Základný recept na ryžu natural

erikapasinska - fotkaerikapasinska, 5. mája 2018
Základný recept na ryžu natural
Foto: erikapasinska

Suroviny

1 šálka
2 šálky
štipka (alebo malý štvorček kombu riasy)




Postup

  1. 1

    Ryžu necháme namočenú vo vode 1 – 2 hodiny v hrnci s hrubým dnom, potom ju privedieme do varu. Pridáme soľ alebo kombu riasu, zakryjeme, znížime plameň, varíme 30 minút. Odstavíme a necháme 30 minút ryžu dôjsť v zatvorenom hrnci. Pred servírovaním jemne premiešame.

  2. 2

    Ak chceme jesť ryžu ako kašu (napr. na raňajky), varíme ju s 5-timi dielmi vody alebo do uvarenej ryže pridáme vodu, necháme prevariť a rozmixujeme.

Diskusia k receptu

bubaya
Uvariť ryžu natural nie je také jednoduché, ako si myslíte. Na tú finty s bielou ryžou nestačia.
2010
@Mirop (6.5.2018 06:46)
ale vies tu slovensku verziu opecenu na oleji, ktora je velmi chutna, ale aj najnezdravejsia.
V azii bezne nechaju natural ryzu cez noc macat vo vela vody. Potom ju este preplachuju niekolko raz pred pripravou. Jeden z dovodov, ryza sa rychlo spravi tak ako biela.
Ale to co sa na slovensku zabuda ryza obsahuje prirodzene arzenik a mnozstvo chemikalii z postreku, preto sa v azii maca a prepiera.
haji
@2010 (6.5.2018 11:16)
Naprostý souhlas. V poslední době rýži máčím, dlouho, v několika vodách. A pak vařím v hodně vody, jako těstovinu. Čím více vody, tím méně chemie. Ale to si každý sám srovná v hlavě a v srdci, co chce a co nechce. Také jsem všechno nevěděla a po seznámení se se současnou problematikou pěstování rýže jsem začala rýži připravovat jinak - viz. výše. Pro celkový obraz: připravuji si rýži Basmati, na mi chuťově nejvíc vyhovuje.
1x bubaya
mirop
@2010 (6.5.2018 11:16)

Natural ryzu varim bezne a bez problemov
bubaya
@Haji (6.5.2018 11:27)

Aj zemiaky bysa mali nechať postáť vo vode, zliať a variť v čistej. Tiež obsahujú plno -ídov a -ínov čo nám nesvedčia.
haji
@Bubaya (6.5.2018 12:37)
Aj to tak robím. Nechávám namočené, ať už vařím v šupce či ošúpané, vždy se koupají. Vodu sliji a vařím v další. Už jsem tak naučená. Brambora je lilkovitá rostlina a to hovoří samo za sebe. Máme svoje brambory, bratr pěstuje a i to je moc fajn, bo s chemií je opatrný.
janger
No, tak to som sa zase nieco naucila....nevedela som o tom macani ryze, ze je to dolezite. Vzdy som ju len umyla, ale nemacala. A kedze tu nie sme vsetci taki, co vsetko vedia, tak aj taketo rady su dobre :-). Ja dakujem.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Odjakživa čo varím máčam ryžu. Keď vie, že budem variť ryžu prvé čo ráno urobím namáčam ju a niekoľkomnohokrát ju vymením kým ju začnem pripravovať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia