Záhorácka fazuľovica (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Receptov na fazuľovicu je mnoho, každý má svoj osvedčený a toto je ten môj záhorácky. Tá naša poléfka mosí byt s domácima rezancama a porádne hustá, že v ní aj užička stojí. Tak ako v tej mojej :-). Zo zvyšných rezancov zvyknem robiť granadír.

8
porcií
120 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Fazuľu deň pred varením umyjeme namočíme do vody aby napučala, na druhý deň vodu zlejeme dáme do hrnca zalejeme vodou aspoň 4cm nad fazuľou a dáme variť. Nesolíme. Ak je fazuľa polomäkká pridáme nakrájanú zeleninu a varíme do mäkka, postupne ochutnávame
  2. Kým sa varí polievka, chystáme si rezance. Múku nasypeme na dosku, spravíme jamku, pridáme vajcia a postupne prilievame vodu a nožíkom spracujeme všetky suroviny na cesto, ktoré domiesime rukami
  3. Vypracované vláčne cesto rozdelíme na tri časti, aby sa nám lepšie vaľkalo
  4. postupne všetky bochníky rozvaľkáme a narežeme na pásiky a odložíme na utierku sušiť aspoň na 20 minút aby sa nám pri krájaní nelepili
  5. vrátime sa k polievke, pridáme celú cibuľu, dva strúčiky cesnaku a párok alebo klobásku a prilejeme vodu
  6. a späť k rezancom...Dáme si variť vodu do väčšieho hrnca, pásiky poprášime múkou, naukladáme asi päť na seba a nakrájame (alebo narežeme, keď sú to rezance) na rezance
  7. porozhadzujeme po doske aby sa nepolepili a ešte presušili
  8. dáme variť do osolenej vriacej vody kým nevyplávu na povrch. Z rezancovej vody si odoberieme asi pol litra, ktorou zahustíme polievku, rezance opláchneme pod studenou vodou a omastíme olejom
  9. Dokončíme polievku.... vyberieme uvarený párok alebo klobásku pridáme zvyšný roztlačený cesnak a papriku
  10. do odobratej vody z rezancov "slížovice" vmiešame hladkú múku a zahustíme polievku
  11. pridáme nakrájaný párok a petržlenovú vňať
  12. do misky naberieme rezance, zalejeme fazuľovicou, pridáme lyžicu, ak zostane stáť, je to tá pravá záhorácka :-))))