Výborný chlieb z domácej pekárničky

majkabajka - fotkamajkabajka, 10. januára 2013

Máme doma domácu pekáreň, z ktorej sa veľmi teším. Zo začiatku som však mala problém nájsť dobrý recept na chlebík, ktorý by bol chutný, Zobraziť celý popisMáme doma domácu pekáreň, z ktorej sa veľmi teším. Zo začiatku som však mala problém nájsť dobrý recept na chlebík, ktorý by bol chutný, vláčny a príliš sa nemrvil. Po viacerých pokusoch som si "vytitrovala" ten správny pomer surovín a takýto nám veľmi chutí. Dúfam, že bude aj vám :)

14
porcií
5 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 ml
500 g
1 PL
1 PL
3/4 balíčka
150 g
2 čl




Postup

  1. 1

    Do nádoby domácej pekárne nalejeme vlažnú vodu a pridáme múku. Veľmi dobré skúsenosti mám s múkami pre domáce pekárne, ktoré vyrába Mlyn Trenčan s.r.o., kupujem ich bežne napr. v Kauflande.

  2. 2

    Na múku pridáme otruby, droždie a v šupke uvarené a pretlačené zemiaky. Neodporúčam dávať viac, ako 150 g zemiakov, aby chlebík nebol až príliš vláčny a zle sa potom krája. Navrch dáme soľ.

  3. 3

    Pečieme na programe klasik, kôrka stredne upečená (medium). Po zaznení zvukového signálu na pridanie surovín pridáme k cestu rascu a ľanové semienka, resp. ďalšie semená podľa chutí (slnečnicové, tekvicové a pod.).

  4. 4

    Po upečení necháme chlebík cca 10 min v nádobe a následne ho vyklopíme a necháme vychladnúť. Verím, že vám bude chutiť rovnako, ako nám :)

Diskusia k receptu

denyany
vyzerá fajn, ten chlebík. aj ja som dlho skúšala, kým sa mi podaril chlebík, aký som si predstavovala. a veru vyskúšam aj tento tvoj.
duschko
Len mala poznamka k surovinam. Pravdepodobne sa jedna o 10g balene susene drozdie. To by zodpovedalo, ze na 0,5 kg muky 7g suseneho drozdia. Ked pridavam do chlebika varene zemiaky, tak o urcite mnozstvo znizim vodu. Potom je chlebik viac nadychany a ma viac taky chlebovy tvar. Ta moja poznamka je hlavne pre zacinajucich varechacov-cky.
majkabajka
Ďakujem za poznámky k surovinám :) ja som sa zatiaľ stretla len so 7 g balením sušeného droždia... čo sa týka množstva vody, to by som neodporúčala znižovať- ale samozrejme, nech každý urobí, ako mu vyhovuje.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia