Zapečená cvikla
Zapečená cvikla

Zapečená cvikla na spôsob lasagní fotorecept

afataga - fotkaafataga, 14. októbra 2018
Zapečená cvikla na spôsob lasagní (fotorecept)
Foto: afataga

Taký momentálny nápad.

8
porcií
50 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg varená
750 g mleté
2 PL
2 ks stredná
2 strúčiky (alebo 2 KL pesta z medvedieho cesnaku)
3 vetvičky/KL
1 ks konzerva
4 ks
200 ml
100 ml
2 ks
250 g (alebo iný syr)
8 plátkov




Postup

  1. 1

    Najskôr som si pripravila mäso: do rajnice som dala masť a orestovala cibuľu, 2x som ju podliala trochou horúcej vody a nechala zas vyrestovať na tuk, pred posledným podliatím som pridala saturejku.

    Zapečená cvikla na spôsob lasagní (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz som pridala mäso a restovala kým sa rozpadlo a zatiahlo, potom som pridala paradajky z konzervy a zas chviľku porestovala.

    Zapečená cvikla na spôsob lasagní (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som soľ a ostatné koreniny, aj pesto, v prípade cesnaku by som tento dala skôr, na orestovanú cibuľu. Premiešala som a odstavila.

    Zapečená cvikla na spôsob lasagní (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ideme na cviklu, bez mučenia sa priznávam, že kupujem varenú vákuovo zabalenú, nechce sa mi s tým babrať. Takže na dno zapekacej misy som uložila vrstvu pokrájanej cvikle

    Zapečená cvikla na spôsob lasagní (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na to som dala polovicu mäsa, asi 1/3 strúhaného syra

    Zapečená cvikla na spôsob lasagní (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na to zas cviklu, mäso, syr, cvikľu a syr.

    Zapečená cvikla na spôsob lasagní (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz sú dve možnosti: buď klasický bešamel, alebo ako ja - smotany rozmiešané s vajciami, navrch pár plátkov masla a môže ísť výtvor do rúry.

    Zapečená cvikla na spôsob lasagní (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Piekla som na 180° cca 50 min, treba sledovať farbu. Hotovo. Príloha už je na každom, čo si dá.

    Zapečená cvikla na spôsob lasagní (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na záver niečo pekné pre oko :-)

    Zapečená cvikla na spôsob lasagní (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

terinka55
Čož o to, recept to je pekný a aj prudko jedlý. Žiadna novinka u Teba.
Ale, posledný bod je, že “wow”, sa Ti podaril :-) Fešanda je, opica :-)
haji
Pěkný receptík, chutný, rychlý oběd. Vidím, že jsi to, milá Afi, pojednala cviklovo. No a Tarinka nemá chybu, také si užívá indiánské léto, labužnice!
aleinad
Tak ti ďakujem pekne, na večeru mali byť hrianky zo starého chleba:). Ale som zavárala cviklu, no a keď už teda bola uvarená... hneď som vyskúšala. Akurát som cviklu naplátkovala natenulinko. A chutilo nám veľmi.
alena45
Recept je to pekný, možno časom (ktovie, koľko mi zostáva) prídem na chuť aj cvikli. Je to dobre - cvikli ? Divne sa na to slovo aj pozerá. Každý týždeň donesiem zo záhrady pár cvikiel, pre istotu, že tá chuť príde. Ešte neprišla. Rada ju pestujem, je nenáročná, rýchlo rastie, dokonca som aj zavarila, ale nie pre seba, a vraj je to výborné. Tentokrát som k nej pridala sušené brusnice. Každý rok zaváram inej chuti, len aby som to jedla, ale veru nie. Našťastie všetci okolo ju majú radi, tak im tento recept aspoň postnem.
haji
@Alena45 (15.10.2018 11:12)
Máš můj obdiv. Sadit, starat se, sklidit, zavarit a nejest. Hmm, to chce fakt zapálení a pytel trpělivosti. Čekat každý rok, že už....! Bych se hlásila k odběru, bo domácí ze záhrady je cvikla najlepšia. Já ji miluju. Škoda, že nejsem blíž zdroji takovej s láskou opečovanej cvikle. Měj krásné dni, plné lásky a pohody! Držím pěstě, ať co nejdřív najdeš "ten správný recept"!
afataga
@Terinka55 dakujem, ale mala by si si zopakovat zoologiu, to nie je opica, ale pes :-)))
@Haji dakujem, u nas sa hovori babie leto, ale to je fuk, hlavne, ze svieti slniecko, to mam rada
@Mitzy dobre si pozerala? :-) Je tam maso !!! Ale snad sa vymysliet aj nejaka veget. verzia a dakujeme obe
@Aleinad no ty si aka akcna zena :-), super, tesim sa, ze chutilo, vdaka za odozvu
@Alena45 skoda, ze nie som tvoja suseda, nepohrdla by som par poharikmi zavaranej, ona ma svojsku chut ako napr. aj spargla, baklazan a pod. a taku vyraznu zeleninu ma clovek bud rad, alebo nerad, tak snad to raz na teba pride a prides na chut cvikli :-)
mitzy
@Afataga (15.10.2018 17:10)
pozerala velmi dobre a uz aj viem cim nahradit - predsa sojovou drtou :) naozaj sa mi tvoj recept velmi paci. kde je cvikla, tam som aj ja :)
1x haji
haji
@Mitzy (15.10.2018 21:16)
Myslím, že by to hezky šlo i stempehom, buď na tenko nakrájaným a nebo rozmrveným. Aj s tofu.
afataga
@Mitzy (15.10.2018 21:16)

Jooooj to nieeee, ked uz, tak by som dala 2x viac syra, alebo viac druhov, ale kto chce kam..... vsak? :-)
1x kimlo
radost
Moja reakcia je jasná:
tá psia dáma je krásna..
je Mesiac úcty...
nás-milujúcich oddych na jesennom slniečku sú tucty..
Nech žije teplá slnečná farebná jeseň..!!
V prírode i v človeka živote...:-)
mitzy
@Afataga (18.10.2018 20:15)

Chichi hej mala ;)
Ale vazne teraz, ja sice nepatrim k ludom co by ich lakalo maso na fotke, ale ked chcem svojim nieco vykuchtit, tak si proste vygooglim recept.
Vcera som dcerke a muzovi urobila na veceru grilovane kridielka napr. Ked niekoho milujes nie je co riesit :D
Ja to sice nejem, ale muz vravel, ze boli uzasne.
Podla dobreho receptu teda aj ja bez ochutnavky dokazem urobit maso. Pokial ho mam teda naporcovane. Krajat nezvladam, to by som vazne nedala...
No a by si sa na mne pucila smiechom ked rozmrazujem a pacujem. A moj muz vravi ze by som mala robit zabavny vlog ako vegetarianka vari a pecie maso pre rodinu.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia