Pečený kapor
Pečený kapor

Zapekaný kapor so zemiakmi a zeleninou

roxanne - bez fotkyroxanne, 30. apríla 2018
Zapekaný kapor so zemiakmi a zeleninou
Foto: roxanne

Pridávam jeden z našich rodinných receptov.

6
porcií
50 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

3 kg (čerstvý)
1 kg
1 zväzok
1 ks
0,5 l
2 ks
300 g (na strúhanie)




Postup

  1. 1

    Kapra očistíme, dáme z neho dolu kožu a pripravíme z neho dve filety. Z 3-kilového kapra nám ostane cca 1,5 kg mäsa, z toho vyjde takých 6 porcií. Mäso nasolíme a nakoreníme, filety uložíme na plech vedľa seba.

  2. 2

    Očistíme si zemiaky a špargľu. Zemiaky nakrájané na väčšie mesiačiky 5-7 minút povaríme v osolenej vode, aby sme nemuseli rybu dlho v rúre zapekať - pri kratšom pečení ostane šťavnatejšia. Rybu na plechu obložíme dopoly uvarenými zemiakmi, špargľou a cuketou nakrájanými na menšie kúsky.

  3. 3

    Všetko posypeme nahrubo nastrúhaným syrom eidamového typu, Vajíčka vidličkou vyšľaháme spolu so smotanou, pridáme trochu soli, vegety a korenia a touto tekutou zmesou polejeme obložený plech. Dáme do rúry vyhriatej na 200 °C. Najskôr pečieme 20 min zdola a potom 20 min obojstranne. Sledujeme, ako sa nám syr navrchu zafarbuje, aby sa to príliš nepripieklo. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý recept a věřím, že výborný!
evanaaa
Celkom sa mi páči recept - zapekaná ryba so zemiakmi, len by som volila nejakú inú, bez kostí, lebo si neviem predstaviť, že by som počas jedenia dávala pozor a vyberala kosti, kapor má aj dosť drobné, ale ináč fajn.....
marienka44
Súhlasím s @evanaaa . Ja by som pre istotu na plech dala pečiaci papier. Mám s pečenou rybou zlé skúsenosti.. :-(
evanaaa
@Marienka , ja papier na pečenie tiež často používam, ale neviem, ak sa pridá do plechu tekutina, on sa trochu rozmočí, možno je aj iný, lepší, ale neviem......
roxanne
Mile varechacky, dakujem Vam za reakcie. Samozrejme sa da pouzit aj ina ryba vo forme vykostenej filety, urcite by to bolo tiez chutne. Aj ja bezne zapekam lososa alebo tresku, alebo obidve spolu.
Tento recept vsak u nas doma najradsej robime s klasickou rybou - kaprom. To, ze ma chuda aj kosti, musime akceptovat, lebo bez nich by toho vela nezaplaval. A vykostovat sa nam ho veruze nechce. Tak teda jeme pomalsie a kosti postupne vyberame. Ten trojikolvy maco, co sme kupili v sobotu, mal najmensie kosti o velkosti cca 6cm:-) a tie najvacsie boli ako z mamuta, takze sa nikto z nas nezadrhol.
Co sa tyka plechu, ten moj sa trochu na krajoch zapiekol, to je pravda, ale umyvala ho sestra, haha.. Ked som jej za to dakovala, tvrdila, ze to bola hracka - hlavne vdaka tomu, ze sporak je novy a plechy kvalitne. Majte sa krasne a vela zdaru pri vareni, peceni.
1x zolik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia