Zakrytý slivkový koláč s vanilkovým šodó

heysugar - fotkaheysugar, 4. februára 2012
Zakrytý slivkový koláč s vanilkovým šodó
Foto: heysugar

Na tento úžastný, no rýchly a ľahký recept som myslela odkedy mi ho ukázala nafotený vo svojom mobile kamarátka. Pôvodom z Apetitu, ja som Zobraziť celý popisNa tento úžastný, no rýchly a ľahký recept som myslela odkedy mi ho ukázala nafotený vo svojom mobile kamarátka. Pôvodom z Apetitu, ja som si ho troška upravila podľa chuti :)

8
porcií
25 minút
príprava
35 minút
na 175 °C

Suroviny

KREHKÉ CESTO:
250 g
1 PL
1 ČL
2 hrnčeky
4 PL studená
PLNKA:
1 kg
160 g
2 PL / kukuričný škrob
ŠODÓ:
400 ml (antiviro)
+:
1  na potretie




Postup

  1. 1

    zo studeného masla, múky, cukru a soli urobíme cesto, pridáme studenú vodu, aby sa lepšie spojilo, zabalíme do fólie a necháme odležať na 30 min. do chladničky.

  2. 2

    zatiaľ si priprávíme plnku: vykôstkujeme slivky a nakrájame na menšie časti, a dáme dusiť do hrnca s cukrom a štipkou klinčeka. ja som proti pôvodnému receptu pridala aj trocha rumu, citrónovú kôru a vanilkový cukor. keď slivky pustia sťavu, trocha z nej odoberieme a rozmiešame v nej Maizenu, potom vlejeme späť a varíme kým zmes nezhustne.

  3. 3

    cesto vyberieme z chladničky, 2/3 vyvaľkáme a vyložíme ním tortovú formu, vylejeme slivkovú zmes a zvyšok cesta tiež vyvaľkáme a zakryjeme ním tortu. do stredu cesta urobíme malú dieru, aby nám neprasklo. potrieme vajíčkom. ja som ho ešte popřášila vanilkoým cukrom, a urobila sa mi krásna karamelová kôrka.

    Zakrytý slivkový koláč s vanilkovým šodó - obrázok 3
  4. 4

    pred podávaním som si podľa návodu na sáčku pripravila šodó (budete potrebovať 400 ml mlieka, ja som použila vanilkové, pre intenzívnejšiu chuť:), s ktorým podávame hotový koláčik. spojenie kyslej chuti sliviek a sladkej vanilky vás zaručene dostane :)

    Zakrytý slivkový koláč s vanilkovým šodó - obrázok 4
  5. 5

    milujem všetky ovocné a hlavne slivkové koláče, takže toto bol pre mňa vrcholný gastronomický zážitok! vďaka Alex za skvelý tip ;-)))

Diskusia k receptu

evanaaa
Tak toto môže byť dobré, so slivkami, no teraz, mimo sezóny asi len so zavarenými. Krása. A ak nie je poruke šodó, stačil by aj redší Zlatý klas ako poleva.
evanaaa
@heysugar , tie blumy majú aj v Lídli a Kauflande, občas si kupujem, sú dobré ak zmäknú, ale zasa nie všetky.
babav
Krasny...urcite fajnovy .... Tesim sa na dalsie recepty od teba;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia