Záhorácky vrabec (fotorecept)

Záhorácky vrabec (fotorecept)
Foto: kimlo
kimloKimlo, recept pridal: 24. februára 2013 15:28Ďalšie jeho recepty

Ide o plnený závitok z bravčovej krkovičky. Názov receptu mám od kamaráta, ktorý túto dobrotu raz robil na chalupe v Podhorí, kam sem s partiou voľakedy chodili na víkendové "resetovanie hlavy"... ja ako záhorák som toto jedlo síce nepoznal, ale môžem doporučiť, je to fakt dobrota... :-)

Suroviny

5
porcií
30
minút
príprava
60
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

Mäso narežeme na rezne, naklepeme, osolíme a okoreníme...
Záhorácky vrabec (fotorecept) - obrázok 1

...na masti opražíme na malé kocky pokrájanú slaninu a rozškvaríme...
Záhorácky vrabec (fotorecept) - obrázok 2

...pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a speníme...
Záhorácky vrabec (fotorecept) - obrázok 3

...pridáme scedenú a prepláchnutú kapustu, vopred namočené huby, ochutíme rascou, podravkou...
Záhorácky vrabec (fotorecept) - obrázok 4

...a podusíme...
Záhorácky vrabec (fotorecept) - obrázok 5

Na každý rezeň položíme kôpku pripravenej kapustovej zmesi...
Záhorácky vrabec (fotorecept) - obrázok 6

... zvinieme ako keď robíme španielske vtáčiky, a poukladáme tesne vedľa seba na pekáč alebo do zapekacej misy.
Záhorácky vrabec (fotorecept) - obrázok 7

Zvyškom kapustovej zmesi vyplníme voľné priestory medzi závitkami a poukladáme aj navrch..
Záhorácky vrabec (fotorecept) - obrázok 8

Podlejeme trochou vody a pečieme vo vyhriatej rúre asi hodinu. Podľa potreby podlievame, dôležité je aby sa voda neodparila, kapusta by zostala suchá.
Záhorácky vrabec (fotorecept) - obrázok 9

Podávame so zemiakovou kašou.
Záhorácky vrabec (fotorecept) - obrázok 10



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

38 komentárov k receptu
  • enuska82, 24. februára 2013 o 16:26
    mňam hneď by som si dala, dobrá obnova pečenej krkovičky s kapustou. Už AJ by som to uvarila ale mám zvýšenú knedľu a s týmto jedlom by to bolo asi suché no niekedy určite vyskúšam


  • izabella929, 24. februára 2013 o 16:39
    fantastický recept...) už som plánovala, ale ke´d vidím, ako zvodne na mňa žmurká, určite ho budúcu nedeľu vyskúšam.-)))


  • stacy77777, 24. februára 2013 o 16:46
    1*


  • margaretka28, 24. februára 2013 o 16:59
    Toto som jedla u kamarátky vo Veľkých Levároch, je to dobrota.:-)


  • angast, 24. februára 2013 o 17:05
    @kimlo
    toto musí byť strašná dobrota - určite vyskúšam


  • cistinka, 24. februára 2013 o 17:17
    Veru porádne ftáky...také echt záhorácke :-)


  • ariela6, 24. februára 2013 o 17:34
    pačia sa mi tvoje zavitky ukladam a snad niekedy vyskušam mam tu už uloženych spustu receptov a každu sobotu si vybera ktory v nedelu uvarim


  • joel, 24. februára 2013 o 17:50
    no teda, to musi byť výborne


  • edward456, 24. februára 2013 o 18:12
    na zahorii, co je urobene z kapustou,to je dobreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee


  • kimlo, 24. februára 2013 o 18:16
    @margaretka28 je pochádzam z Velkých Levár, ale toto jedlo som prvý krát jedol až keď ho spravil kamarát z TN. :-)


  • margaretka28, 24. februára 2013 o 18:20
    @kimlo , tak to je sranda, ja som zas netušila, že je to záhorácke jedlo, ale je to fakt dobré.:-) Ako hovorí @sr ácz, každá chyška, inakša variška a môže to byť aj v jednej dedine.


  • afataga, 24. februára 2013 o 18:31
    cosi take podobne som raz jedla v restike a bolo to vyborne, ak budem robit, tak bez podravky, ja davam vzdy rascu, kde su huby. Inak dnes som robila gulas s habanerom, najskor som dala len stipku suseneho, ale musela som este dva krat pridat, aby to malo grady, myslela som, ze to bude vacsi ekrazit :-)


  • baka123, 24. februára 2013 o 19:22
    no musí to byť mňamka, takéto jedlo mám rada, ale netreba to prikryť, ked sa to pečie?


  • marcy, 24. februára 2013 o 19:28
    no slintám :-)


  • ankabanka, 24. februára 2013 o 19:44
    tu slintam tiez. to je krasa aj pochutka!


  • medovnicek, 24. februára 2013 o 19:59
    veru ani ja ho nepoznám a to som tiež roduverná Záhoráčka, recept sa mi páči a určite ho vyskúšam


  • mracik9, 24. februára 2013 o 20:01
    je to dobrota,ja to robievam z bôčika,dík za pripomenutie


  • helca103, 24. februára 2013 o 20:01
    parádny vrabec, to určite vyskúšam keď príde osadenstvo domov:-)


  • angast, 24. februára 2013 o 20:20
    @kimlo
    pán kimlo !!! Tak vám toho vašeho vrabca vychválili, že narastiete
    od samej pýchy najmenej o 20 cm. Prajem vám to za také jedlo.


  • sisuk, 24. februára 2013 o 20:21
    je to dobrotka, robili to u nás v jedálni. Vždy som si to objednávala, len to bolo bez húb. A tie dodajú tomu chuť aj vôňu. V blízkej dobe robíme doma záhorácke vrabce... Ďakujem, ukladám


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 18 komentárov)
  • gordonko, 24. februára 2013 o 20:24
    parádný pokrm .... to môžem ..... to mi pan doktor dovolil


  • marianna76, 24. februára 2013 o 21:25
    Tak toto ospevuje môj syn, že im to robia v škole... len som nikdy nevedela presne ako to myslí,... ďakujem za recept, krásne foto... skoro urobím... dík


  • sracz, 25. februára 2013 o 00:38
    Svätá ty prostota, pozrite človiečikovia na tú nádhernú mozaiku mäska!!! Bravčová krkovička a hovädzí "labsár"_môčing - moje dve najsuperovejšie mäsá! Tvoj rcp nemá chybu! Ďakujem @kimlo - stará záhorácka pažba - a ja napriek tomu, že som od zásady "nepíč", ale kvúlivá vredúm, by som to zapil 1/3 chladenej plzne!!!


  • gulicka, 25. februára 2013 o 04:43
    je to co urcite urobim ked sa tu ochladi.Vyzera to na pozvanie priatelov na veceru uz sa tesim!!!


  • kimlo, 25. februára 2013 o 07:40
    @baka123 netreba to prikryť, občas som to prelial výpekom. Ďakujem za komentáre, Feri to pivo k tomu naozaj ide... :-)


  • rein, 25. februára 2013 o 09:44
    Ty neprekvapíš nikdy,všetko je super


  • aroooo, 25. februára 2013 o 16:27
    tak to nemá chybu, kk


  • msulejova, 26. februára 2013 o 10:58
    určite chutné a výdatné jedlo,paráda


  • angast, 26. februára 2013 o 11:09
    žeby nebolo nad záhorackého vrabca ??? Už to bude podľa komentárov
    len tak.


  • katerink, 26. februára 2013 o 12:41
    fuuu fasa vec!! určite si spravím


  • pokladyslovenskejkuchyne, 26. februára 2013 o 13:30
    Mňam to poznám. Výborný receptík.


  • evanaaa, 26. februára 2013 o 17:13
    Ani sa nedivím, že výborný recept, keď to už aj Česi robili ( Prima - Prostŕeno), volalo sa to tam - Záhorácke závitky, ale mám dojem, že pred uložením do pekáča ich ešte opiekli na panvici a výpek požili pri pečení. Už vtedy som si povedala, že ich spravím a zabudla som, ale teraz si ich aj uložím do KK. A spravím mužovi, priamo tu, v srdci Záhoria, len neviem , či to on ako Záhorák pozná.


  • klaura, 26. februára 2013 o 18:09
    paráda :)


  • janko38, 27. februára 2013 o 09:56
    vynikajúce jedlo, už som také niečo jedol niekde na Morave ale inak sa to volalo. Som veľmi rád, že si to teraz môžem urobiť aj sám podľa tvojho receptu.Ďakujem.


  • maca30, 8. marca 2013 o 15:05
    uz sa tesim,ked to budem robit,....mnam


  • mesiar50, 8. marca 2013 o 21:03
    Mäso + kapusta kombinácia dobrá.Tvoje recepty sú všetky OK
    Si dobrý naozaj


  • helanka, 9. marca 2013 o 00:40
    mabuduce iste pecieme. vyzera skvelonosne


  • babina49, 6. júla 2013 o 19:19
    Tak toto vypadá veľmi dobre,už som to uložila,lebo moja mamička takéto jedlá má veľmi rada,takže u nej to vyskúšam.Ďakujem za recept.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist