Zapekané cestoviny s tuniakom (minifotorecept)

Autor receptu: habakukurica

Tuniak, paradajke, smotana, penne, mozarella

6-8
porcií
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na prípravu jedla budeme potrebovať: penne 500 g, smotanu na šlahanie, paradajky v konzerve (krájané najlepšie), trošku kečupu (cca 1 lyžicu na jemné osladenie omáčky), konzervu tuniaka (radšej väčšiu:), 2-3 ančovičky (môže nemusí, 1 lyžicu pesta siciliana (dá sa kúpiť v Kauflande a je grandiózne), soľ, korenie, bylinkovú soľ, oregano a bazalku
  2. Najprv si dáme uvariť penne cestoviny. Medzitým si pripravíme omáčku: na panvicu hodíme 2-3 ančovičky a popražíme ich až kým sa nerozpadnú (táto položka je voliteľná, my ančovičky zbožňujeme a najradšej by som ich dávala všade:), pridáme konzervu s kúskami tuniaka (ak je v oleji tak s ním rozumne - časť zlejeme, nie je potrebné to premastiť). Chvíľku popražíme a pridáme konzervu paradajok spolu s lyžicou kečupu a pesta. Pridáme soľ, korenie, bylinky a na prudkom ohni varíme asi 10 minút až kým nebuble ako šialená. Následne pridáme šlahačkovú smotanu a necháme prevrieť. Výsledná omáčka by mala obsahovať ešte malé viditeľné kusy paradajok a tuniaka a nemala by byť príliš hustá.
  3. Do nevymastenej zapekacej misy dáme na spodok polovicu aldente penne cestovín, na ne vylejeme pripravenú omáčku, vyrovnáme ju a dozrieme aby celá plocha bola poriadne pokrytá (ak sa vám to bude zdať príliš riedke alebo príliš veľa - nenechajte sa oklamať:), následne to prykryjeme druhou polkou penne. Posypeme syrom - mozarellou alebo iným - nám chutí na vrch leerdammer alebo švajčiarsky syr, ktoré sú nasladlé a polejeme kvapkou smotany, ktorá ostala na spodku krabičky :)
  4. Dáme do rúry, ktorú si dáme predhriať v čase keď začíname vrstviť v zapekacej mise (250°C) a pečieme kým syr nie je dochrumkava. Po vybratí z rúry necháme aspoň 10 minút postáť a môžeme porcovať :)