Zapekaná polenta s bielou fazuľou a syrom

daysandjoys - fotkadaysandjoys, 4. novembra 2013

Polenta alebo kukuričná kaša je, ako sa hovorí, skvelý liek proti stresu, dávka energie a vitality pre náš mozog, a to vďaka dostatočne vysokému Zobraziť celý popisPolenta alebo kukuričná kaša je, ako sa hovorí, skvelý liek proti stresu, dávka energie a vitality pre náš mozog, a to vďaka dostatočne vysokému obsahu glukózy. Kukurica totiž dodáva energiu a stimuluje mozgovú činnosť, podporuje sústredenie a tiež zvyšuje odolnosť voči stresu. Vitamíny v nej (hlavne vit. B) sú dôležité pre správnu funkciu našich orgánov a metabolické procesy.

30 minút
na 170 °C

Suroviny

200 g
1 čl
1 konzerva
3
2 ČL
100 g (alebo iný plesnivý syr)
1
1
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Polentu si uvaríme podľa návodu na obale. Ja som do vody, v ktorej sa varila, pridala vegetu, môže sa aj bujón. Paradajky si narežeme, zalejeme horúcou vodou a chvíľu necháme postáť. Potom schladíme studenou vodou, olúpeme šupky a nakrájame na malé kocky.

  2. 2

    Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme konzervu, nakrájané paradajky a necháme prevrieť. Pridáme pretlačený cesnak a oregano, a ochutíme soľou a korením; varíme až kým paradajky nezmäknú.

  3. 3

    Zapekaciu misu na spodok pokvapkáme olivovým olejom, a rozotrieme vrstvu kukuričnej polenty. Pridáme vrstvu fazuľovej omáčky, ktorú posypeme strúhanou nivou, zas pokračujeme polentou... Na vrch dáme plátky mozzarely a necháme zapiecť na 30 min. Nepodávame hneď po vybratí z rúry, polenta stuhne po chvíľke.

Diskusia k receptu

mirkamt
Mirka, mohla by si, prosím, upresniť, koľko fazule cca použiť, keby som chcela použiť suchú (samozrejme následne uvariť), nie konzervovanú? Namiesto omáčky v konzerve by som dala paradajkové pyré. Polentou sa myslí kukuričná krupica?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia