Pudingový zákusok
Zákusok Oči cárovnej (fotorecept)
Autor receptu: maxinka
Tak pod takýmto názvom som našla recept, ktorý ma dávnejšie lákal, aby som ho
vyskúšala. Patrí medzi náročnejšie recepty.
60 minút príprava |
20 minút na 160-170 °C |
Postup
- Pripravte oba druhy cesta. Na svetlé vyšľahajte z bielkov sneh a po častiach zapracujte cukor. Ďalej po lyžiciach zašľahajte olej, ocot a nakoniec vmiešajte škrob.
- Na tmavé cesto vyšľahajte žĺtky s cukrom, zapracujte celé vajcia a po častiach olej. Zvlášť premiešajte múku s kakaom a kypriacim práškom a vmiešajte do peny.
- Do vyššej formy s odnímateľným rámikom s papierom na pečenie nalejte najskôr tmavé cesto, potom aj svetlé a lyžicou krúživým pohybom premiešajte. Mramorovú piškótu pečte v trúbe vyhriatej na 160-170 °C. Mne sa upiekla približne za 20 minút. Upečenú nechajte vo vypnutej trúbe 15 minút odstáť, potom vyberte a nechajte vo forme celkom vychladnúť.
- Ďalej si pripravte krém. Pudingové prášky premiešajte s cukrom, prilejte mlieko a za stáleho miešania uvarte. Pod fóliou nechajte vychladnúť. V tejto fáze do neho zašľahajte brandy a šľahačom ho zapracujte po lyžiciach do masla, ktoré ste vyšľahali dobiela.
- Piškótu prekrojte po celej dĺžke, tak aby vznikli dva pláty.Jeden plát vložte späť do formy a natrite polovicou krému. Na krém poukladajte piškóty, ktorých spodky namáčajte v uvarenej káve ochutenej likérom. Základ nechajte stuhnúť v chlade.
- V medzičase pripravte želé podľa návodu.
- Želírujúcu tekutinu nalejte na vrstvu piškót a opäť uložte do chladu. Akonáhle želé stuhne, môžete ho pretrieť ostatným krémom a priklopiť druhou polovicou plátu. Dlaňou zľahka pritlačíme. Povrch polejeme čokoládovou polevou. Ja som využila zvyšky bielej a tmavej čokolády, ktoré som premiešala na mramorový efekt.