Zapečená cuketa

marykay - fotkamarykay, 9. augusta 2011
Zapečená cuketa
Foto: marykay

Tento recept bol inšpirovaný receptom z gurman.sk, samozrejme, niečo sa vynechalo, niečo bolo pridané naviac. Konečný výsledok však stál zato. Všetkým fanúšikom cukety, ktorí ho Zobraziť celý popisTento recept bol inšpirovaný receptom z gurman.sk, samozrejme, niečo sa vynechalo, niečo bolo pridané naviac. Konečný výsledok však stál zato. Všetkým fanúšikom cukety, ktorí ho vyskúšajú prajem dobrú chuť.

Suroviny

1 ks
3 ks
2 ks
1 ks
1 ks
3 strúčiky
1 ks
5-6 plátkov
5 ks
5 ks




Postup

  1. 1

    Cibuľu nakrájame na malé kúsky, osmažíme na oleji do zlatista, pridáme nakrájanú papriku, chvíľu restujeme, pridáme na menšie kúsky nakrájanú mrkvu, neskôr nakrájané paradajky, varíme bez pridania vody. Ak však je zelenina suchá a potrebuje podliať, kľudne vodu pridajte.

  2. 2

    Cuketu očistíme, pozdĺžne rozkrojíme, stred vydlabeme, kôstky vyberieme a vyhodíme, zvyšok pokrájame na malé kúsky a vložíme k zmesi restovanej papriky, mrkvy a paradajky. Medzitým na panvici opražíme kúsky slaniny, ku ktorým pridáme pokrájanú klobásu. Po opražení pred koncom pridáme prelisovaný cesnak. Po pridaní cesnaku klobásu a slaninu viac nerestujeme...len premiešamel.

  3. 3

    K orestovanej paradajke, mrkve a paprike pridáme cuketu a dusíme, kým sa voda nevyparí a kým zelenina nie je uvarená do polomäkka. Primiešame mäsovú zmes, vajíčka a urobíme praženicu. Samozrejme osolíme, okoreníme, pridáme vegetu či iné korania...podľa chuti. Do hotovej praženice primiešame nasekanú mladú cibuľku avšak ďalej už tepelne neupravujeme.

  4. 4

    Plech, resp. zapekaciu misu pokvapkáme olejom podľa potreby, očistené a vydlabané polovice cukety položíme na plech, naplníme zmesou zeleninovo-mäsovej praženice a pečieme pri teplote cca. 180°C 20 minút. Vyberieme z rúry, podľa nálady a chuti posypeme trochou strúhaného syra - ja som použila strúhanú goudu; spustíme gril asi na 4-5 minút a zapekanie dokončíme. Ozdobíme bazalkou, alebo čo máme poruke a podávame so zemiakmi alebo šalátom. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

kuchticka
@marykaj , takze na tento recept potrebujeme cukety DVE. ??? Jednu pokrajat a podusit s ostat. zeleninou a druhu naplnit. Objasni pre malo skusenych, ja si poradim. Inak pekny recept.
marykay
Cuketa staci jedna, podla toho, kolko porcii chceme. Ja som pouzila jednu. Rozpolila som ju pozdlzne na dve polovice, stred vydlabala lyzicou, jadierka som vyhodila a zvysnu vydlabanu duzinu som pokrajala na kusky a pridala k zelenine a restovala. :)
jatanika
musíme si aj my zapiecť cuketku ... ja bez slaniny ... tá na mňa pôsobí tak "zimne" ... zimy máme aj bez toho, v tomto lete, dosť :-))) , však ...
marykay
Povodna idea bola urobit to bez mäsa, ale ked drahy videl, ze ta plnka je bez mäsa, zacal protestovat, nech tam dam aspon nejaku klobasu ci slaninu.... :):)
45katka1
Tento recept ja robím často..len vydlabanú cuketu plním mletym masom. Mlete maso urobím podobne ako na faširky..podusim ho na cibulke, pridám mleté maso a orestujem. Pridávam grilovacie korenie, čierne korenie a čo vám chutí..každý môže pridať korenie aké sa mu páči..ja pridávam aj bazalku..... a kadečo iné..stále čo ma napadne. Ked vložím cuketky do rúry polejem ich pasírovanými paradajkami-nie pretlak..ten nie je taký lahodný a dám zapiecť a pred koncom položim na vrch plátky syra a dopečiem. Je to mnamka. Kedže ja používam stále len mladé cuketky, vydlabané vnútro sa može orestovať pokrájané s mletým maskom,alebo si ho odložím a na druhý den robím dusené sampinony a vnútro z cuketky pridám tam:-)
marykay
45katka1 priatel robil naposledy s mletym mäsom, takisto sme robili nakyp s pomodoro omackou, rodicia dopestovali vela cukiet na zahrade, preto cele leto mavame cukety pomerne casto :):)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia