Jablkový koláč

Výborný jablčník s čokopolevou

Autor receptu: helena10

Pre milovníkov jabĺk. Koláč je mäkky, vláčny. Zvládnete ho upiecť bez problémov.

30 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistené ošúpané jablká nakrájam na menšie kocky a ochutím nastrúhanou kôrou z citróna, z mandarínky a vanilkovým cukrom. Dobre premiešané nechám stáť.
  2. Vaječné bielky vyšľahám s cukrami a štipkou soli na sneh. Ďalej miešam už iba lopatkou. Do snehu pridám vidličkou premiešané žĺtky, jogurt, olej, múku zmiešanú s kypriacim práškom a nakoniec na menšie kocky nakrájané ošúpané ochutené jablká. Dala som aj s troškou šťavy, čo pustili. Naše jablká boli dvojakej sorty. Všetko jemne ale riadne premiešam, aby sa suroviny spojili.
  3. Jablkové cesto rozotriem do vymasteného a posypaného plechu 18 x 29 cm.
  4. V rozohriatej rúre na 175 stupňov pečiem 30 minút. Kontrola špajľou.
  5. Upečený koláč navlhčím sirupom a neskôr natriem čokoládovou polevou - nad parným kúpeľom roztopím čokoládu s maslom, aby bola hladká. Do vlažnej primiešam kyslú smotanu s práškovým cukrom. Naporciujem, keď poleva prituhne.