Zajac na smotane s haluškami

helga50 - fotkahelga50, 30. septembra 2014
Zajac na smotane s haluškami
Foto: helga50

Suroviny

1 ks




Postup

  1. 1

    Cibuľku a cesnak si očistíme, pokrájame a do zlatista upečieme na oleji. Na usmaženú cibuľku a cesnak pridáme podľa chuti soľ, čierne korenie, drvenú rascu a na záver mletú červenú papriku. Rýchlo premiešame a poukladáme naporcovaného zajaca, nech sa sprudka osmaží aj z jednej aj z druhej strany a následne podlejeme trochou vody cca 1,5dcl, pridáme bobkový list a prikryté dusíme. Keď je mäsko mäkkučké až sa oddeľuje od kosti, tak si ho vyberieme do taniera . V druhej miske si rozmiešame smotanu na varenie s trochou hladkej múky a vylejeme do šťavy ,ktorá nám ostala v hrnci .Necháme zovrieť a pridáme naspäť mäsko ešte nejaké 3 min. varíme a môžme ostaviť.

  2. 2

    Halušky robím vždy od oka nikdy si nič nevážim ani nemeriam . Do misky si pridám hladkú múku, trošku soli , 1 vajce a trochu vody. Všetko spolu poriadne premiešam, cesto nesmie byť veľmi husté ale ani veľmi tekuté tak akurát. Potom už len dám zovrieť vodu a halušky dávam do vriacej osolenej vody s kvapkou oleja cez haluškár.

Diskusia k receptu

sracz
Chutná domáca príprava, milá @helga50 s Tvojim "friško" rcp! Nuž bez akejkoľvek chuti rozvirovať neplodnú diskusiu, zajaca od králika a naopak, nerozoznáš ani podľa stehien, ani podľa labiek; to skôr podľa dĺžky ušníc!!! Predpokladám vysoký "level" vôní a chutí Tvojej "ušatej hlodovcoviny"! -:)))
mariamka
krasna slovenska klasika, kazdy uz vie, ci ma doma zajaca, ci kralika a podla toho sa zariadi,,, ja radsej davam smotanu sladku 33% a halusky robim z hrubej muky, ale to su detaily, na chuti jedla to neubera, a nerozumiem preco helga50 ked mas 20 :)
zolik
@julica , zbytocna namaha. Ani slovniky, ani Wikipedia, ani ministerstva a ani SAV na tuto "damu" nemaju.
pusta
@julica , @zolik , ja sa nepotrebujem vyťahovať. rozdiel je evidentný na prvý pohľad :-)
skúsim pridať obrázky:
1. zajačie stehno v surovom stave:
 fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/10687165_29812...


zajačie stehno po úprave v hotovom stave:
 scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10701990_29812913...


králičie stehno v surovom stave:
 fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t1.0-9/10620641_29812...


králičie stehno po úprave v hotovom stave:


pusta
@all
nedá sa vonkoncom zameniť, iná veľkosť, iný druh mäsa, iná kvalita, iná chuť, iný čas a iný spôsob prípravy.
králik pripomína kuracie mäso, je svetlé.
zajac je divina, mäso tmavé, odlišná veľkosť.
ani hovädzie mäso nezamieňate s kuracím mäsom :-)
1x safran
pusta
@zolik , na takéto ľahké netreba ani náučný slovník, ani SAV, ani Ministerstvo
na to treba len základné gastronomické vedomosti :-)
nič viac.
1x safran
pusta
@pribinacek , ja som tiež recept pochválila.
ak zastrelíš zajaca a pridáš foto, sám potvrdíš, že rozdiel medzi králikom a zajacom je evidentný na prvý pohľad.
caterina
to je ako ked povies, ze cesto je rucne vytahane a pritom je jasne, ze je kupene. ale nejdem dalej rypat, lebo zas ma tu niekto obvini, ze mam negativnu bilanciu. Tak ci tak, recept je pekny, sme na amaterskej stranke o vareni (aspon sa mi vidi), nie je vzdy dolezite pouzit presnu terminologiu
pusta
@zolik , pozri si Wikipediu, máš tam veľmi podrobne a zrozumiteľne popísaný rozdiel :-)
@caterina , nie je moja chyba, že ty také nepoznáš a nestretla si sa ešte s tým. nielen moja teta to vie tak spraviť,budeš prekvapená, že aj na Vareche sú aj takí, ktorí vedia tak spraviť štrúdľové cesto, aby sa dalo poskladať a preniesť. :-)
žiadna negatívna bilancia pod týmto receptom z mojej strany nie je, ja som recept pochválila a ten fakt som, že na fotke nie je zajac, ale králik, som len konštatovala,podložila porovnávacími fotkami.
jozefj
Zajac žije v prírode a ma iný charakter mäsa.Králik sa chova doma. Mäso sa nedá porovnávať.
1x pusta
eraserhead
@julica pravdepodobne sa jazyku venuješ profesne, tak mi vysvetli do akej miery sú informácie z toho tvojho linku záväzné, pretože okrem iného je tam zásadná nepravda a to že zajac nie je hlodavec ale dvojzubec.... google it!
@kimlo takže nie

K receptu sa nevyjadrujem, sam som ostatný krát pripravoval králika


pusta
vypadlo mi slovíčko "nie". :-)
oprava:
..."nie je"...
daguska
Nuz,zaujímavé.Vselico sa clovek naucí na stránke o varení.Vselijaké vedy sa tu miesia...Len aby sme neobjavili dajaký nový vedný odbor.
boxik
Pekný a tradičný recept na využitie králika , ako inšpirácia vynikajúce aspoň vieme čo variť. K tým čo nevedia stráviť ak im Pusta, alebo aj niekto iný upresní , že sa naozaj jedná o králika len toľko , rozumný človek aj takéto upozornenie berie rozumne , ten druhý hľadá spôsob ako ukázať že rozumný nie je.
brambora
@eraserhead velmi by si ma potesil keby si uviedol zdroj odkial si zistil, ze zajac je dvojzubec?! velmi sa na tom smejem, pretoze prve co mi pri tom slove napadne je mala morska vila a jej otec, ktory pouzival trojzubec ;)
pusta
Milý@boxik , veľkú pravdu si povedal :-)
presne tak.
dakujem.
eraserhead
@brambora to je v poriadku .......... všetko prechádza svojim vývojom

tak ako WHO preklasifikovala homosexulitu z choroby .......
Pluto už nie je 9 planétou slnečnej sústavy
Takisto bol aj zajac preklasifikovaný z hlodavca na dvojzubca
 goo.gl/yZAyjp...

brambora
@eraserhead ach ta slavna wikipedia :D clanok bol upravovany naposledy teraz v juli, tak zrejme je to naozaj novinka ;) 10 rokov som studovala rastliny a zivocichy a veru toto sme sa o zajacoch neucili :) clovek aby naozaj kazdy den cital clanky na nete, aby sa stal mudrejsim ;)
anina43
z bohatej diskusie usudzujem, že králik je zvieratko , ktoré sa chová doma a zajac je divý a behá po poliach, konečne, lebo som dostala mäso a nevedela som či je z králika a či zajaca uf
ladislavp
@radox1 (30.9.2014 19:10)

Dve comentare; jedna: ja nerad mixujem, radsej scedim omacku, je jemnejsia. Ja rad prevarim cibulu 3 krat aby pustila stavu aby bola sklonova. K tomu tiez chcem pridat, my Slovaci sme zvyknuty na velke jedla, myslim ze prezentacia je dolezita nad quantitou. Inak, mam velmi rad tvoj recept. Laco




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia