bolo hebké ako páper...zapletenú šišku som nechala podkysnúť 15 min..

    Zapletané šišky plnené lekvárom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    všetky šišky z cesta hotové..

    Zapletané šišky plnené lekvárom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pripravila som olej a bravčovú masť na vyprážanie..podkysnuté šišky som vyprážala v horúcom tuku..

    Zapletané šišky plnené lekvárom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    vypražené ..

    Zapletané šišky plnené lekvárom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    všetky hotové..prejem vám dobrú chuť.. posypala som ich práškovým cukrom...

    Zapletané šišky plnené lekvárom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

anina43
Izabelka upiekla si krásne bábiky, toto ma ešte nikdy nenapadlo, určite sú vynikajúce lebo sú aj plnené. Vidno, že máš bohatú fantáziu a vzťah k vareche. dik za receptík
mata3636
Izka, v akom pomere dávaš masť a olej na vyprážanie? Ešte som takto šišky nevyprážala, len na oleji. Sú chuťovo lepšie? Takéto plnené pletené šišky vyprážali aj Margó Bódi a jej švagriná Ági na TV Paprika, veľmi sa mi to páčilo, možno túto reláciu poznáš. Ja sa na nich veľmi rada pozerám, s takou chuťou varia, že by som bez váhania zo všetkého ochutnala. No a bez pardónu by som nechala pozvať aj k Tebe, len tie kilá potom, tie kilá:))
izabella929
@mata3636..ja dávam olej a masť pol na pol...ale pokiaľ máš menej masti , stačí aj za lyžicu, lebo nedovolí oleju sa prepalovať..vidíš a že som ja túro reláciu práve nevidela...všetko čo varili tieto dve dámy som na videu už videla, ako mi mohlo toto ujsť..veru varia skvele.-) ja tú Ágicu poznám aj osobne..Ďakujem pekne za komentár.-)
lusinkab
Dalsi z tvojich uzasnych receptikov :-) trosku mi sice trvalo pochopit ako tam dostat ten dzemik do toho,ale uz to je v mojej hlave :-) ukladam a urobim drahemu,kedze on zboznuje sisky ;-)
ebaka
zaujímavý recept,zasa som o čosi múdrejšia o:))zrozumiteľný fotopostup,manžel sa poteší::))))
elixir
@izka : jaj, domáce šišky som ešte nerobila a tieto sú tak krásne... :) Ukladám.
izabella929
@lusinkab..takto ,,potri lekvárom a zakkyť cestom..pekne sa to dá spojiť prstami a odrezať poza cesto nožom...a pošúľkať po doske a je to hotové,,,tým, že sa poľúľka sa cesto roztiahne a zaplesť...hlavne aby to podkyslo, inak sa pletenec neprepečie...paráda,,,už sme to všetko pojedli, je to tak fajné, že sa tomu nedá odolať.-)potom mi daj vedieť, ako drahému chutili..držím palce.-)ďakujem za komentár.-)
izabella929
@elexir , držím palce nech sa podaria a takto lahučké ako perinka.-)@ebaka , teším sa, že sa ti páčia.-) budem rada, ak si manžel pochutná...sú skvelé.-)@afataga ,veru , sú hodné aj ponúknuť návštevu...vyzerajú slušne.-)zabaliť jeden koniec do servítky a z druhého konca odkusávať fajné sústa.-)) dík komentár.,-)
marijanka712
Izka tvoje pletence mi pripomenuli šišky , ktoré som tu na Gemery prvýkrát ochutnala boli plnené slivkovým lekvárom v ktorom bol aj mak , ked som sa pýtala ako sa tá plnka robí povedali že pol na pol vela lekváru /myslím ten kotlový slivkový lekvár a mak zaliať horúcim mliekom v ktorom je rozpustený med zmiešať a dať do šišiek pár krát som to vyskúšala , ale istý čas som nemohla nič s makom pre žlčník tak mi to vypadlo z hlavy a viem si predstaviť aj tvoje šišky bez maku museli byť úžasné a verím, že len tak sa za nimi zaprášilo si moja studnica kuchárských variacii už su v kk , 1x týždenne stači sladké jedlo , lebo by sme sa cez dvere nezmestili...
izabella929
@marijanka712 , sú skvelé aj so slivkovým lekvárom a makom..mala som otvorený tento ríbezlový , tak som nechcešla zbytočne pre 2 malé lyžičky otvárať ďalší..ale toto je niečo vynikajúce...) ke´d vyskúšaš, napíš, ako vám to chutilo...dík za milý komentár.-)
medulienka122
no Izka, škoda, že som dnes robila šišky z tvarohového cesta, ale najbližšie vyskúšam, či som aspoň trošku šikovná,veď uvidíme..:-)), tie tvoje sú také milé...
anina6
fakt vyzerajú nádherne, určite vyskúšam, hoci neviem či sa mi to podarí tak pekne zapliesť. tak budem maturovať pri zapletaní. no ale čo fakt sa učíme celý život.
darina57
super..mam rada sisky..mas ich krasne a nepochybujem ze su chutne,,
medovnicek
Izabelka krásne ich máš a určite sú aj veľmi chutné, už sú v kk,
izabella929
@medulienka122 ,robievam aj ja tvarohové, sú tiež fajné.-)@anina6 , je to jednoduché zapletať, iba prehadzuj cesto z prava a potom z ľava a na konci spojiť do jedného...držím palce, nech sa vydarí.-)2darina57, ďakujem pekne.-)@medovnicek ,@ailuj82 ,,,všetkým vám veľmi pekne ďakujem za komentáre.-)
lailuska
Jééj, dala by som si veru. Vyzerajú fantasticky, tiež mi trochu trvalo, kým som si dala do hlavy to plnenie. Ale na fotke je to aj znázornené. Vďaka a teším sa na Tvoje ďalšie perfektné recepty!
sisuk
Sú nádherné. Ďakujem, uložené, vyskúšame
amelie
...kam ty na tie nápady chodíš, @izabella ? takéto vrkôčiky robím iba z lístkového cesta a dávam do nich slané plnky - špenát, lososa, camembert - bojím sa, že lekvár vytečie na plech:-( nestalo sa ti to pri vyprážaní? risknem to, tvoje meno je zárukou kvalitných receptov:-)
izabella929
@amalie..preto som dala foto pri vyprážaní, aby bolo vidieť, že lekvár nevytekal..a to som dala do nich dosť riedky, aký som mala práve otvorený, nechcela som otvárať hustý kôli šiškám.../ja som šporovlivá/ pokojne naplň, vyzejanie nehrozí...nech sa ti vydarí a všetkým chutí.-)ďakujem pekne za dôveru aj komentár.-)
izabella929
@iva2111...te ší ma, že sa ti recept páči.-) Týmto chcem poďakovať redakcii za super nápad, uverejňovať staré recepty, lebo mnoho ľudí to nevidelo a aj pozabudlo ak aj videlo..Veľmi pekne ďakujem a ste skvelí..)Ivka, tebe ďakujem za komentár.-)
zuzkabluzka
mas pravdu @izabella929 , aj ja som rada, ze sa pripominaju stare recepty... vies, ze ho mam uz rok ulozeny a este som sa k nemu nedostala? v sobotu idem na to ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia