Zabíjačková kaša

mataliptak - fotkamataliptak, 18. novembra 2012

Toto jedlo milujem najviac z celej zabíjačky ... aj keď sme zabíjali, len keď som bola dieťa, ale mám dobrú susedu, ktorá keď Zobraziť celý popisToto jedlo milujem najviac z celej zabíjačky ... aj keď sme zabíjali, len keď som bola dieťa, ale mám dobrú susedu, ktorá keď zabíja, tak mi odloží obary a krv, aby som si mohla urobiť túto dobrotku pre celú rodinu... :-)

Suroviny

4 l
300 ml
1 - 2 ks (nasekaná)
4 - 5 strúčiky (rozdrvený)
1 kg




Postup

  1. 1

    Obary dáme vreť, nakrájame k nim cibuľu a cesnak a necháme chviľku povrieť ...

    Zabíjačková kaša  - obrázok 1
  2. 2

    Potom k obarom prisypeme umytú ryžu a povaríme asi 5 minút ...

    Zabíjačková kaša  - obrázok 2
  3. 3

    Ked sa nám ryža kúštik povarila, tak prilejeme krv, ale najlepšie cez sitko ... to som odfotiť nevedela, lebo ja som prilievala a syn miešal no a fotiť nemal kto :-D stále to miešať, aby sa krv nezrazila ... pridáme aj soľ, korenie a majoránku ... a za stáleho miešanie dovaríme, až kým to pekne nezhustne a ryža nie je mäkučká .... a hotovo ....

    Zabíjačková kaša  - obrázok 3
  4. 4

    podávame to s kyslou kapustou a chlebíkom ... mňam mňam ... :-) dobrú chuť ... :-)

Diskusia k receptu

afataga
prosim ta co su obary? inak aj to mam rada, ale nevedela som ako sa to robi
kutala
Obary je polievka,v ktorej sa varilo mäso.Ja dávam namiesto ryže krúpy.
anina6
my ked sme doma robili zabíjačku, tak sme tú kašu robili aj z 3 kg ryže. potom sme to rozdelili po celej rodine.ináč u nás to volajú hurky.
mataliptak
@anina6 hurky sú hurky ale toto je kaša ... aj my sme robili hurky ale to sú v čreve a my sme ich robili bez krvi ale s vnútornostami a mäsom .... @afataga ano obary - to je vlastne voda v ktorej sa varilo mäso , vnútornosti atd ... tá voda sa precedí a s toho sa robí táto kaša ... dakujem za komentáre :-)
bozulka
Žobrácka kaša...moja zamilovaná.Aj my sme robili z krúpami.
Teraz od jesene kupujem u mäsiara kašu už hotovú len prihriať a pridať čerstvé oškvarky alebo do chrumkava opečenú cibuľku,k tomu kyslú uhorku alebo šalát s kyslej kapusty a máme hotové blaho.Potom už chýba iba pohár s bielou čapicou..:-)
abdul
Veru aj po našom hurky, pre inostrancov jaternice. U starkej sa krv nechytala, obarkovica skoro vylievala. Susedia si chodili, ale my sme nespracovávali.
danielas
Jelítka? Jááj,to bolo,keď ešte moji starkí zabíjali. To robili vždy dvojaké. Do čriev dávali vari krúpy... Ale tie "moje krvavničky"!!! Na tie som sa najviac tešila. Zjedli sa vždy ako prvé. Vtedy ma ich výroba nezaujímala,len tá chuť...Poznáte ich? A vie ich niekto aj robiť? Tu na strednom Slovensku,kde žijem, som ich ešte nevidela. A to rádovo desaťročia...Pamätám,že tam asi dávali nadrobno natrhanú žemľu, krv a koreniny. Jáj,bože, či by som sa vrátila...
kimlo
@danielas ano to sú žemlové krvavničky, také sa robili u nás na Záhorí, tu na Považí sa robia krúpové.. a klasické jaternice z ryže a mäsa, na tie mám aj recept.
iva63
nooo, zabíjačka, hurky, krvavničky, žobrácka kaša, tlačenky,oškvarky ...to poznáme...Maťka, narobila si nám chúťky-:)
evanaaa
Obar má rád môj muž, ano, je to voda-rsp. "zabíjačková polievka", v ktorej sa všetko varilo , ako píše aj @mataliptak , @danielas , ja som myslela, že sa všade robí rovnaká zabíjačka, som prekvapená, lebo ja som bola navyknutá na zabíjačkové špecoality od starých rodičov z Vrábeľ, tam všetko robili chutné, krv vyliať by bola veľká škoda, veď krvavničky sú najlepšie, mám ich rada žemľové, mierne sladkasté spolu s pikantne korenenými jaternicami s ryžou. Práve včera sme si kúpili od známej, aj tlačenku, v sobotu zabíjali, tak máme čerstvé jaternice ale dala som ich do mrazničky.
frana
Ano všetko je to dobré len neviem kde v meste zohnat tu krv?????????
ola111
Pre takúto kašu si chodievam až do Trnavy,to je pochúťka...
majsterka
Súhlasím ,toto je fakt asi najlepšie zo zabíjačky.U nás sa táto kaša varí z jačmenných krúp
salinka
Veľmi ľúbim, ale nemám možnosť si to pripraviť. Takže kupujem u "svojho" mäsiara.
mesiar50
u nás sa to volá aj ako žobrácka kaša,ovarová kaša,zabíjačková kaša
iný kraj iný mrav.
Zomelú sa všetky br,vnútornosti ,hlava,kože atď aj s cibulkou uvarené
Do vriaceho ovaru dáme ryžu uvariť keď je už dopoly uvarená
nalejeme surovú VYMIEšANÚ br, krv keď krv zhnedne je uvarená
ďalej tam namiešame to varené zomleté vnútro mäso z hlavyny atď
preto nakoniec keďže je to už uvarené.
nové mleté korenie,čierne korenie,sol,majorán
celé sa musí nonstop miešať ináč to prihorý
odstavíme z ohňa a necháme pod pokrievkou ešte dusiť
Ďakujem že si my pripomenula časi keď som chodil zabýjať prasce po
dedinách.Je to vý borné jedlo.
U nás na raňajky bývala aj pražená bravčová krv
to sa robí z nevymiešanej krvy čiže zrarenej
zrarená krv sa pokrája na väčšie kocky dá sa variť
tak dopoly aj z novým korením a bobkovym listom
potom na cibulke posmažime varechou trochu rozdrobíme keď
je smažíme pridáme sol ,majorán,č,korenie,nové korenie ,ku krvy varené zemiaky rozdrobené mňam narobila si my len chute.
teraz už nechodím na zabíjačky pracujem v zahraničí .
samozrejme v domácich podmienkach sa to robí celkom ináč,
i keď krv neviem kde by sme zháňaly ??????
Tvoje jedlo je určite chutné l
mesiar50
Oprava chcel som písať aj doma sa dá len tú krv odkial
zohnať
mataliptak
dakujem vám krásne za komentáre ... :-) @ mesiar50 @ no ako opisuješ ty tie zabíjačkové dobroty , tak my sme ich robili presne tak isto , ešte aj tú praženú krv na raňajky sme robili a do toho zemiaky ... mnam to bolo fajnotka ... :-)
mesiar50
Mozno preto som sa trafil lebo pochadzam z dediny
A o mojej profesii asi tolko,moj starky bol mesiar
Krsny otec tiez chodil zabyjat prasce a bratanec je tiez mesiar mas dobre recepty musim si zopar do Kk

mataliptak
@ mesiar @ ooo dakujem pekne zato , že mám vraj dobré recepty .. no snažím sa .... mne už zabíjačky ako dieťaťu išli hore krkom , lebo sme mali zabíjačku 3krát do roka ale teraz som ju nezažila už dobrých 13 rokov a už mi velmi chýba tá atmosféra na pravej dedinskej zabíjačke .. :-)
bozulka
No,ale ste tu dali tému...kto to má vydržať bez pomoci :-).
Všetky výrobky zo zabijačky som milovala.Od polievky cez jaternic,krvavničky,tlačenku,kašu do ktorej sa robili čerstvé oškvarky....aj tú smaženú krv na cibuľke...Prvé kúsky pečeného mäska,ktoré sa pokropilo octom aby bolo jemnejšie a ešte guláš do ktorého sa pridával mozoček - to som sa naučila od manželovej mamky.
Krvavničky boli jednoduché - pokráhané žemle na kocky,trošku osušené sa pokropili vývarom s kotla...nie veľa, alebo roztopenou masťou,pridala sa dobre rozhabarkovaná krv,ktorá nesmela byť zrazená a pokiaľ si pamätám musela sa miešať so soľou.No a pridávala sa osmažená cibuľka,čierne korenie,nové korenie,majorán.Niekto dával aj trošku cesnaku a nakoniec sa dosolilo.Dobre sa premiešalo,natlačilo do čriev /ja som mala rada hrubé črevo/ a dalo sa do kotla pomaly variť.Keď vyplávali dávali sa do studenej vody,iba ponoriť.Potom sa ukladali do komory na dosku aby vychladli.
No to som sa nejako zasnila, varila a piekla by som aj ďalej,ale už je pokročilý čas.Tak nechajme si snívať o dobrotách našej mladosti...:-)
karolina
Mila Mataliptak, ani nevieš ako si ma potešila, budeme mať zabíjačku vo februári a ako dieťa som takúto kašu zbožňovala a jedávala, len vždy ju robili "dospeláci" a ja som k tomu nikdy nepričuchla, teraz som zisťovala recept a všade mi hovorili o krúpoch, ale ja si to pamätám s ryžou, konečne je tu recept, ďakujem Ti nastokrát, urobím aspoň z 3kg ryže, hoci mi môj muž hovorí, že to do úst nedá - no veď uvidíme..........
mataliptak
@karolina tak to som velmi rada, že som ťa potešila ... ja pochádzam zo stredného slovenka a tam sa to robí ale som sa vydala na východ a tu to nepoznali a nerobí sa to tu ale ked suseda zabíjala tak som ju vždy poprosila nech mi odloží obary a krv .. moj muž tiež hovoril , že "toto ja jesť nebudem " ale neboj ked videl ako to jem ja s chuťou ochutnal a odvtedy to papká a velmi rád ... a nie len on ale viac východniarov som nato naučila :-D tiež sme to robili len s ryžou a aj s 5 kg , nikdy nie s krupami ... tak nech ti chutí ked ju urobíš a napíš ako chutila ano ? :-)
karolina
určite napíšem, ja tiež pochádzam zo stredného Slovenska, okr. V. Krtíš, ale momentálne bývam v okr. Trnava /my sme taká W. Fog rodina/, určite Ti napíšem, už aby bol február a čírou náhodou nemáš recept na domáci luncheot /plánujem zo zabíjačky urobiť zopár výrobkov/, tie, čo som našla na nete hovoria o tom, že tam ide lečo a mne sa to nejako nezdá