Zapečené zemiaky

Zapečené smotanové zemiaky s kuracím mäsom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Smotanové zemiaky pozná snáď každý. Väčšinou sa k nim pripravuje príloha zvlášť, ale v tomto recepte máme už všetko v jednom plechu ;-) Jednoduché, málo pracné, výborné jedlo :-)

45 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si potrebné veci. Mleté korenie, rozmarín, drvenú červenú papriku, alebo mletú - ako chcete. Dalej olej, alebo masť na vymazanie plechu a 2x200 ml šlahačky nesladenej. Nech má aspoň 30% :-) Dalej 6 väčších zemiakov, kuracie prsia z jedného kuraťa a nejaký menší pekáč, alebo plech. Zemiaky si pokrájame na tenké plátky 0,5 cm a mäso na kocky/kúsky. Šlahačku vylejeme do misky, pridáme 1 vajce a 1 kopcovitejšiu PL múky a poriadne rozhabarkujeme. Mám odskúšané aj bez múky, ale kedže čerstvé mäso púšta šťavu, tak sa mi tá šlahačka akoby zrazila. Hrčky šlahačky boli zvlášť a štava z mäsa zasa zvlášť, nechcelo sa to spojiť :-) Bolo to chutné, ale nie práve vábne na pohlad :-)
  2. Na pripravené zemiaky nalejeme polovicu šlahačky, osolíme, dáme korenie, rozmarín a drvenú papriku (pul biber). Poriadne premiešame a pridáme aj mäso s ktorým to tiež dobre premiešame. Plech/pekáč vytrieme bud olejom, alebo kačacou masťou a následne doňho vlejeme zemiaky. Rovnomerne ich rozložíme, ale mäso poschovávajte pod zemiaky nech je počas pečenia v smotane :-) Celé zalejeme zvyšnou šlahačkou, posypeme trochou rozmarínu, papriky a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na 45 minút. Treba si to sledovat a aj pichnút do zemiakov či sú už mäkké. Medzi pečením som 2-3x pomykala v rúre pekáčom :-)
  3. Krásne upečené a šťavnaté :-) Mäso vôbec nieje vysušené, akoby si niektorý mysleli. Kto chce, ten môže namiesto kuracích pŕs dať na menšie kúsky pokrájané vykostené horné stehno.
  4. Jednoduché, málo pracné jedlo pre celú rodinu z jedného plechu ;-P Prajem dobrú chuť.