Zapekaná špargľa fotorecept

mataliptak - fotkamataliptak, 7. mája 2012

Toto bol moj prvý ale zato úspešný pokus so šparglou . Manžel ju kúpil s tým , že to chce ochutnať lebo to ešte Zobraziť celý popisToto bol moj prvý ale zato úspešný pokus so šparglou . Manžel ju kúpil s tým , že to chce ochutnať lebo to ešte nikdy nejedol tak som sa dala do toho a vydarilo sa ... bolo to fajnučké :-)

Suroviny

  tenké plátky
200 ml
1 ks
100 gr
150 gr




Postup

  1. 1

    Olúpanú a umytú šparglu uvaríme v osolenej vode asi tak 10-12 minút .

    Zapekaná špargľa  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvarenú šparglu zabalíme do šunky .. ja som balila po dve špargle ...

    Zapekaná špargľa  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ked ju máme obalenú v šunke tak ju ešte obalíme v oravskej slanine po celej dlžke ...

    Zapekaná špargľa  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    takto obalené špargle poukladáme do pekáča a posypeme postrúhaným údeným syrom ...

    Zapekaná špargľa  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Maslo dáme rozpustiť , vytlačíme k nemu syr z črievka a ked sa uplne rozpustí zalejeme to smotanou a necháme asi pol minúty spolu povariť za stáleho miešania ....

    Zapekaná špargľa  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    touto zmesou polejeme pripravenú šparglu ...a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 200 stupnov asi 20 minút ...

    Zapekaná špargľa  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a tu je už upečená ... podávala som ju s opečenými zemiakmi a zaziky šalátom a zeleninkou .... bolo to mňam mňam ... :-) dobrú chuť!!!

    Zapekaná špargľa  (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

afataga
recept sa mi paci, ale tu sunku by som vynechala vzhladom na to, z coho je vyrobena a zaliala by som iba smotanou, vyskusam s upravami, lebo sparglu mame radi a takto bude isto vyborna, este mala rada, ked sa spargla vari, ma sa dat do vody aj troska cukru, ale nepytaj sa ma preco, neviem, ale ja davam :-)
hubata
Tuším že kvôli farbe sa dáva cukor a nie soľ. Ale len tuším ....... Môže to byť dobré.
soncya
Pridáva sa cukor aj šťava z citróna. Cukor sťahuje horkosť zo špargle a citrón aby špargľa neoxidovala. ;-)
Krásny a určite chutný recept!
porzellanka
Lyzicka cukru sa pridava, aby stiahla horkost. Dnesne odrody spargle vsak (pokial su mlade vyhonky) nie su horke. Ja varim sparglu vo vode so solou, cukrom a lyzickou masla. Podavam ju ako prilohu. ( k masu :-))). Alebo mozes aj nakrajat do zeleninovej alebo kuracej polievky. Vyborna je aj kremova sparglova polievka - jednoducho povarit, rozmixovt a zjemnit smotanou.. Skus, urcite vam bude chutit.
U nas sa hovori: Kirschen rot, Spargel tot. Teda: ked su cervene ceresne, je po spargli (je drevnata a horka). Preto treba este vyuzit cas. My varime sparglu v tomto obdobi aspon 2x tyzdenne.
3sandra3
to musí byť paráda,, vyskúšam... tak sa mi zdá, že niečo podobné varila aj Kamila Magálová vo svojej relácii.
mataliptak
dievčatá dakujem za radu s tým cukrom a citronom ... nevedela som , že sa do vody má dať cukor ... robila som to prvý krát ale nebola horká ... :-) dakujem za komentáre :-)
remcula
Ojojóój!!! Musím se ještě hodně učit, co s chřestem:-). Nedávno jsem premiérově z něj udělala salát a naposledy jsem ho usmažila jako řízek. Skvěle to vypadá @mataliptak !!!
nika60
vypadá to moc dobre špargľu mám kúpenú môžem vyskúšať
mataliptak
@remcula dakujeeeeeem za pochvalu :-)) ja som ju robila uplne prvý krát a moc nám chutila :-) @nika60 verím tomu , že bude chutiž ked vyskúšaš :-)
marienka44
Ja si myslim, ze v tejto uprave bolo viac citit slaninu a sunku ako sparglu. Aku ma chut samotna spargla sa takto neda zistit, lebo ju zastieraju ine primesy. Spargla je zdrava, obsahuje vela vlakniny. Vyskusala som len tak uvarenu v slano-sladkej vode s citronom, v kauflande bola v akcii.
mataliptak
@marienka44 ja som ju robila po prvý krát a nevedela som moc čo s nou aj som sa bála chuti aká je tak som to urobila takto a aj preto aby manžel po celom dni v práci mal do čoho poriadne zakusnúť :-)) ale nabudúce skúsim určite aj inú verziu ... ja som ju tiež kúpila v kauflande v akcii :-)))
lucylee
No ja neviem. Mne to pride zbytocne prekombinovane. Spargla je uzasna suroviny a ma rada jednoduche veci. Ja by som dala bud iba sunku alebo iba slaninu alebo iba susenu sunku atd. A bud iba platkovy syr alebo bambino. A este je tam smotana na slahanie a maslo. Fuha-na mna prilis vela surovin a chuti. Vyskusaj sparglu uvarit a potom ju zabal do platkov kvalitnej sunky a syra. A daj zapiect. Uvidis ake to bude chutne.
brisid
práve sme s manželom dopapali a bolo to famózne! ďakujem za tip na večeru
ja som si k tomu dala iba čerstvé paradajky a nebíčko v papuľke :)
wegar
Zdá sa, že recept je riadne prekombinovaný a cez šunku, oravskú slaninu a dva druhy syra chuť špargle nemala žiadnu šancu vyniknúť. Uprednostnila by som grilovanie alebo dusenie s ľahkou omáčkou bez syra.
brisid
ja som vynechala sunku, no vobec mi nevadila kombinacia tvrdeho syra, smotany a bambina.... spargla pustila do omacky svoju chut a vobec nebola potlacena :)
mataliptak
dakujem za komentáre :-) no ja som to urobila tak ako ma to napadlo a nelutovala som , bolo to fajnučké ale nabudúce skúsim menej kombinovať :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia