Zapekaný karfiol s bešamelom

soncya - fotkasoncya, 5. júla 2012
Zapekaný karfiol s bešamelom
Foto: soncya

Ľahké a rýchle jedlo, vhodné najmä na tieto horúce dni.

4
porcie
10 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
3 PL
1 PL
50 ml
250 ml teplá
1 kocka
250 ml
1 trojuholník




Postup

  1. 1

    Karfiol si dáme do osolenej studenej vody a po zovretí ho necháme 5 minút variť.

  2. 2

    Do kastrólika si dáme olej, maslo a po zahriatí pridáme hladkú múku a spravíme voňavú zápražku. Keď je opražená vlejeme do nej hrnček vlažnej vody v ktorej sme rozmrvili kocku bujónu a hrnček mlieka. Necháme prejsť varom, mlieko máme stále po ruke, riedime s ním bešamel, musí byť redší. Keď je povarený, pridáme soľ, čierne mleté korenie, pretlačený strúčik cesnaku a trojuholníček syra, ktorý roztopíme v bešameli.

  3. 3

    Do zapekacej misy, ktorú sme vymazali maslom poukladáme predvarený karfiol rozobratý na ružičky, prelejeme bešamelom a posypeme postrúhaným parmezánom. Dáme upiecť na 25 minút na 180 stupňov s ohrevom hore aj dole. Podávame s uvarenými novými zemiačikmi. Dobrú chuť vám prajem.

Diskusia k receptu

eraserhead
príprava bešamelu je kde? v postupe sa píše o voňavej zápražke nejakom bujóne (ten je asi namiesto muškátového oriešku) a zrazu sa tam objaví bešamel ??
Ja viem že na slovensku sa aj sektu zo serede hovorí šampanské, čo nie je. Ten parmezán si naozaj skombinovala s nejakým taveným syrom, ak áno je to niečo podobné ako keď niekto jeden z mála slovenských klenotov Tokajské víno mieša s Vineou.
Bešamel je Bešamel a základný spôsob jeho prípravy je daný
soncya
@erasehead , milý môj, tak nás pouč ako sa ten pravý bešamel robí, ja osobne sa veľmi rada poučím od frajera tvojho formátu! Tento ma naučila ešte moja babka, priznávam, ten tavený syr je môj prídavok, ale chuti to neuškodilo, ale ak to Teba urazilo, tak sa HLBOKO ospravedlňujem!
soncya
@eraserhead , sorry, domrvila som ti nick, predchádzajúci koment na Tvoju reakciu patrí len Tebe!
glascat
Recept vyzerá výborne, ja podobne zapekám aj brokolicu :o)
ivanko46
Na ten pravý bešamel od SUPER KUCHÁRA som i ja veľmi zvedavý.
honestka
To v poslednom case nerozumiem ani ja, ze ked niekto niekoho v dobrom opravi tu v komentoch-vyjde takmer na posmech ...
davnejsie uz tu bola tu velka debata o tom, ze ked sa pouzije zauzivany ci presny "Gastronomicky" nazov v recepte ci v nazve jedla, mal by sa zachovat TEN original.
Ak nie, uz to nie je ako nazov zavadza, ale uprava jednotlivca, ktory recept uverejnuje.
prosim, vezmi bez urazky!
evusik
človek sa učí do smrti, ale tu sú evidentne ľudia ktorí sa učiť nechcú... pritom stačí do vyhľadávača napísať slovo bešamel a nájsť si základný recept a vyskúšať doma uvariť... vás to vôbec neláka zistiť aký je rozdiel medzi bešamelom a zápražkou?????
evanaaa
Pozrela som si link od @2010 a trochu som bola ale prekvapená, nikde som totiž ešte o takomto základe na bešamel nečítala, myslela som, že len maslo, múka, mlieko, mušk. oriešok a zisťujem, že aj bobk. list a ešte čosi, zabudla som, musím sa ešte raz poriadne podívať. Takže, ak to tam nedám nie je to bešamel, ani zápražka. No, nevadí, jesť sa to dá. @soncya , robím podobne, ale už kombinujem aj s brokolicou. Len ten syr dávam iba navrch.
evanaaa
Aha, čiže, bobkový list, cibuľa, klinčeky a ten mušk. oriešok. Pre mňa všetko nové.
evanaaa
Aha, čiže, bobkový list, cibuľa, klinčeky a ten mušk. oriešok. Pre mňa všetko nové.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
vyskusam tvoj recept,vyzera dobre a chutne!!!!
bicik
Mne sa recept paci, a je mi uplne jedno, ci je to besamel ci zaprazka....ked sa mi recept paci tak ho spravim a nejdem riesit, ci je to tak alebo onak, hlavne nech to dobre chuti....
Uz prave varim karfiol ;-)....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia