Zapekané mäso

Zapekané mäsko so špargľou a syrom (fotorecept)

Autor receptu: andream

Tento recept vznikol spontánne pri pohľade na opustenú špargľu v chladničke. Veľa skúseností s jej prípravou nemám, tak som sa snažila, aby to bolo niečo chuťove nevzdialené našim obľúbeným a zabehnutým jedlám. Mužské osadenstvo našej domácnosti neprežije nedeľný obed bez mäsa, tak som sa to rozhodla skombinovať. Výsledok mojho snaženia mal za následok nadmerné užívanie bublinkových nápojov a sódy bikarbóny vo večerných hodinách, pretože sa každý z nás prejedol jak .... Bolo to fantastické :)

6
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistenú špargľu predvaríme. Vhodnejšie by ju bolo pred varením prekrojiť, jej dľžka bola pri samotnom jedení trošku nekomfortná :) Mäsko posypané grilovacím korením si na panvici opekáme z obidvoch strán a vkladáme priamo na plech. Uvarenú špargľu necháme scediť. Keď máme všetko mäsko opečené pridáme do výpeku kravské maslo, pretlačený cesnak a následne na tom krátko opečieme plátky šunky, ktoré ukladáme na mäsko. Do výpeku ďalej pridáme hubový bujón, paradajkový pretlak a zo tri cherry paradajky. Premiešame a vložíme podusiť špargľu.
  2. Chvíľočku špargľu podusíme, je už predvarená. Poukladáme ju na masko so šunkou. Omáčku zatiaľ nepridávame. Ja som použila skoro všetky druhy syrov , ktoré sme mali doma, od mozzarelly, ovčieho syru, údený, neúdený, či s príchuťou. Možme použiť ešte zvyšné nakrájané paradajky. Ako posledné to zalejeme omáčkou z výpeku.
  3. Zapekáme v rúre na 180 °C, cca 20 min, treba to sledovať, až kým sa nespraví úžasná zlatá syrová kôrka. Ja som k tomu pripravila opekané zemiaky a zelený šalát.
  4. Dobrú chuť :)