Zapečená paradajková kapusta s mletým mäsom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 29. decembra 2016
Zapečená paradajková kapusta s mletým mäsom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Vyborná kombinácia čerstvej kapusty a mäsa :-)

Suroviny

cca 1 - 1,5 kg
700 g
2 ks
5 - 6 strúčikov
4 PL (paradajkove pyré)
1 PL (paprikové pyré)
podľa chuti
podľa chuti
cca 750 ml
Okrem toho:
cca 300 g
cca 180 g
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Potrebujeme mensiu hlavkovu kapustu cca 1 - 1,5 kilovu. Dalej 2 cibule, 5 - 6 velkych strúčikov cesnaku a cca 700 g mleteho mäsa. Kapustu si nakrajame na rezance a cibulu a cesnak na mensie kocky..

    Zapečená paradajková kapusta s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji zosklovatime trocha osolenu cibulu a cesnak. Pridame 2 kopcovite PL salçe a 1 kopcovitu PL paprikovej salçe. Cele to par minutiek nechame spolu poškvrcat/opiect. Potom pridame mlete mäso, osolime ,dame cierne korenie podla chuti a premiesame. Cele to cca.15 minut spolu dusime..

    Zapečená paradajková kapusta s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Napokon pridame kapustu a premiesame. Dobre osolime, lebo kapusta popije a zakryte dusime, kym nam kapusta celkom nezvädne. Ked nam kapusta uz celkom zvädla, podlejeme to cele cca 750 ml vodou. Nema tam byt primalo, ale ani privela vody. Pridame este 2 PL paradajkovej salçe a takto varime, kym bude kapusta polomäkka..

    Zapečená paradajková kapusta s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kym sa kapusta vari, si pripravime syry. Ja tu mam goudu, ale kludne mozte dat aj iny oblubeny syr. Dalej potrebujeme 1 koliesko tureckeho kravskeho syra, to je cca180 - 200 g. Ked tieto 2 syry zmiesate, tak vam po zapečeni a vychladnuti syr nestvrdne na gumu :-) Pridavam aj fotku paradajkovej a paprikovej salçe, co som pouzila ja..

    Zapečená paradajková kapusta s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ja tu mam 2 sklene misy, ale mozte dat aj na jeden väčši plech. Nie je dobre, ked to date do nejakeho hlbokeho pekača. Bude to prilis vysoke a ani to nebude tak dobre vyzerat :-) Sklene misy som vytrela olejom a rozdelila do nich rovnako mäsovu kapustu. Zarovnala a na 1 som nasypala oregano. Takto som dala obe misy do rury, ktoru som uz dopredu rozohriala na 200 °C. Odkedy kapusta začne v mise bublať/piect sa, odvtedy počitame 15minut..

    Zapečená paradajková kapusta s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    O 15 minut misy vyberieme a posypeme vrch uz zmiešanym syrom. Nakoniec pokladieme nan kusky masla. Tu misu, co bola s oreganom, som znova na vrchu syra posypala oreganom. A cele dame znova do rury a nechame aj so syrom este zapiect. To je cca.15 minut..

    Zapečená paradajková kapusta s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uz hotova zapečena kapusta :-) Vonia naozaj vynikajuco ;-P

    Zapečená paradajková kapusta s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Jedlo je vyborne :-) Štavu ma presne dost, nie je dobre, ked jej je privela. Vyborne sa hodi k tomu chleba alebo ine pečivo. Velmi chutne je to aj so zemiakmi na petrušky alebo s ryžou :-) Dobru chuť ;-P

    Zapečená paradajková kapusta s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

kukulienka71
no, samozrejme, ty sem prídeš skoro o polnoci s takýmto jedlom!!! :-D zákon schválnosti funguje výborne...že som si sem ešte sadala, nech mi teraz slinky tečú:-)))
denyany
Aj mne tečú sliny! Robila som niečo podobné, ale bez syra a zapekania, bolo to len dusené. Chutilo nám to, ale na tvoj spôsob to musí byť skvelé!
evelynba
Bude to určite vynikajúce, bezpochyby skúsim. Ale prosím - akým naším, alebo všeobecne dostupným syrom nahradím turecký syr? A zvedavosť mi nedá - prečo na jednu misu oregano a na druhú nie?
tiginko
veľmi lákavý recept, ukladám si ho na vyskúšanie. Som si istá, že bude mať úspech. Veľa šťastia v novom roku @cesminaz :-)
afataga
s prizmurenim oboch oci taka variacia na kolozvarsku, vyzera to dobre, tak uz snad len vyskusat
tiginko
@afi tie oči maj poriadne zavreté, koložvárska sa robí z kyslej kapusty, s ryžou a bez paradajkového pretlaku. Asi ťa budem musieť pozvať :-)
gabriele
vynikajuce jedlo...a vyborny fotopostup...ako uz u Teba byva zvykom :)...u nas sa tato "firinda lahana" pravidelne pripravuje...hlavne dcera s rodinou ju ma v oblube...kto vyskusa, neobanuje
@Tiginko kolozvarska kapusta sa robi aj so sladkou kapustou...a to mozno castejsie ako s kyslou...tym myslim v krajine jej povodu
izabella929
@cesminaz , kombinácia mäsa a kapusty si dobre dokážem predstaviť..pripomína mi to koložvársku ktorú milujem..krásne chutné.-)
tiginko
@Gabriele (30.12.2016 14:18)

zaujimavé, to som veru ani nevedela. Vďaka za informáciu ... OK @afataga , tak teda s prižmúreným okom :-)
afataga
@Tiginko (30.12.2016 13:17)

pozvanie prijate :-), ja tiez robim z kyslej, netusila som, ze niekto robi aj zo surovej, ja len, ze kapusta+mlete maso, ty si zas otvor oci a precitaj si, ze variacia, ako strojarka by si mala poznat tento terminus technikus, este si pamatam aj permutacie a to tretie som zabudla :-), vidim, ze zas behas po nakupoch, zlakali ta zlavy? Aj ja som si peknu bundu kupila, aku zhanam uz dva roky, pridem v nej na tu kolozvarsku :-)
janger
@Afataga (30.12.2016 11:25)

Radsej otvor tie ocka, aby si sa niekde nepotkla, v tej novej bunde :-)...
janger
@cezminka , zase pekny, chutny recept. Neviem presne, ako sa robi kolozvarska kapusta, sledujem, citam, poucim sa :-). Toto tvoje jedlo niekedy spravim, kapustu lubim kazdu...
Pekneho Silvestra prajem :-). Aj ostatnym diskutujucim :-)...
1x haji
janger
Este otazocka, @cezminka , ten syr kravsky turecky, to je aky? Je to nezrely syr, taky maksi? Aby som pripadne vedela aj nejaku nahradu :-)...
dosa
...tak to musí byt balada, budúci týždeň robím , dík za rcp ... kapustu môžeme na každý spôsob... paradajkovu robievam len s mäsom , pridať syr ma ani nenapadlo...
evanaaa
Tak, @cesminaz , predostrela si nám dobrú papanicu, kapusta - hocijaká a mäso sa dobre znášajú:), a toto je taký kríženec koložvárskej a paradajkovej, aj keď sú tam rozdiely, len mám aj ja dotaz na teba, ten istý ako predo mnou - čím a či sa dá nahradiť ten kravský syr, lebo to, že strúhaný zvykne stvrdnúť, ma odrádza od jeho použitia najmä pri zapekaných pokrmoch, a ak by sa u nás podobný našiel, jasala by som:)
tiginko
@Afataga (30.12.2016 19:28)

kombinácie milá kolegyňa :-)
Inak ako vidím ten kravský syr na obrázku, tak to bude u nás kravská hrudka - čerstvý kravský syr. Ten býva dostať v obchodoch, je taký mokrejší a trochu mrvivý.
Veselého Silvestra dievčatá, teda aj chlapci...
cesminaz
Dakujem velmi krásne všetkym za pozastavenie a milé slová :-) @Evelynba to oregano som dala len tak,koli chuti :-) Ale vyborne je bez neho aj s nim. @Afataga :-)) Mila @Janger a @Evanaaa syr je presne taky,ako pise @Tiginko ..je mokry a ten krúžok sa da rozmrviť. Mila @Tiginko dakujem za prianie :-) A zelam aj ja tebe a tvojej rodine v novom roku len to najlepsie :-) A pravdaze aj ostatnym prajem do noveho roku všetko dobré,no najmä vela zdravia ;-P
afataga
@Tiginko (30.12.2016 22:50)

mate pravdu, pani kolegyna, ale ked mas skoro 39, v cinnosti zostavaju len zakladne zivotne funkcie
gabriele
@Afataga (30.12.2016 19:29)

hej, no jasne...boli to kedysi "Uhry"- tak ako my... krajina to bola sedmohradska...a dnes patri pod "statny utvar" Rumunsko...
monty469
Tak dalsi skvely recept do mojej zbierky. Super mila @ Cesminaz
jack
Dobrota preveliká.Len zohnať ten syr a ide sa na to.
katka78
Ach to je parádne jedlo, iste by mi chutilo. Šup s ním do KK na príhodnejší čas.
jujoska
dakujem za vyborny recept @cesminaz , jedlo je vynikajuce. Nemala som cerstvy kravsky syr tak som dala fetu s goudou, hustota sa mi podarila akurat. Bude urcite aj repriza
cesminaz
@Katka78 (10.1.2017 13:30)

Katka zlatá,u teba som si ista,ze ten cas urcite pride :-) Mila @jujoska velmi sa tesim tvojej sprave! Aj feta je vyborna volba.Dakujem za odozvu,som rada,ze chutilo!
katka78
@Cesminaz (11.2.2017 07:16) Prišiel, ani to netrvalo dlho. Z troch tvojich jedál čo už sa mi v poradovníku tlačili do kuchyne som nakoniec vybrala toto a je parádne, fantastické! ♥ Výborná chuť, všetkého akurát. Syry som dala ako @jujoska , ale hustotu finálneho jedla som mala trošinku redšiu, lebo sa mi šťavy sprvu málilo, som decko vody pridala.. ale teraz aspoň môžem chodiť do kastróla chlebík namáčať ☺. Veľká vďaka za recept, pekný deň ti želám!


cesminaz
Tak vidim,ze si sa rozhodla milá @Katka :-) Som velmi rada,ze ti chutí a ze si s receptom spokojná.Dakujem za tvoju spravu.Prajem krasny zvysok dňa :-)
katka78
Už po niekoľký raz idem dnes znovu variť toto fantastické jedlo, ale inšie som chcela... reku či tie plechovky od tureckého syra @cesminaz aj nejako využívaš, alebo vyhadzuješ. Ja recyklujem čo sa dá a tieto plechovky sú také súce, primárne sa dajú využiť ako dózy, ale reku spýtam sa, či nemáš ešte nejaké tipy na ich upotrebenie.
cesminaz
@Katka 78 (25.1.2018 15:57)

@Katka som rada,ze vam jedlo chutí :-) Tie dózy využivam,ano. Pravdaze nie vsetky,lebo to by som uz mala nie za jeden vagon,ale za dva :-)) Umyjem dózu aj vrchnák a necham dobre vysušit.Mam v tom väčšinou a vlastne aj teraz - strúhanku,sušenú mätu,bazalku atd.Vlastne kedy čo :-) Sú fakt praktické.
katka78
@Cesminaz (25.1.2018 18:22) čiže tiež hlavne ako dózy. No jasné, ty by si ich mala niekoľkonásobne viac ako ja :-)) Niečo s nimi vymyslím. Ďakujem za info a pekný večer prajem.
Inak kapusta je už dovarená aj okoštovaná a samozrejme neskutočne chutná, ako vždy, máme ju fakt radi! Vďaka :-)
afataga
Tak dnes konecne tvoja kapusta, miesto oregana som dala saturejku a paprikovu pastu doma nedrzim, nahradila som chilli :-), ale iba 4 som dala a trochu papriky, syry gouda a balkansky. Vyborne, chutovo mi to pripomenulo, ked mama varievala paradajkovu kapustu a k tomu fasirky, toto je 2 v 1. Fotogenicke to moc nie je, ale o to lepsie, zaradujem do repertoaru.


cesminaz
@Afataga (14.4.2019 13:57)

Jéj dakujem milá @Afataga ;-) od teba pochvalu hocikto nedostane,takže o to viac sa teším!! ;-)))) Máš pravdu,nie je to moc fotogenické jedlo ale chutí super! Vdaka pekne za odozvu aj s fotkou!
mijaita
Není nad uložené recepty :-) @Cesminaz jestli jsi myslela, ze to zelí me neoslovilo, tak to ses velmi spletla :-) Na zelí vždycky dojde, kysane i syrove! Tak dnes a ne naposled jsem zapekla s goudou. priloha netreba, vyborne jidlo, i s tim oreganem jsem recept dodrzela. U tebe se to vyplati, jdes mi vzdycky do chuti! Dekuji! :-)


1x haji
cesminaz
@mijaita (1.5.2020 12:19)

No paráda milá @mijaita :-) Som toto jedlo už dávno nerobila, si mi veru chute narobila :-) Som velmi rada, že chutilo! Vdaka za tvoju odozvu aj s fotkou. Pozdravujem!
bigluc
Tak tento recept je úžasný jedlo vynikajúce. Robila som k tomu zemiakový knedlik. Nebicko v papuli ďakujem za recept