Záhorácky vrabec (fotorecept)

Záhorácky vrabec (fotorecept)
Foto: kimlo
kimloKimlo, 53 ročný muž, Stará Turá, ale rodený záhorák, predtým Velké Leváre, recept pridal: 24. februára 2013 15:28Ďalšie jeho recepty

Ide o plnený závitok z bravčovej krkovičky. Názov receptu mám od kamaráta, ktorý túto dobrotu raz robil na chalupe v Podhorí, kam sem s partiou voľakedy chodili na víkendové "resetovanie hlavy"... ja ako záhorák som toto jedlo síce nepoznal, ale môžem doporučiť, je to fakt dobrota... :-)

Suroviny

5
porcií
30
minút
príprava
60
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

Mäso narežeme na rezne, naklepeme, osolíme a okoreníme...
Záhorácky vrabec (fotorecept) - obrázok 1

...na masti opražíme na malé kocky pokrájanú slaninu a rozškvaríme...
Záhorácky vrabec (fotorecept) - obrázok 2

...pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a speníme...
Záhorácky vrabec (fotorecept) - obrázok 3

...pridáme scedenú a prepláchnutú kapustu, vopred namočené huby, ochutíme rascou, podravkou...
Záhorácky vrabec (fotorecept) - obrázok 4

...a podusíme...
Záhorácky vrabec (fotorecept) - obrázok 5

Na každý rezeň položíme kôpku pripravenej kapustovej zmesi...
Záhorácky vrabec (fotorecept) - obrázok 6

... zvinieme ako keď robíme španielske vtáčiky, a poukladáme tesne vedľa seba na pekáč alebo do zapekacej misy.
Záhorácky vrabec (fotorecept) - obrázok 7

Zvyškom kapustovej zmesi vyplníme voľné priestory medzi závitkami a poukladáme aj navrch..
Záhorácky vrabec (fotorecept) - obrázok 8

Podlejeme trochou vody a pečieme vo vyhriatej rúre asi hodinu. Podľa potreby podlievame, dôležité je aby sa voda neodparila, kapusta by zostala suchá.
Záhorácky vrabec (fotorecept) - obrázok 9

Podávame so zemiakovou kašou.
Záhorácky vrabec (fotorecept) - obrázok 10



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 6 ľudí (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

38 komentárov k receptu
  • enuska82, 24. februára 2013 o 16:26
    mňam hneď by som si dala, dobrá obnova pečenej krkovičky s kapustou. Už AJ by som to uvarila ale mám zvýšenú knedľu a s týmto jedlom by to bolo asi suché no niekedy určite vyskúšam


  • izabella929, 24. februára 2013 o 16:39
    fantastický recept...) už som plánovala, ale ke´d vidím, ako zvodne na mňa žmurká, určite ho budúcu nedeľu vyskúšam.-)))


  • stacy77777, 24. februára 2013 o 16:46
    1*


  • margaretka28, 24. februára 2013 o 16:59
    Toto som jedla u kamarátky vo Veľkých Levároch, je to dobrota.:-)


  • angast, 24. februára 2013 o 17:05
    @kimlo
    toto musí byť strašná dobrota - určite vyskúšam


  • cistinka, 24. februára 2013 o 17:17
    Veru porádne ftáky...také echt záhorácke :-)


  • ariela6, 24. februára 2013 o 17:34
    pačia sa mi tvoje zavitky ukladam a snad niekedy vyskušam mam tu už uloženych spustu receptov a každu sobotu si vybera ktory v nedelu uvarim


  • joel, 24. februára 2013 o 17:50
    no teda, to musi byť výborne


  • edward456, 24. februára 2013 o 18:12
    na zahorii, co je urobene z kapustou,to je dobreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee


  • kimlo, 24. februára 2013 o 18:16
    @margaretka28 je pochádzam z Velkých Levár, ale toto jedlo som prvý krát jedol až keď ho spravil kamarát z TN. :-)


  • margaretka28, 24. februára 2013 o 18:20
    @kimlo , tak to je sranda, ja som zas netušila, že je to záhorácke jedlo, ale je to fakt dobré.:-) Ako hovorí @sr ácz, každá chyška, inakša variška a môže to byť aj v jednej dedine.


  • afataga, 24. februára 2013 o 18:31
    cosi take podobne som raz jedla v restike a bolo to vyborne, ak budem robit, tak bez podravky, ja davam vzdy rascu, kde su huby. Inak dnes som robila gulas s habanerom, najskor som dala len stipku suseneho, ale musela som este dva krat pridat, aby to malo grady, myslela som, ze to bude vacsi ekrazit :-)


  • baka123, 24. februára 2013 o 19:22
    no musí to byť mňamka, takéto jedlo mám rada, ale netreba to prikryť, ked sa to pečie?


  • marcy, 24. februára 2013 o 19:28
    no slintám :-)


  • ankabanka, 24. februára 2013 o 19:44
    tu slintam tiez. to je krasa aj pochutka!


  • medovnicek, 24. februára 2013 o 19:59
    veru ani ja ho nepoznám a to som tiež roduverná Záhoráčka, recept sa mi páči a určite ho vyskúšam


  • mracik9, 24. februára 2013 o 20:01
    je to dobrota,ja to robievam z bôčika,dík za pripomenutie


  • helca103, 24. februára 2013 o 20:01
    parádny vrabec, to určite vyskúšam keď príde osadenstvo domov:-)


  • angast, 24. februára 2013 o 20:20
    @kimlo
    pán kimlo !!! Tak vám toho vašeho vrabca vychválili, že narastiete
    od samej pýchy najmenej o 20 cm. Prajem vám to za také jedlo.


  • sisuk, 24. februára 2013 o 20:21
    je to dobrotka, robili to u nás v jedálni. Vždy som si to objednávala, len to bolo bez húb. A tie dodajú tomu chuť aj vôňu. V blízkej dobe robíme doma záhorácke vrabce... Ďakujem, ukladám


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 18 komentárov)
  • gordonko, 24. februára 2013 o 20:24
    parádný pokrm .... to môžem ..... to mi pan doktor dovolil


  • marianna76, 24. februára 2013 o 21:25
    Tak toto ospevuje môj syn, že im to robia v škole... len som nikdy nevedela presne ako to myslí,... ďakujem za recept, krásne foto... skoro urobím... dík


  • sracz, 25. februára 2013 o 00:38
    Svätá ty prostota, pozrite človiečikovia na tú nádhernú mozaiku mäska!!! Bravčová krkovička a hovädzí "labsár"_môčing - moje dve najsuperovejšie mäsá! Tvoj rcp nemá chybu! Ďakujem @kimlo - stará záhorácka pažba - a ja napriek tomu, že som od zásady "nepíč", ale kvúlivá vredúm, by som to zapil 1/3 chladenej plzne!!!


  • gulicka, 25. februára 2013 o 04:43
    je to co urcite urobim ked sa tu ochladi.Vyzera to na pozvanie priatelov na veceru uz sa tesim!!!


  • kimlo, 25. februára 2013 o 07:40
    @baka123 netreba to prikryť, občas som to prelial výpekom. Ďakujem za komentáre, Feri to pivo k tomu naozaj ide... :-)


  • rein, 25. februára 2013 o 09:44
    Ty neprekvapíš nikdy,všetko je super


  • aroooo, 25. februára 2013 o 16:27
    tak to nemá chybu, kk


  • msulejova, 26. februára 2013 o 10:58
    určite chutné a výdatné jedlo,paráda


  • angast, 26. februára 2013 o 11:09
    žeby nebolo nad záhorackého vrabca ??? Už to bude podľa komentárov
    len tak.


  • katerink, 26. februára 2013 o 12:41
    fuuu fasa vec!! určite si spravím


  • pokladyslovenskejkuchyne, 26. februára 2013 o 13:30
    Mňam to poznám. Výborný receptík.


  • evanaaa, 26. februára 2013 o 17:13
    Ani sa nedivím, že výborný recept, keď to už aj Česi robili ( Prima - Prostŕeno), volalo sa to tam - Záhorácke závitky, ale mám dojem, že pred uložením do pekáča ich ešte opiekli na panvici a výpek požili pri pečení. Už vtedy som si povedala, že ich spravím a zabudla som, ale teraz si ich aj uložím do KK. A spravím mužovi, priamo tu, v srdci Záhoria, len neviem , či to on ako Záhorák pozná.


  • klaura, 26. februára 2013 o 18:09
    paráda :)


  • janko38, 27. februára 2013 o 09:56
    vynikajúce jedlo, už som také niečo jedol niekde na Morave ale inak sa to volalo. Som veľmi rád, že si to teraz môžem urobiť aj sám podľa tvojho receptu.Ďakujem.


  • maca30, 8. marca 2013 o 15:05
    uz sa tesim,ked to budem robit,....mnam


  • mesiar50, 8. marca 2013 o 21:03
    Mäso + kapusta kombinácia dobrá.Tvoje recepty sú všetky OK
    Si dobrý naozaj


  • helanka, 9. marca 2013 o 00:40
    mabuduce iste pecieme. vyzera skvelonosne


  • babina49, 6. júla 2013 o 19:19
    Tak toto vypadá veľmi dobre,už som to uložila,lebo moja mamička takéto jedlá má veľmi rada,takže u nej to vyskúšam.Ďakujem za recept.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v USA
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes z USA od Babav.

Veľká noc v Turecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Archaa o Turecku.

Veľká noc v Indii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. O Indii píše Methi.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 16/2014: Veľkonočná hostina Veľkonočná hostina
Časopis Varecha vo štvrtok 17. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist