Výživný ražný chlieb (fotorecept)

Výživný ražný chlieb (fotorecept)
Foto: ancicka
ancickaAncicka, recept pridal: 30. augusta 2011 20:54Ďalšie jeho recepty

Chlebík je nielen zdravý, ale aj veľmi chutný.

Suroviny

40
minút
príprava
50
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Do misky si dáme múky a šrot, urobíme jamku,rozmrvíme droždie, pridáme cukor,
Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 1

2

zalejeme troškou vody a urobíme kvások.
Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 2

3

Keď kvások vykysne,tak pridáme rascu a zbytok vody,zamiešame,
Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 3

4

pridáme ocot a olej.
Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 4

5

Ja miesim chlieb rukou, aspoň 15 min.
Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 5

6

Keď je dobré vymiesené,tak necháme vykysnúť.
Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 6

7

Vykysnuté vyváľame na dosku,
Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 7

8

vytvarujeme bochník chleba a necháme podkysnúť, kým sa rúra nahreje.
Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 8

9

Ja keď pečiem v hlinenej nádobe, tak ju dávam hneď, keď zapínam rúru, aby sa nahriala.
Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 9

10

Pred pečením chlieb potriem vodou. Do nahriatej rúry s chlebom dávam aj hrnček z vodou.
Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 10

11

Rúrú asi nahrejem na 200°C a pečiem 20 min.pri tejto teplote. Potom teplotu stiahnem na 120°C a dopekám ešte 25-30 min.
Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 11

12

Po upečení zasa pretriem vodou a nechám na mriežke vychladnúť.
Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 12

13

Dobrú chuť!
Výživný ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 13



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (1,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • frezia68, 31. augusta 2011 o 07:55
    Zasa jeden z výborných chlebíkov.Tiež pečiem podobne a miesim len rukou-stará škola :-)))


  • angelheart, 31. augusta 2011 o 07:59
    aký je pekný a iste aj voňavý, nehodíš jeden krajček na koštovku? :))


  • hajni, 31. augusta 2011 o 08:37
    Kde sa dá kúpiť ražný šrot?


  • terinka55, 31. augusta 2011 o 08:41
    Krásne spracovanie, super výsledok, blahoželám :)


  • sladkacokolada, 31. augusta 2011 o 09:24
    pekný chlebík


  • ancicka, 31. augusta 2011 o 10:12
    Dakujem,keby sa dalo,takponuknem.
    @hajni ,ja mám z mlyna,ale že aj bio potravinách.


  • tatranka, 31. augusta 2011 o 10:34
    Tvoj recept je naozaj pekný a aj chlebík určite zdravý. Chlebík ti nepraskne,ak ho dáš na 200 stupňov a necháš ho v rúre aspoň 20 minút.To som sa naučila tu na vareche od pekára.Potom už stiahnem teplotu na 180 stupňov a tak ho dopekám do celej hodiny.To len dobrá rada,ktorú som potrebovala aj ja.Od vtedy mi chlebík nepraskol.


  • klaura, 31. augusta 2011 o 10:51
    no teda ... ukladám si ... krásnyy je ...


  • evas13, 31. augusta 2011 o 12:16
    Aj ja hovorím, krásny chlebík, v obchode taký nedostanem. :)


  • viera1, 31. augusta 2011 o 13:28
    Mám rada takéto popraskané...chrumkavé.To cesto je hutné ?Lebo rukou ho nevymiesim,či by to zvládla moja mašinka,kým vyzdraviem.


  • marianne69, 31. augusta 2011 o 16:17
    ...a vies,ze som si myslela ,ze to bude tvoj chlebik:-)krasny je,len som sa chcela spytat,ci by nestacilo ak trosku menej kvasnic 1/2 napr...ale asi nie


  • dogagador, 31. augusta 2011 o 16:26
    genialne


  • ancicka, 31. augusta 2011 o 16:49
    @marianne69 ,vieš,ja tento recept mám z jednej staršej kuchárskej knihy,ktorá bola preložená z nemčiny.Tam píše,že 30g droždie a 2 čl kypriaci prášok.Ked som prvý raz piekla,tak som postupovala podľa receptu.Na druhý raz som už dala celé droždie bez kypriacého prášku.(väčšinov dávam na 1 kg 1 droždie),a vydelo sa mi ,že je to lepšie,tak to pečiem teraz takto.Ja mám taky pocit a aj skúsenosť,že takýto chlebík je hustejčí a šrot to robí ťažším,tak nezaškodí,a ked bol prášok,tak aby lepšie nakysol a bol vyžší.
    Dakujem vám za milé komentáre.
    @tatranka ,Pečiem rôzné chleby,obmieňam,aspoň raz za týždeň,ale neviem prečo,že raz chlieb praskne a druhý raz nie.Neviem,či je to drožbím,alebo múkou?Jeden čas som piekla iba tento, » varecha.pravda.sk/recepty/domaci-zemiakovy-chlieb-fotorec...
    tiež mi niiekedy praskol.Ja pečiem tak,jak mám to v bode 11.
    Teplota záleži aj na type rúry.Každý musí sa pridržiavať svojej rúry,lebo každá pečie asi inak.


  • akeber, 31. augusta 2011 o 17:58
    tak tento domáci chlebík by som rada ochutnala....určite to u vás rozvoniavalo :))))


  • marienka44, 31. augusta 2011 o 18:28
    @Ancicka ,krasny recept a tiez chlebik. Ukladam do KK. Vcera som citala na nete, ze ked sa prida k beznej muke vela celozrnnej, chlieb je tazsi, lebo celozrnna muka obsahuje malo lepku. A tiez ostre hrany supiek zo zrn v celozrnnej muke prerezu bublinky kyslicnika uhliciteho a tiez potom nenakysne ako treba. Je to veda upiect dobry chlebik. :-)


  • hannah22, 31. augusta 2011 o 19:41
    uložené, skúsim a tvoj výtvor chválim..... :))


  • ancicka, 31. augusta 2011 o 20:17
    @akeber ,rozvoniavalo,ale naší už spali,ked som ho vybrala z rúry.Bolo 11 h.v noci a ráno ,ked som vstala,tak som aj mala obavu či budem mať čo odfotiť.
    @marienka44 ,tak v tom máš pravdu,žemusí sa to vedieť,ale častejšie ked pečieš tak prídeš ako na to.
    @hannah22 ,dakujem.


  • jerica, 31. augusta 2011 o 20:49
    @ancicka učím sa piecť chlebové výrobky , zatiaľ zo všetkých čo som piekla najviac mi chutil nemiesený chlieb , robila som ho z rôznej múky , ale čo som robila na posledy pomer 2+1, T650 + chlebová so slnečnicovými semienkami , pridala som ľanové semienka , bol vynikajúci,nehnietla som tak ako to bolo v recepte doporučené, čo sa týka prasknutia mne sa to páči a vyhovuje mi keď je na chlebíku prasklinka.
    Ešte poprosím aký je rozdiel "šťavnatý" a inak chlieb keď nie je ako piliňák. Myslíš že chlieb nemôže byť šťavnatý? Zatiaľ neviem ako by som skonkretizovala chutný chlieb , ty si v tom pečení profík.Ďakujem.J.


  • julica, 31. augusta 2011 o 21:15
    Vyzerá pekne, ale tiež by som ubraôla droždia - je to cítiť. Čím dáš chlebíku viac času, tým menej droždia stačí. Droždie je novodobý výmysel na uľahčenie práce, ale na chuti chlebíku nepridáva a ani na trvanlivosti. A tá prasklina by mi vôbec neprekážala, práve naopak.


  • ancicka, 31. augusta 2011 o 21:54
    @julica ,Nie na tomto nieje,
    @jerica ,nie, nie som profík,lebo nie som pekárka.Som žena,ktorá sa stará o svojích drahých.Je pravda,že som už toho dosť upiekla ,ale každý sa musí učiť tak ,že bude častejšie chleba piecť a skúšať.Aj mne sa nie vždy všetko vydarí,ale už viem asi odhadnúť či to bude OK,či nie.
    Bez miesenia som chlebík tiež piekla ,a neraz!
    A čo sa týka " šťavnatosti ", tak by som to nenazvala.Zákusok môže byť šťavnatý,poliatý sirupom,ale chlieb môže byť "vláčny",t.j. že ked ho stlačiš ,tak sa vráti do pôvodného tvaru.Ked ti ostane, akoby zlepený ,tak je nevyzretý.Preto sa chlieb dopeká pri nižšej teplote,aby vyzrel.


  • ola111, 31. augusta 2011 o 21:56
    @ancicka ,pekný chlebík si upiekla:-)))


  • ancicka, 31. augusta 2011 o 21:57
    @ola111 ,dakujem!


  • jerica, 31. augusta 2011 o 23:00
    ďakujem za radu, nevyhýbam sa radám a dokonca sa teším keď sa vždy niečo nové dozviem aj naučím.:-)


  • babinka, 1. septembra 2011 o 06:14
    prave dnes som upiekla rascovy chlebik s pevnou korkou (po ktorej tuzil moj zat) a uz potrebujem piect vacsie chlebiky, nie polkilove, takze tvoj je na rade. Zatial najviac mi chutil ten bez miesenia, dnesny rascovy nebol naj, ale zatovi chutil - a nepukol a tak som si priala!! Vdaka za rady, vzdy sa zidu..


  • ancicka, 1. septembra 2011 o 07:20
    @jerica ,mňa tiež poteší,ked sa varecháči podelia z radami.Ved nie každy robí všetko a tak nám prídu vhod.Ja som už veľa skúšala podľa " varechy",a aj by som pridala do komentárov hotové jedlo,/keby sa dalo pridať,ako k receptom/,ale ja to neviem.Aj pre toho autora rcp.by to bolo potešujúce,ked by sa niekto pochválil,že sa mu rcp.bud vydaril,alebo nevydaril.
    @babinka ,dúfam,že sa chlebík podrí.


  • jerica, 1. septembra 2011 o 08:44
    @ancicka mne to zatiaľ robí redakcia , tam pošlem foto hotového a poprosím o pridanie k môjmu komentu daného receptu,zatiaľ bez problému. Pekný deň všetkým čo budú s varecha.sk (vypínam zlodeja času) a hupkom do kuchtenia a možno aj fotenia :-))


  • mariaklara, 1. septembra 2011 o 21:35
    @ancicka , krásny chlebík, môžem ho upiecť aj v piecke, čo povieš?


  • ancicka, 1. septembra 2011 o 21:52
    @mariaklara ,piecku nemám,tak skús.Mal by byť dobrý.


  • cica2, 2. septembra 2011 o 14:11
    krásny chlebík:)


  • ancicka, 2. septembra 2011 o 15:31
    @cia ,dík!


  • pivonka, 2. septembra 2011 o 23:35
    Krásny chlebík, podrobne nafotený , veľmi sa mi páči tvoj keramický pekáčik.


  • vavan, 5. septembra 2011 o 09:56
    nádherny chlebík,krásne nadýchany,mňam


  • ancicka, 5. septembra 2011 o 12:56
    @pivonka ,@vavan ,dakujam!


  • aneja, 12. februára 2012 o 13:06
    chlebík vypadá nádherně, ale pokud chcete aby byl opravdu zdravý, nepoužívejte droždí ale kvásek.


  • ancicka, 12. februára 2012 o 14:44
    @aneja ,je to pravda!


  • vareska1, 18. marca 2013 o 18:36
    uuuuužasnýýýýý ... mňaaam :)


  • welwet, 8. novembra 2013 o 23:23
    v prvom rade suhlasim a aneja, lebo ten chlieb z pekarenskych kvasníc si môžem kúpiť aj v hypermarkete ... ale to je vedlajsie. Viac ma zaskocil nazov "razny" a nasledna skladba ingrediencii, ktora nekompromisne hovori, ze to je chlieb psenicny a nie razny, lebo vsak uprimne povedane, on okolo raznej muky len utekal :)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist