Výborný mandľový závin fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 22. marca 2015
Výborný mandľový závin (fotorecept)
Foto: cesminaz

Je tu uz vela receptov na zaviny,ale rada by som sa s vami podelila aj o tento.Robila som ho uz viackrat,je chutovo vyborny,cesto je Zobraziť celý popisJe tu uz vela receptov na zaviny,ale rada by som sa s vami podelila aj o tento.Robila som ho uz viackrat,je chutovo vyborny,cesto je jemne a mäkkucke :-) Recept pochadza od skveleho Tureckeho kuchara a ja vam ho ponukam dalej..

30 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
2 dcl
100 g (margarín)
2,5 dcl
1 ks
1 ČL
30 g
Plnka:
300 g
5 Pl
1,5 - 2 čl
z 1 1/2 citrónu
1 ks
1,5 dcl
50 g
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Do misky dame muku,cukor,sol a premiesame lyzicou.Potom dame zmäknute maslo a vajce.Napucany kvasok,ktory sme si spravili z 1,5dcl mlieka,1kl cukru a drozdia.Napokon pridame este zvysnych 1dcl mlieka a vsetko poriadne premiesame..Ja by som poradila asi este tolko,ze to 1dcl zvysneho mlieka prilievajte radsej potrosky,lebo sa mi koli rozdielu muk stalo uz aj to,ze mi stacilo len 0,5dcl mlieka :-)

    Výborný mandľový závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ....vznikne nam trocha lepkave polotuhe cesto,ktore este pomocou muky uz len vytvarujeme do bochnika.Posypeme trocha mukou a dame na teplejsie miesto na 1h nakysnut..

    Výborný mandľový závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kym cesto kysne,si pripravime plnku..Do misky dame mlete mandle,cukor,skoricu a koru z 1 a pol citrona.Ak chcete,mozte dat aj z dvoch citronov.Vsetko premiesame takto nasucho,potom dame 1 bielok(nevyslahany) a 1,5dl letneho mlieka.Premiesame a dame zatial bokom..

    Výborný mandľový závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..cesto nam nakyslo..

    Výborný mandľový závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na pomucenej doske cesto vyvalkame do tvaru obdlznika na hrubku cca.5-7mm

    Výborný mandľový závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..rozotreme nan 50g spusteneho masla..

    Výborný mandľový závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..porozdelujeme plnku a rovnomerne rozotrieme..

    Výborný mandľový závin (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..a cesto zvynieme ako roladu smerom od seba..

    Výborný mandľový závin (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..zavinieme ho opatrne,len tak volne a zlahka inak nam pri peceni moze prasknut..

    Výborný mandľový závin (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..opatrne ho prelozime na plech s papierom a spojenim dvoch koncov vytvorime kruh.Treba strcit jeden koniec do druheho,aby to drzalo dokopy a aj sa pekne upieklo :-) Napokon cele potrieme zltkom,ktore sme zmiesali s troskou vody..

    Výborný mandľový závin (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ..Potom zoberieme dobry ostry nozik a pozakrajujeme nas kruh dookola.Zarezy maju byt hrube na 2 prsty..

    Výborný mandľový závin (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ..takto pozakrajovane ho dame piect na 30 minut do rury,ktoru sme si rozohriali na 180°C .Ale radsej si ho sledujte,lebo kazda rura pecie trochu inak.

    Výborný mandľový závin (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ..Uz hotovy kolacik..Sice mi trocha praskol,ale na chuti to nemenilo :-) Kedze bol natrety len zltkom,tak sa upecie do cervenkasta :-) Zavin po vybrati z rury zakryjeme utierkou,kludne aj dvomi a nechame takto vychladnut.Chladnutie takymto sposobom som sa naucila od mojej mami :-) Teplota (para) ktora unika pri normalnom chladnuti z kolaca,tu vdaka utierkam ostava zadrzana a smeruje naspät do kolaca.Cesto takymto sposobom chladne sice pomalsie,ale zostane este mäksie,nez obvykle ;-P

    Výborný mandľový závin (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Zavin vdaka citronovej kore a skorici vonia fantasticky! Chutovo je vyborny a cesto je jemnucke ;-) Namiesto mandli kludne mozete pouzit aj orechy,lieskovce alebo mak. Nech vam chuti ;-)

    Výborný mandľový závin (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Zaujímavé a pekné :-)
brambora
Prenadherne... A ako krásne vyvalkane... Recept si ukladam...
palokuchki
Takze co, uz zase uraduje nejaky skriatok? Taky pekny recept a tak domotane suroviny. Dufam, ze to redakcia co najskor napravi. @cesminaz , velmi dobre si to nafotila. Ja nemam pristup k cerstvym orechom, vyskusam podla teba s mandlami.
cesminaz
@palokuchki ..no zial toto nieje jediny "domotany" recept.Klikla som na niekolko sladkych receptov a v tych su tiez celkom ine suroviny,take co nemaju s receptom nic spolocne :-//Ale som rada @palokuchki ze sa ti kolacik paci :-) budem velmi rada ak vyskusas.Kludne daj co mas,mandle ci orechy..to uz je na tebe,je skvely aj s tym aj stym ;-) mila @redakcia dufam ze ten vas "problem" co trva uz od vcera,date do poriadku a to tak,ze vsetky recepty sa znova ukazu ako neposkodene..drzim palce :-)
babkamt
pekný závin, kk, dúfam, že redakcia upraví suroviny.
pepicek
ahojte ufff som sa zlakla ze ja mam nejaky virus v pc tiez pozeram ze co to je za suroviny :)))) mozem sa opytat mozem dat aj makovu plnku ak hej aku mam namixovat???dakujem chcem ho skusit urobit buduci tyzden tak dufam ze uz bude vsetko ok
cesminaz
@redakcia ..ale moj recept ste este stale neopravili :-/ len ste mi tu vymenili "maso" za "cuketu" !!! Prosim dajte to na spravnu mieru..
afataga
naozaj vyzera vyborne, mandlovu plnku som este nadavala do kysnuteho, to maslo sa ti s kym spustilo? :-)
cesminaz
@elixir @dr @brambora dakujem vam dievcata velmi pekne :-) tesi ma ze sa vam zavin paci,urcite neolutujete ak vyskusate ;-P @babkamt @terinka55 @kukulienka aj vam dakujem za nahliadnutie receptu a za vase mile slova :-) No chvala bohu uz je recept v "poriadku" so spravnymi surovinami :-) @afataga :-))) tak je nacase vyskusat ;-) chuti vyborne! @pepicek ..nie nemas virus,to bola porucha ale uz je konecne vsetko OK. Pravdaze mozes zavin naplnit aj makov ou plnkou ;-) celkom podla svojej chuti.Makove plnky su tu na Vareche viac nez dost,staci si len vybrat :-) Ale ja by som ju robila s trochou lekvaru,ako moja mama-my ju mame tak radi.Das vsetko tak isto..300g mlete orechy,cukor,bielok,mlieko a este pridas 3-4 Pl oblubeneho lekvaru.
cesminaz
@pepicek ..myslela som *mlety mak :-)) ale kedze das trocha lekvaru,tak mlieko radsej nedaj hned celych 1,5dl ale prilej az po lekvary tolko,kolko myslis.Nesmie byt priliz riedka plnka..nech sa rozmazava tak ako tato mandlova :-) Drzim palce,nech sa ti kolacik podari ;-) Potom sa ozvi.
momi
perfektny tip na velkonocne pecenie! posypem mandlovymi lupienkami a bude este sviatocnejsi. tesim sa nan a dakujem!
cesminaz
@svedka @izabelka dakujem :-) tesi ma ze sa vam kolacik paci! @momi pravdaze ho mozes posypat mandlovymi lupienkami,super napad ;-) ako vravis,bude sviatocnejsi.Drzim palce aby sa ti vydaril a potom daj vediet ;-P
medovnicek
tento recept sa mi veľmi hodí, mám mleté mandle, ktoré potrebujem spotrebovať a teraz už viem ako, vďaka za recept:)
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
super receptik,zajtra ho spravim na ranajky hostom v hotely..Dakujem velmi pekne!!!!
havino
nádherná práca, krásny chuťový výsledok, mandľovú plnku som do kysnutého nedávala, súhlasím, citronová kôra, škorica, základy dochutenia
cesminaz
mila @medovnicek budem rada ak vyskusas,prosim potom daj vediet :-) @pn :-) ..citim sa poctena,ze ho spravis hostom v hoteli..Tak nech sa ti krasne vydari a nech hostom chuti!!! -dufam ze sa ozves spat ;-) @monnikka @luss44 @havino dakujem vam za vase mile komentare :-) velmi ma tesi,ze vas recept zaujal. Len kludne vyskusajte,je fantasticky ;-P
pepicek
Este jedna otazocka ten orechovnik je potrebny narezat ??chcem len vediet ci to ma nejaky specialny dovod :-):-):-)
cesminaz
@pepicek neviem ci to ma specialny dovod... Ale takto sa to ma piect narezane ako "slniecko" ;-) Podla mna takto cesto lahsie nakysne v rure a aj to krajsie ukaze :-)
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@cesminaz ,takze,tvoj zavin sa podaril,vsetci boli nadseny,hned ho spapali,tak som ho musela robit aj mojim kolegom,lebo hostia vsetko zjedli,tak sa viac nikomu neuslo!!DAKUJEM este raz za vynikajuci recept!!Krasny pozdrav z Poreča!!!!
cesminaz
@pn tvoja odozva ma nesmierne tesi :-) Som velmi rada,ze sa ti zavin podaril a ze si bola spokojna.A pravdaze ze aj hostom a kolegom chutilo ;-P Krasny den prajem!
luss44
@cesminka dnes som použila Tvoje cesto na kakaové záviny, je výborné. Nabudúce urobím orechový v tvare ako máš Ty, lákajú ma tie chrumkavé okraje na každom kúsku :)
cesminaz
Velmi si ma potesila touto spravou mila @luss ;-) Som strasne rada,ze si vyskusala cesto z tohto receptu na zaviny.Pravdaze si to kazdy ulahci,ako chce,alebo ako sa mu paci.Kym zaviny zidu na 1 plech aj 3-4,takto skruteny kolac zide len jeden.No je to aj na oko celkom ine a take slavnostnejsie :-) Nech ti nabuduce tiez krasne vide a nech vam chuti!
tetrisss
Toto krasne dielko mi uniklo, ale urcite vyskusam, je krasny, hmm a tie mandle to musi byt uzasne.
lucylou
Prave jsem ho dopekla. Vypada krasne. S testem se moc dobre pracuje.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia