Záhorácka fazuľovica (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Receptov na fazuľovicu je mnoho, každý má svoj osvedčený a toto je ten môj záhorácky. Tá naša poléfka mosí byt s domácima rezancama a porádne hustá, že v ní aj užička stojí. Tak ako v tej mojej :-). Zo zvyšných rezancov zvyknem robiť granadír.
8 porcií |
120 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Fazuľu deň pred varením umyjeme namočíme do vody aby napučala, na druhý deň vodu zlejeme dáme do hrnca zalejeme vodou aspoň 4cm nad fazuľou a dáme variť. Nesolíme. Ak je fazuľa polomäkká pridáme nakrájanú zeleninu a varíme do mäkka, postupne ochutnávame
- Kým sa varí polievka, chystáme si rezance. Múku nasypeme na dosku, spravíme jamku, pridáme vajcia a postupne prilievame vodu a nožíkom spracujeme všetky suroviny na cesto, ktoré domiesime rukami
- Vypracované vláčne cesto rozdelíme na tri časti, aby sa nám lepšie vaľkalo
- postupne všetky bochníky rozvaľkáme a narežeme na pásiky a odložíme na utierku sušiť aspoň na 20 minút aby sa nám pri krájaní nelepili
- vrátime sa k polievke, pridáme celú cibuľu, dva strúčiky cesnaku a párok alebo klobásku a prilejeme vodu
- a späť k rezancom...Dáme si variť vodu do väčšieho hrnca, pásiky poprášime múkou, naukladáme asi päť na seba a nakrájame (alebo narežeme, keď sú to rezance) na rezance
- porozhadzujeme po doske aby sa nepolepili a ešte presušili
- dáme variť do osolenej vriacej vody kým nevyplávu na povrch. Z rezancovej vody si odoberieme asi pol litra, ktorou zahustíme polievku, rezance opláchneme pod studenou vodou a omastíme olejom
- Dokončíme polievku.... vyberieme uvarený párok alebo klobásku pridáme zvyšný roztlačený cesnak a papriku
- do odobratej vody z rezancov "slížovice" vmiešame hladkú múku a zahustíme polievku
- pridáme nakrájaný párok a petržlenovú vňať
- do misky naberieme rezance, zalejeme fazuľovicou, pridáme lyžicu, ak zostane stáť, je to tá pravá záhorácka :-))))