Plnený baklažán

Zapekaný plnený baklažán

Autor receptu: kucharocka123

Aj keď je sezóna baklažánov dávno za nami, dnes si túto lahôdku so sladko-korenistou príchuťou môžeme dopriať aj v zime. Veď baklažán je dostupný aj v týchto zimných mesiacoch. Je zdravý, nízkokalorický a dá sa z neho rýchlo a chutne pripraviť obed alebo večera.

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Baklažány umyjeme, pozdĺžne prerežeme na polovice a necháme aj so šupkou. Lyžicou vyberieme dužinu, ktorú nakrájame nadrobno a zužitkujeme tiež. Odložíme bokom. Lodičky posolíme a necháme odstáť, aby uvolnili vodu a príp. horkosť. Po odstátí vodu scedíme a osušíme ich papierovou kuchynskou utierkou. Mladé baklažány bývajú menej horké, horkastú príchuť mávajú zvyčajne staršie a väčšie plody.
  2. Pripravíme si náplň. Papriku umyjeme, očistíme, zbavíme jadierok, prekrojíme napoly a nakrájame na menšie prúžky. Cherry paradajky umyjeme a prekrojíme na polovičky. Do misky nastrúhame nahrubo mozzarellu, pridáme k nej metličkou rozšľahané vajíčka, osolíme, okoreníme a premiešame. Cesnak nakrájame na malé plátky.
  3. Na panvici na oleji krátko orestujeme cesnak, pridáme nakrájanú baklažánovú dužinu, paradajky a papriku, soľ, korenie, štipku kurkumy pre zdravie, bazalku a restujeme ešte asi 3-4 minúty.
  4. Baklažánové lodičky uložíme na olejom vymazaný pekáč. Naplníme ich pripravenou zmesou z panvice a navrch navrstvíme mozzarellovo-vajíčkovú zmes. Posypeme bazalkou a sezamom. Výraznejšiu chuť má čierny sezam, ja som použila biely. Podlejeme trochou vody.
  5. Baklažán je potrebné dobre tepelne spracovať. Pečieme domäkka a dozlatista vo vyhriatej rúre na cca 180 °C asi 20 minút. Podávame s varenými zemiakmi alebo celozrnným pečivom. Dobrú chuť!