Zapekané slané palacinky

Zapekané palacinky na slano (fotorecept)

Autor receptu: glorfindel

Palacinky zvyknú byť jeden z prvých receptov, ktorým sa mladé kuchárske uchá začleňujú do sveta kulinárstva. Sladké jedlo však, mnohým ľuďom nevonia ako hlavný chod a preto som sa rozhodol vytvoriť palacinky na slano, v štýle lasagne, parmigiana, či po slovensky vrstvenia a zapiecť ich v jenskom skle. Recept je pomerne jednoduchý a výsledok chutný a zároveň si ho každý môže prispôsobiť podľa svojej chuti a obsahu chladničky.

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme suroviny a cesto na palacinky t.j. mlieko, múku, trochu soli a vajce v miske rozmixujeme ručným mixérom a necháme chvíľu postáť. Rozpálime trochu masti na panvici a na nízkom plameni robíme palacinky, kým nespotrebujeme všetko cesto.
  2. Nakrájame šampiňóny a chvílu ich posmažíme. Nakoniec pridáme na panvicu mexickú zmes a premiešame so šampiňónmi.
  3. Teraz stačí jemne vymastiť zapekaciu misu bravčovou masťou a postupne vrstviť.
  4. Vrstviť a vrstviť... Je dobré dať do každej vrstvy strúhaný alebo plátkovy syr, ktorý to následne bude držať pokope. Navrch som dal olivy, mozzarellu a posypal bazalkou.
  5. Rozpálime rúru a necháme zapekať 20 minút na strednom plameni (cca 180 °C). Syr sa krásne roztečie :)
  6. Prajem dobrú chuť. Nabudúce to vyskúšam so špenátom a s lososom.