Yoğurtlu köfte - Bulgurové guličky v jogurtovej omáčke s cícerom a mäsom (fotorecept)

Autor receptu: nazarboncuk

Polievka, čo sa tvári ako hlavné jedlo. Výborná kombinácia jahňaciny, cíceru a jogurtu vám rozohreje žalúdok aj srdiečko:)

4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do hlbokej misy nasypeme bulgur a zalejeme vriacou vodou. Zakryjeme a necháme postáť 15 minút. Medzitým umyjeme mäso a nakrájame na malé kocky. Najvhodnejšie je jahňacie, ale aj hovädzie je ok. Ja som dokonca použila kuracie a kupodivu chutilo :) Mäso vložíme do studenej vody, privedieme k varu, odstránime prípadnú penu, a varíme domäkka (najlepšie v tlakovom hrnci).
  2. Bulgur zmiešame spolu s nadrobno nasekanou cibuľou, krupicou, a troškou petržlenovej vňate. Ochutíme soľou a chilli korením. Ja som pridala aj lyžicu paprikovej pasty. Vy nemusíte ale ja ju cpem už všade :) Namiesto nej je dobrá aj mletá červená paprika.
  3. Celú zmes prenecháme kuchynskému robotu, nech sa s tým trápi aspon 10 minút, alebo to urobíme po svojom a ručne premiešame. Miešame poriadne, celá zmes sa musí pekne spojiť. Ak sa vám akokoľvek nezdá, pridajte ešte vodu alebo krupicu. Ale opatrne!
  4. Zo zmesi vytvarujeme mokrými rukami guličky veľkosti lieskového orieška. Ak nie ste príliš trpezlivý typ..smola :D
  5. Guličky uložíme do hrnca nad paru a "paríme" asi 20 minút. Najlepšie je na to sitko na parenie knedlí, ja ho nemám, tak improvizujem po vzore mojej babky, ktorá takýmto spôsobom varila knedle v pare :)
  6. Hotové "köfte" vyberieme na tanier a necháme vychladnúť.
  7. Z mäsového vývaru vyberieme mäso a odložíme bokom. Vhodíme za hrsť alebo dve klasického (už nie jemného) bulguru alebo ryže a varíme asi 10 minút. V miske rozmiešame biely jogurt, hladkú múku a jeden žĺtok.
  8. Z vývaru odoberieme jednu naberačku a zmiešame s jogurtom v miske. Opatrne prelejeme do hrnca s vývarom za stáleho miešania metličkou.
  9. Do hrnca vrátime kúsky mäsa a predvarený cícer. Povaríme ešte asi 5 minút. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme sušenú mätu a pár sekúnd prehrejeme. Šupneme do polievky dobre premiešame.
  10. Jedlo servírujeme v hlbokom tanieri spolu s bulgurovými guličkami a na záver ešte dochutíme citrónom.