Plnený kapustný list
Plnený kapustný list

Zabíjačkový plnený kapustný list fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 7. marca 2013

Keď sa u nás konala zabíjačka, v kuchyni sme sa my ženy zvŕtali ako že inak, okolo hrncov. Pripravovali sme od rána niečo mňam Zobraziť celý popisKeď sa u nás konala zabíjačka, v kuchyni sme sa my ženy zvŕtali ako že inak, okolo hrncov. Pripravovali sme od rána niečo mňam pod zub na pozabíjačkovú večeru. Samozrejme sme pozývali na večeru aj susedov a dobrých priateľov. Robievali sme túto skvelú zabíjačkovú kapustu, do ktorej sa robila plnka z klobásového mäska, teda z masy, ktorá už bola dochutená a pripravená na plnenie do čriev.

120 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
250 g
1 ks
2,5 dl
2 PL
200 g
150 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Surovú neúdenú klobásku zo zabíjačky som si uložila do mrazničky...dnes som ju vybrala a rozmrazila...

    Zabíjačkový plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    črievko na klobáske som prekrojila po dĺžke, aby som vybrala klobáskové mäso..

    Zabíjačkový plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    odstránené čievka..na pol lyžici masti som opražila pokrájanú cibuľu...

    Zabíjačkový plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a pridala som ju k mäsu..

    Zabíjačkový plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ryžu som uvarila tak, ako sme ju varievame do jaterníc, takže nie je celkom uvarená tak asi na 70%...

    Zabíjačkový plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    patrne premiešala, aby som ju nedolámala...k tejto plnke som už nepridala nič iné, pretože je klobásové mäso úplne dochutené...

    Zabíjačkový plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pripravila som si kapustné listy...tie som mala v súdku, iba som tvrdé časti obrezala...

    Zabíjačkový plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a začala plniť...položila plnku, preložila jednu stranu listu, zabalila a koniec lista zakasala do stredu, aby sa nerozpadla počas varenia..

    Zabíjačkový plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    keď boli všetky listy naplnené, na spodok hrnca som uložila kapustu a ukladala na dno plnené listy..zasypala ďalšou vrstvou kapusty a zase ukladala ďalej..

    Zabíjačkový plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    zakončila kapustou..

    Zabíjačkový plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    zaliala vodou...keď sme ju robili počas zabíjačky, tak som ju zaliala obarkovicou...pridala som do nej aj údenú klobásku a kúsok rebierka údeného, aby to malo super chuť...

    Zabíjačkový plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Varili sa 45 min. potom som plnky vybrala, urobila z masti a múky zápražku a pridala ku kapuste...povarila a pridala paradajkový pretlak...zastala mi plnka, tak som z nej urobila guľky bez listov a uložila do hrnca povariť...uvarenú kapustu som dochutila a pridala k nej smotanu..pridala pokrájaný cesnak a nechala prejsť varom...

    Zabíjačkový plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    uložila na tanier plnky, guľku bez listu, údenú klobásku a plnku v reze...priložila kapustu...podávala som ju s chlebíkom tak, ako počas zabíjačkovej večeri..poliala smotankou domácou...

    Zabíjačkový plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    klobásky už vyúdené a putujú do kúzelnej komory, kde ich povešiam na palicu a budú sa sušiť...krásne prevoňané dymom...

    Zabíjačkový plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ešte som k nim povesila aj vyúdené rebro...

    Zabíjačkový plnený kapustný list (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

margaretka28
No pekne, zase nás tu dráždiš, dobrotky predkladáš a ja chudnem, to aby som prestala aj varechu čítať, lebo už pri pohľade na to priberiem.:-)
tiginko
toto musí byť veľmi chutné, veď to je stará známa vec, že kapusta a klobása spolu krásne ladia :-)
angast
klobáska ladí s hocičím. To by sa ale fetovalo u teba v komore. To tam musí byť ako v raji. A tie zavarené dobroty. Odtiaľ by som vyliezol až na jeseň. Takéto jedlá sú božské , lenže ťažko sa po nich človek pohybuje a ešte ťažšie sa ohýba. Poobede len pivko a zaľahnúť a do večera pomaly tráviť. Zabíjačková dieta.
afataga
mnaaam, tak toto by som si dala tak dva krat do tyzdna
soncya
aha holúbky! Vyzerajú vynikajúco, a hlavne sú z kyslej kapusty! Keď sú urobené zo sladkej ani do úst nedám, nechápem prečo, ale to isté z kyslej aj hektoliter... pekné ich máš.
mesiar50
Lepšie ako super.Dráždiš mi moje chuťové bunky,ale zaujímavé skoro
zakaždým keď sa ocitnem pri tvojich receptoch.
Uložím vďaka šikulka
violetacamorova
Tak tieto plnene kapustne listy su najlepsie jedlo, ale zavidim ti tie listy kapusty zo sudka, chcela by som ich ochutnat.
izabella929
@margaretka28...u ž sa dávno na tento recept chystám..dnes som čakala plynára, mala som poruchu, tak som si čakanie krátila zakrúcaním plnky do listov.-)))@tiginko...presn á trefa...toto všetko spolu dobre ladí a ešte aj chutí.-)@angast...haha sa smejem, fetovať sa ti zachcelo? nuž vôňa je tam parádna, ale miesta je tam veľmi málo, iba na státie...nuž veru, po takom baštení sa pivko veru hodí...)@afataga...ale asi 2x do týždňa je veľa...nie?
radost
@izabella929
tak za toto jedlo by ti od šťastia a radosti-môj muž-pobozkal ruky-dobreže nedíva sa-bo prežíval by muky...v sobotu som mu navarila: pečený bôčik+kapusta kyslá + knedľa..všetky ostatné dobroty boli vedľa-podnes to denne jedol-ja som z toho nejedla-by ostalo mu všetko-taký skromný je ten môj dedko..:-)) v tej kapuste sa dusila aj klobása-to asi najradšej má od mäsa..:-))
už ti musí byť jasné-prečo o tvojom jedle píšem také dlhé básne..
ako sledujem tvoj varenia štýl-možno by ma môj muž za teba vymenil..:-))
v obave -veru-neukážem mu tu na VARECHE @izabellu... :-)
izabella929
@radost...moja milá nemaj obavy...hoci by si tu mlsol môžno aj na mne, keď je taký gurmán.-))))))nuž veru v tej kapuste bola nie len klobáska, ale aj mňam rebro údené...veru, navidgáciu mu musíš schovať, aby sem netrafil.-)))))si ma rozosmiala.-)))
elixir
Tak tomuto by sa aj môj drahý potešil... Ja by som tiež neohrdla. :) Mňam...
iva63
aj môj manžel to má veľmi rád-:) určite by ťa "vynachválil" Izabelka-:)
sracz
Ďalšia domáca dobrota Izike_hugácskam! A opäť spomienky na časy dááááááávno minulé! Tentoraz na Jancsibácsiho Kosztyu z Bačky pri Čiernej nad Tisou. Rád som sa aj tam zúčastňoval zabíjačiek - disznoölés - v rodinách celej obce! Mal krásny zvyk, ako ma pozvať k stolovaniu: "Ferikém it a kés, egzél = Ferko jedz, tu je nôž"! Už je dávno na pravde Božej! P.S.: E-mail_íky som dostal, ďakujem, odpíšem Ti!
používateľ nemá avatar
mb
mb
mnam, kysla kapusta v tejto kombinacii, to je nieco pre mna, dakujem za recept.
pusta
@izabelka , super, stará vynikajúca chutná klasika. hned som vedela, že je od teba.
pusta
@izabelka , super, stará vynikajúca chutná klasika. hned som vedela, že je od teba.
medovnicek
u nás sa takéto nerobilo, receptík ma Izabelka zaujal a odkladám si ho, pretože takto plnené kapustné listy vyzerajú skvele
izabella929
@ancicka...veru , chlopi toto radi papkajú.-)@elixir..ve ď chlapi sú aj na zabíjačke šikovní, ale majú radi aj domáce výrobkY zo zabíjačky.-)@iva63.. čo by ma samozrejme aj potešílo.-)@mb..te ším sa, že sa ti páči.-))@pusta..veru dobré jedlo sa samé chváli.-)@medovnicek..veru fajnotka nevídaná, ak raz vyskúšaš, tak budeš iba takto robiť...))Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-))
izabella929
@sracz..b átyuskám, čaro zabíjačky,krásnych priateľských posedení pozabíjačkových až do neskorého večera..pri pohári červeného domáceho vínečka sú nezabudnuteľné chvíle života...ako krásne sa teraz spomína, keď je na čo...)na druhý deň po zabíjačke...obyčajne to bola nedeľa som vo veľkom kotli na dvore vyprážala slaninu na masť..a keď bola okolo obeda hotová, zase sa zišli ochutnávači a bolo pokračovanie,,, mulatságu.,,,.zase sa museli oškvaročky ochutnať a zapiť dúškom červeného vínka...pripraviť výslužky pre každého, aby aj nám niečo poslali, keď už zabudneme na vôňu našej zakáľačky...))OK ,teším sa na meil.-)
jozka2
pousmiala som sa nad zabijackovou spomienkou,chodili sme k svokrovcom a hlavnu pracu stale robil svokorov najlepsi kamarat,vecer samozrejme sa sadlo pojedlo a popilo a medzi recou moj 4 rocny syn stale hovoril no na zdravie a znovu a znovu chlapi chceli mat od neho pokoj tak stale vypili a z sa opili donemoty,ked som priviezla toho pana domov nemohol z auta vystupit a ked to videla jeho manzelka no to boli orgie a pri tom chudak ani nevedel ako sa to stalo,ze tak dopadol.
jozka2
soncya ked nemozes sladku kapustu tak podlej rosol z kapusty pri vareni skoro su na nerozpoznanie od kyslych.
kimlo
Krásne veci! Tu vidíte jasný dôkaz toho že to ide aj bez tofu a sójového granulátu! ..:-)
izabella929
@jozka2... te ší ma, že si si zaspomínala na zabíjačkové časy.-)) aj keď občas priniesli aj teké veselé príhody...ale to patrilo k tomu.-)))@kimlo..tvoja vyjadrenie ma veľmi potešilo.-))) možno som občas konzervatívna, ale mne tiež tie spomínané suroviny nechutia.-))veľká vďaka za tvoj milý komentár a tiež aj @jozka2... )))))
pavelnemecko
Tak to Ti gratulujem.Asi 15 rokov sme zabíjali na maďaroch a starká môjho známeho s vytrvalosťou starej škodovky robila tie kapustné vtáčiky.Dodnes si na tom pochutnám.Hrozne to ľúbim.Mám odložené.Díky.
izabella929
@pavelnemecko ,nuž toto je veru vynikajúca mňamka, spravidla ju robievame počas zabíjačky, alebo tesne po nej..plnka je vynikajúca..) ďakujem pekne za komentár.-)