Zapečený žihľavový nákyp fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 21. marca 2016
Zapečený žihľavový nákyp (fotorecept)
Foto: cesminaz

Začala sa sezona mladej žihlavy, tak prečo to nevyužit ;-) Je to jedna z najzdravších rastlín, z ktorej sa daju pripraviť aj rôzne Zobraziť celý popisZačala sa sezona mladej žihlavy, tak prečo to nevyužit ;-) Je to jedna z najzdravších rastlín, z ktorej sa daju pripraviť aj rôzne jedlá :-)

30 minút
na 180 °C

Suroviny

300 - 400 g
100 g
1 ks
2 dl
2 dl
4 ks
3 PL
1 ČL
podľa chuti
podľa chuti
1 kopcovitá ČL
3 dl




Postup

  1. 1

    Na pripravu nakypu potrebujeme 2 dl celych ovsenych vločiek a 2 dl drvenych vločiek. V jednej nadobe ich zalejeme s 3 dl teplou vodou a nechame napucat. Dalej potrebujeme cca 300 - 400 g mladej čerstvej žihlavy. A napokon este 100 g medvedieho cesnaku.

    Zapečený žihľavový nákyp (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Žihlavu aj medvedi cesnak si pokrajame na menšie kusky. Dalej si nakrajame aj cibulu na kocky.

    Zapečený žihľavový nákyp (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na troche oleja si zosklovatime cibulu, ktoru sme si trocha osolili. Potom pridame pokrajanu zeleň, osolime a nechame trocha poškvrčat. Nasledne podlejeme cca 1dl vodou a zakryte podusime do polomäkka. Hotove nechame vychladnut.

    Zapečený žihľavový nákyp (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vychladnutej žihlavy dame napucane vločky, 3 pl muky zmiesanej s PDP, sol ,mlete čierne korenie, 1kl drveneho tymianu a žltky. Cele dobre premiesame a nakoniec opatrne vmiesame tuhy sneh z bielkov. Masu vylejeme do pekaca s peciacim papierom. Moj pekac ma vnutorny rozmer 28 cm.

    Zapečený žihľavový nákyp (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nákyp dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180°C na cca 30minut, treba si to sledovat, lebo kazda rura inak pecie :-) Vrch ma byt pekny hnedkasty.

    Zapečený žihľavový nákyp (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nákyp je chutovo velmi dobry, vdaka vločkam a snehu je nadýchany a jemny :-) Ja som ho podavala s kôprovou omáčkou, ale velmi sa hodi aj k rôznym privarkom. Dobru chuť.

    Zapečený žihľavový nákyp (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
I tento receptík ukládám, je v něm vše co mám ráda, jen ty kopřivy - žihlavy, ty budu dávat prvně. Určitě to bude moc dobré! Moc mi chutná zápar z čerstvej kopřivy - silná chuť téměř až masová. Díky moc, Cesminaz!
dzejsik
Takéto niečo som nikdy nejedla .. až ma to láka ísť naozaj niekam na medvedí cesnak a žihľavu. :))
cesminaz
Dakujem pekne vsetkym za mile komentare :-) @kukulienka :-)) mas pravdu,jar je krasne obdobie kedy vsetko ožíva :-) A my tiež spolu s prirodou,po sychravej a šedej zime :-) Radost vypekať a variť! ;-)))
sracz
Obdivujem, chválim, hviezdičkujem, ukladám a "na betón oprobujem" aj v našej kuchyni! Zdravé, krásne a určite aj chutné!
cesminaz
@sracz dakujem za mile slova,som rada,ze sa receptik paci :-) Ano je to chutne a zdrave jedlo.Budem sa tesit ak vyskusas a nech vam chuti ;-) @izabelka dakujem :-)
cesminaz
@monty469 za vyskusanie urcite stoji,ako som ti uz pisala pri druhom recepte :-) Ak budes mat naladu a zaujem,tak najdes v mojich receptoch aj dalsie zihlavove recepty :-) Pekny den.
ampara
Ty kokso! Toto je úplná detoxová bomba! Medvedí cesnak aj žihľavu mám cez cestu v Pečnianskom lese,idem na to! Zajtra je zelený štvrtok,tak netreba ani špenát. Vďaka a veselú Veľkú noc prajem. Tvoje recepty si vždy veľmi rada pozriem,veľa ich mám uložených v KK,pre mňa sú vždy zárukou kvality aj kreativity:-)
cesminaz
@ampara :-)) tesi ma,ze ti recept prisiel vhod.Dufam,ze si v tom lese dobre pochodila :-) Nech sa ti nakyp vydari a co je najhlavnejsie..nech chuti! Dufam,ze mi das vediet.Vdaka za mile slova a tvoju dôveru :-) pekny den prajem.