Zapekaná špargľa s mozzarellou a ľahkým šalátom z avokáda

Autor receptu: lenaer

Začala špargľová sezóna, tak šup s ňou na pekáč, a ľahký obed či večera je na svete.

2-3
porcie
60 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Postup

  1. Špargľu očistíme, ošúpeme aby sme ju zbavili drevnatej kožky hlavne naspodu. Dáme na 15 min. do parného hrnca a udusíme na pare, alebo ak nemáme parný hrniec tak uvaríme vo vode do polomäkka. Najkrájame si rajčiny a mozzarelu na kolieska.
  2. Keď sa špargľa udusí, pokladáme ju do zapekacej nádoby, potrieme maslom, jemme osolíme a poukladáme na ňu mozzarellu a potom rajčiny. Rajčiny potrieme bazalkovým pestom, posypeme oregánom a nakoniec aj strúhaným parmazánom. Dáme zapiecť do rúry na 190 stupňov. Ako dlho sa pečie neviem presne, ale približne 20 min, tak aby syr bol dozlata zapečený.
  3. Šalát si pripravíme jednoducho. Vo väčšej šalátovej miske zľahka zmiešame šalát, na kocky nakrájanú rajčinu a avokádo. Zastrekneme bielym balsamikovym octom, ja dávam od oka... Tento ocot rada používam, lebo nie je tak kyslý ako obyčajný a má jemnú ovocnú chuť, výborná kombinácia s tekvicovým olejom. Polejeme tekvicovým olejom, pridáme jednu ČL pesta, ochutíme soľou a čerstvým mletým korením. Jemne premiešame, aby sa všetky suroviny spojili a na pred podávaním ozdobíme tekutou redukciou z balzamika.
  4. Šalát môžeme jesť aj samostatne, napr. len s opečenou hriankou alebo francúzskou bagetkou. Nakoniec môžeme špargľu ozdobiť čerstvou bazalkou, ja som momentálne nemala, tak som natenko nakrájala mladé cíbiky.. Dobrú chuť!